Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Februári közgyűlés: szavaztak a költségvetésről, fejlesztik a Vízpart körúti idősek otthonát

 • Februári közgyűlés: szavaztak a költségvetésről, fejlesztik a Vízpart körúti idősek otthonát
 • Februári közgyűlés: szavaztak a költségvetésről, fejlesztik a Vízpart körúti idősek otthonát
 • 2019-02-28

  Napirend előtti kérdésekkel és egy átfogó, a városban jelenleg is zajló, illetve tervezett fejlesztésekről szóló beszámolóval kezdődött Szolnok város februári közgyűlése. A képviselők döntöttek a megyeszékhely ez évi költségvetéséről is.

  Az elmúlt évek a város dinamikus fejlesztéseiről szóltak, erre számos példa elhangzott Baranyiné Sárközi Erika fejlesztési igazgató beszámolójában. Óvoda, bölcsőde, iskola, orvosi rendelő fejlesztések zajlanak, épül a 4-es út, megvalósul a Szolnok Vár! szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése, a művésztelep felújítása, újjászületik a Véső úti sporttelep és strand és a Tiszaligeti Fürdő. Megszépülnek templomaink: a katolikus egyházmegye több mint egymilliárd forintot nyert, így felújítják a belvárosi nagytemplomot, a vártemplomot, míg a református egyház is megvalósíthatja templomuk régóta tervezett felújítását.

  Elfogadták a képviselők a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2019. évi költségvetéséről szóló rendelet megalkotásáról szóló előterjesztést. Szolnok 2019. évi büdzséje harminckétmilliárd forint. Ebből közel 20 milliárd forintot fordít idén a megyeszékhely fejlesztésekre. Ebből finanszírozzák a már elkezdődött és a tervezett Modern Városok Program beruházásait, így a művésztelep, a tiszaligeti fürdő és a MÁV strand felújításait. A városüzemeltetési feladatokra nőtt az előirányzott összeg: ennek eredményeként az utak, játszóterek felújítása, újjáépítése nagyobb hangsúlyt kap a város működésében. Idén sem terveztek költségvetési hiányt, illetve hitelfelvételt, ráadásul a város tartalékot is képezett. Megnövekedett a saját bevételek jelentősége: a helyi iparűzési adó 2018. évben 500 millió forinttal lett több a tervezettnél.

  Három önkormányzati rendelet családbarát módosítására tettek javaslatot a közgyűlésen, az előterjesztést a képviselők elfogadták. Mindhárom rendeletben a jövedelemhatárok emeléséről döntöttek. A települési támogatásokról, az első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatásáról, illetve az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló rendeletek egyes részletei módosultak kedvezően.

  „Tiszta Szolnokért” címmel tervez programot indítani a város önkormányzata, amely igyekszik ösztönözni a lakosságot a tisztántartási feladatokban történő közreműködésre, a lakó saját, közvetlen lakókörnyezetének megszépítésére. Évente március 31-ig meghirdetik a pályázatot is magába foglaló „Tiszta Szolnokért” program részletes elemeit – pályázat benyújtásával kapcsolatos határidőket, a programban pályázható kategóriákat - az önkormányzat éves költségvetésében „Tiszta Szolnokért” program lebonyolítására meghatározott keretösszeg figyelembevételével a tárgyjutalom tartalmát.

  A pályázatok elbírálásáról és a nyertesek kiválasztásáról, és a nyertesnek járó „Tiszta Szolnokért” emlékplakett átadásáról - figyelembevéve a Bizottság által felkért szakmai szervezetek képviselőinek véleményét is – kategóriánként és városrészenként a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság minden év október 31. napjáig dönt.

  Elfogadták a támogatási kérelmet, így az E-mobilitás keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium 27 millió forintos támogatásának köszönhetően két újabb elektromos autó kerül az önkormányzathoz.

  Megújul a Tiszai hajósok terén álló I. világháborús emlékmű a felújítására nyert támogatásnak köszönhetően. Az önkormányzat 2.500.000.- Ft támogatásban részesült a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány által kiírt, az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása témájú pályázaton. A szükséges munkálatok elvégzéshez, valamint a szoborhoz vezető lépcső felújításához a város 1.500.000 Ft összegben vállalta az önerő biztosítását.

  Sikerült megvásárolnia Vízpart körúti idősek otthonának területén álló befejezetlen épületet, így tovább fejlesztik az idősek ellátását biztosító szociális szakellátást, annak köszönhetően, hogy a közgyűlés megszavazta a félkész épület befejezéséhez szükséges összeget. A beruházás során 42-44 szoba alakítható ki, mindez közel 150 új férőhelyet jelent.

  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Húszéves jubileumot ünnepelnek a szolnoki nyugdíjas klubok

  2019-03-22

  Éves közgyűlését tartotta a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Kulturális Egyesülete, a rendezvényen szó esett a szervezet előző évi gazdálkodásáról és az idei tervekről. Alkalom volt ez egyúttal a 20 éves jubileum megünneplésére is, hiszen éppen az ezredfordulón, 2000-ben jött létre az egyesület.

  Családbarát önkormányzati döntések

  2019-03-21

  Három, a családok megélhetését segítő önkormányzati rendelet módosításáról döntött legutóbbi ülésén a megyeszékhely közgyűlése – jelentette be sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc polgármester. – A városvezető kiemelte: a jövedelemhatárok emelésével bővült a támogatásokra, önkormányzati bérlakásra jogosultak köre.

  Szolnok jövőjéről beszélt Szalay Ferenc

  2019-03-18

  A megyeszékhely meghatározó cégeinek vezetői, a helyi közélet, kulturális élet fontos szereplői, intézményi, hivatali vezetők, önkormányzati képviselők előtt számolt be Szolnok fejlesztési elképzeléseiről, stratégiai céljairól.

  Néptáncos gyerekek kapták az árverésen befolyt összeget

  2019-03-18

  Példaértékű gesztussal szereztek örömet hétfőn a Szandaszőlősi Táncegyüttes tagjainak. A Bereczki Máté Gazdakör jótékonysági borárverésén befolyt összeget Szalay Ferenc polgármester is kiegészítette két palack nedű megvásárlásával, s az így kereken százezer forintot személyesen nyújtották át Király Eszter művészeti intézményegység vezetőnek.

  A lakosság segítségével elkészülhet a II. világháború szolnoki áldozatainak névsora

  2019-03-18

  Nemes kezdeményezésről, a második világháborúban hősi halált halt szolnoki katonák névsora összeállításának szándékáról, a háborúhoz kapcsolódó tárgyak gyűjtéséről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a városházán. Szabó István alpolgármester hangsúlyozta: rengeteg áldozatot követelt a második világháború, a mostanihoz hasonló adatgyűjtésre még nem volt példa szűkebb pátriánkban.