Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Negyedévi szünet után újra ülésezett a szolnoki közgyűlés

 • Negyedévi szünet után újra ülésezett a szolnoki közgyűlés
 • Negyedévi szünet után újra ülésezett a szolnoki közgyűlés
 • 2020-06-25

  A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzeti időszakot követően újra összeült Szolnok város közgyűlése. A járványhoz kapcsolódó intézkedések, a megyeszékhely büdzséjéből a védekezésre fordított összeg a város költségvetését is befolyásolták, hangzott el napirend előtti kérdésre adott válaszban. A testületi ülésen felvetődött a Széchenyi úti aluljáró ügye is.

  Az elmúlt hetek hatalmas esőzéseinél a város mélyebben fekvő pontjain nem tudta elvezetni a vizet a csatornarendszer, így több házba betört az esővíz, komoly károkat okozva ezáltal. Füle István képviselő arról kérdezte a város vezetését, hogy tud-e segíteni a bajba került családoknak.

  Szalay Ferenc polgármester válaszában elmondta, hogy a Humán Igazgatóság munkatársai hamarosan személyesen megkeresik az érintetteket, s ahol szükséges, ott rendkívüli segéllyel támogatja az önkormányzat a rászorulókat.

  Bede Mariann, a VCSM műszaki igazgatója a műszaki problémákról szólva kifejtette, hogy a hatalmas esőzések idején a jelenlegi rendszer nem tudja annyira gyorsan elvezetni a vizet, mint az amilyen gyorsan esik. Annak, hogy egy modernebb rendszer üzemeljen, nagyon komoly forrásokra van szükség, a szakember szerint 15-20 milliárd forintba kerülne egy ilyen, a város egészét érintő fejlesztés.

  Hogy hogyan befolyásolták Szolnok költségvetését az elmúlt hónapok, arról Szalay Ferenc polgármester beszélt, aki elmondta, hogy 150 millió forintot fordított az önkormányzat a koronavírus-járvány miatti védekezésre. A kormány döntésének értelmében 230 millió forint gépjármű adó kerül a várostól a központi költségvetésbe. Még nem tudni, mekkora bevételekre számíthat az önkormányzat, ráadásul az adófeltöltés szeptemberről jövő májusra tolódik. Ami már látható – fogalmazott Szalay Ferenc – hogy szüksége lesz Szolnoknak kormányzati segítségre. A városban működő cégek termelése várhatóan fél-, egy év után állhat vissza a járvány előtti volumenre.

  Tárgyaltak a képviselők a város 2019. évi költségvetésének zárszámadásáról. Mint elhangzott, a feszes, jól tervezett költségvetésben hiány nem keletkezett, a finanszírozás egész évben biztosított volt, hitelfelvételre nem került sor. Jelentős pénzmaradvány keletkezett elsősorban a nagyvolumenű fejlesztésekből, az összeg átkerült erre az évre, és a már zajló, illetve a kezdődő beruházások finanszírozására fordítja a város. – mondta el Fejér Andor alpolgármester.

  Több ok miatt változik a bizottsági struktúra - mondta el az SZMSZ módosításról szóló napirend előtt dr. Sebestyén Ildikó jegyző. Az egyik ok, hogy két képviselő, Ligeti József és Fajcsák Károly kilépett a Szolnoki Többségből, így megváltoztak az arányok. Frakcióvezetői megállapodás után a bizottságok módosítására tett javaslatot a polgármester, az eddigi hét helyett hat bizottság működik ezentúl.

  Elhangzott, hogy legutóbb tavaly novemberben lett új Szervezési és Működési Szabályzat, ám akkor még nem voltak alpolgármesterek, így a területek sem voltak megosztva. Időközben a területmegosztás megtörtént az alpolgármesterek között, így az alpolgármesterekkel, frakcióvezetőkkel és a képviselőkkel történt egyeztetések eredményeként született meg az előterjesztés az SZMSZ módosítására, amely hatékonyabb, gyorsabb ügyintézést is lehetővé tesz.

  A megváltozott bizottsági szerkezetről szóló előterjesztést elfogadta a testület.  Az Egészségügyi, Szociális és Környezetvédelmi Bizottság elnökének Szekeres Évát, alelnökének, Borda Zoltánt, a Jogi, Rendészeti és Ellenőrzési Bizottság elnökének Molnár Ivánt, alelnökének Fajcsák Károlyt, a Pénzügyi, Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság elnökének dr. Füle Istvánt, alelnökének Molnár Ivánt, az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnökének Berényi Gábort, alelnökének Rusvai Károlyt, a Sport, Turisztikai és Civil Kapcsolatok Bizottság elnökének Tasnádi Zoltánt, alelnökének, Galló György Pétert, a Városüzemeltetési, Városfejlesztési és Fenntartható Fejlődés Bizottság elnökének, Ligeti Józsefet alelnökének Rehó Jánost választották.

  „Az Üteg és Búzavirág utcák szegregátumainak komplex humán fejlesztése” címmel pályázatot nyújt be az önkormányzat. A város bruttó 260 millió forintot szeretne elnyerni, melyhez ez a pályázati konstrukció 100%-os vissza nem térítendő támogatást biztosít.

  Évek óta kiváló az együttműködés az önkormányzat és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet között. A megállapodás szerint a fogvatartottak a város területén lévő illegális hulladéklerakók felszámolásában, illetve a zöldterületek  karbantartásában dolgoznak.

  Szó esett a közgyűlésen a gyaloghíd felújításáról is. Mint elhangzott, a „Tiszavirág” gyalogos és kerékpáros híd felvezető rámpájának mészkőburkolata több helyen meglazult, illetve töredezett, a burkolat felújítása halaszthatatlanná vált. A felújítás során a meglévő burkolat eltávolítására és új burkolat rögzítésére, valamint a tartószerkezet vízzárásának, vízszigetelésének vizsgálatára és szükség szerinti javítására kerül sor mintegy 73 millió forintból, miután a testület jóváhagyta az ezzel kapcsolatos előterjesztést.

  Új helyre kerül a gyepmesteri feladat. Az önkormányzat az NHSZ Zounok Zrt.-t bízza meg a gyepmesteri szolgálat kialakításával. A társaság végzi majd ezentúl a kóbor állatok befogását, ellátását, az elhullott állatok tetemeinek begyűjtését a közterületről, illetve a gyepmesteri telep kialakítását.

  Indulhat a „H2O – Használd okosan, helyesen” című projekt. A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálási projektek megvalósítására a város és konzorciumi partnere, a Víz- és Csatornaművel Koncessziós Zrt. Szolnok több mint 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott korábban.

  Pályázati forrásból közel 20 millió forint jut Szolnok klímastratégiájának kidolgozására. A stratégia megalkotása lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a klímaváltozás városunkra gyakorolt hatását, annak helyi sajátosságait, felkészülhessünk a következményekre, illetve megoldásokat kereshessünk a problémák enyhítésére. A klímastratégia részeként önkormányzatunk kiemelt célja az úgynevezett városi hősziget vizsgálat elkészítése – hangzott el a közgyűlésen.

  Örömteli hír, hogy 100 millió forintból újulhat meg a Horog utcának a Véső úti sporttelep mögötti szakasza.

  Az egyik legjobban várt fejlesztés Szolnokon a MÁV Strand felújítása. Az ülésen elhangzott, hogy a járványügyi veszélyhelyzet miatt a strand területére tervezett terület rendezési, kertépítési, kertészeti feladatok, a medencék árnyékolási kivitelezése 2020. tavaszán nem valósulhattak meg, így azokat őszre ütemezték át. A beruházáshoz kapcsolódóan jelenleg is dolgoznak a szakemberek a kapcsoló út építésén és új parkolók kialakításán.

  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  A buliszemeteléssel kapcsolatos korosztályi vélemények megismerése.

  2021-07-30

  Ön a kérdőív kitöltésével egy Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által koordinált kutatásban vesz részt, melynek célja a szolnoki Tisza-part környezeti kezelésével, ezen belül a „buliszemeteléssel” kapcsolatos korosztályi vélemények megismerése.

  Száz darab új zöldautóbusz beszerzésére nyert el támogatást a Volánbusz

  2021-07-30

  A közlekedési vállalat idén tavasszal 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban. A 2021. július 30-i eredményhirdetés alapján a Volánbusz Közép-Európában is kiemelkedő darabszámú, alternatív meghajtású jármű beszerzésére és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére kap vissza nem térítendő támogatást. A pályázatok sikerének köszönhetően 2022 első negyedévétől Székesfehérváron, Győrben, Zalaegerszegen, Szolnokon, Egerben és Szegeden, valamint a budapesti agglomerációban állhatnak forgalomba az új, lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású autóbuszok.

   

  Parádés meccsek különleges környezetben: újra FIBA 3X3 a Tiszai hajósok terén

  2021-07-29

  Idén ötödik alkalommal ad otthont Szolnok a FIBA 3X3 nemzetközi kosárlabda rendezvénynek, amelyre Európa számos országából érkeznek csapatok. A helyszín ezúttal is a gyönyörű Tiszai hajósok tere, ahol közel 600 néző foglalhat helyet a lelátókon – mondta Szalay Ferenc polgármester a rendezvény sajtótájékoztatóján.

  Kezdődik a Parti-Túra, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ingyenes, szabadtéri koncertsorozata

  2021-07-28

  A Szolnoki Szimfonikusok az idei nyáron a már jól ismert helyszínek mellett Szolnok két új városrészébe is elviszi a Parti-Túra előadásait. 2021-ben koncertet adnak a Tallinn városrészben és a Kertvárosban is. A hat koncertből álló koncertsorozat minőségi kulturális szórakozást ígér. A fesztivál színvonalas és változatos produkciókkal vár minden kedves zenerajongót.

  Elkezdődik a Szolnok ispán krt. felújítása

  2021-07-27

  Az előzetes terveknek megfelelően folytatódik Szolnokon az infrastruktúra fejlesztési és rekonstrukciós program.