Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Palkovics László: a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele célba ért

 • Palkovics László: a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele célba ért
 • Palkovics László: a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele célba ért
 • 2020-07-23
  Palkovics László ismertette: a gazdaságvédelmi akcióterv alapvetően a járvány miatti krízisidőszak átvészeléséhez szükséges intézkedéscsomag, amelynek forrásai - direkt állami támogatások, szolgáltatások, valamint hitel- és tőketípusú termékek - 9200-9500 milliárd forintot tesznek ki. Ebből a magyar GDP 20-21 százalékának megfelelő összegből már 3-4000 milliárd forintnyi célba ért, részben felhasznált forrásként, részben megkötött szerződések formájában - tette hozzá.
   
  Az említett összeget munkahelyek védelmére, új munkahelyek teremtésére és gazdaságélénkítésre fordították. Utóbbi kapcsán felmérték azt is, hogy a krízishelyzet a veszélyek mellett milyen lehetőséget jelent a magyar gazdaság szereplői számára - mondta a miniszter, jelezve, hogy ennek szellemében támogatják azokat a kapacitás- és technológiabővítő, valamint struktúraváltó fejlesztési projekteket, melyek már a vírus utáni időszakra készülnek.
   
  A témában országszerte több helyen tartott, szerdán Szolnokon megrendezett fórum célja az akcióterv és az ehhez kapcsolódó egyéb kormányzati döntések eredményességét, hasznosulását szondázni, egyúttal feltérképezni azt is, milyen további intézkedésekre van még szüksége a vállalkozásoknak - fogalmazott a tárcavezető. Az eddig nyolc helyszínen megszervezett esemény tapasztalatai kedvezőek, melyeket a gazdasági mutatók is alátámasztanak - mondta.
   
  Emlékeztetett, hogy a tavalyi 3,1 százalékos munkanélküliség a foglalkoztatási mélypontot jelentő májusban sem mutatott drámai növekedést, hiszen 4,4 százalékra emelkedett. Júniusban pedig már újra többen dolgoztak, mint januárban, vagy 2019 márciusában. Aki pedig a járvány kárvallottjává vált, annak a helyzetén a kormány számos intézkedéssel igyekezett könnyíteni: munkanélküli segéllyel, képzési támogatással, valamint a rövidített munkaidő, az új munkahely teremtés, továbbá a beruházások többféle jogcímen történő támogatásával körülbelül egymillió embernek nyújtott segítséget a kabinet - ismertette Palkovics László.
   
  Szalay Ferenc polgármester az eseményen arról beszélt: a járványhelyzetet a megye és Szolnok is jól kezelte, a gazdaság visszaesése kezelhető mederben maradt. Mára a megyeszékhely és a térség vállalkozásai is kezdenek újra magukra találni, a mutatók alapján várhatóan fél év kell a vírus előtti állapot eléréséhez. Szavai szerint Szolnokon több száz cég élt a gazdaságvédelmi akcióterv nyújtotta lehetőségekkel. Ezzel párhuzamosan a kölcsönzött munkaerőt leszámítva 117 ember vesztette el állását a járvány ideje alatt, elsősorban a vendéglátás és idegenforgalom területén. Az ipari fejlődést tekintve ugyanakkor a megye továbbra is a régió éllovasa és amint elkészül az M4-es út Budapesttől Szolnokig, az újabb lendületet ad majd a városnak - mondta.     
   
  Tájékoztatása szerint a javuló közúti infrastruktúra teremtette lehetőségek kiaknázására ipari park fejlesztésbe fogott Szolnok és a kormány a Modern Városok Program keretében. A kezdeményezés része egy új, 64 hektáros befektetői övezet kialakítása az abonyi összekötő út mentén, valamint a meglévő 124 hektáros ipari park 300 hektáros területtel történő bővítése. Ide a már működő nagyvállalatok profiljához illeszkedően elsősorban a vasúti gépgyártó és vegyipari cégeket várnak - fűzte hozzá Szalay Ferenc kitérve arra is, hogy a megye és székhelye is kiemelt hangsúlyt fektet mindemellett a mezőgazdaság és a turizmus fejlesztésére.
  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Ünnepi ülésen adták át a megye legrangosabb elismeréseit

  2020-08-14

  A megyeháza dísztermében tartották pénteken délután a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat ünnepi megemlékezését, ahol átadták a Jász-Nagykun Szolnok Megyéért Díjat, valamint a megyei önkormányzat szakmai kitüntető díjait, illetve címeit.

  Hamarosan elkészül Szolnok 2035-ig szóló kulturális koncepciója

  2020-08-11

  Szolnok város 2020-2035 időtávra szóló kulturális koncepciójának első közösségi tervező, helyzetelemző műhelyét tartották kedden az Agórában, melyet a közeljövőben még kettő követ. A harmadik alkalmon már a következő két évre szóló cselekvési terv kidolgozása is megtörténik.

  Megnyitja kapuit a szabadstrand

  2020-08-07

  A szabadstrand tavalyi népszerűségét idén is szeretné megismételni, ehhez a Magyar Turisztikai Ügynökségtől 100 millió forintos támogatást kapott az önkormányzat, így az augusztus 8-i nyitásra új játszótér, kibővített infrastruktúra és további fejlesztések is várják a látogatókat.

  Tartós élelmiszeradomány a Szolnok Segít programnak

  2020-08-06
  Szolnok önkormányzatának tartós élelmiszer adománya indult újra útnak, hogy a szolnoki nehéz helyzetben élő családokon segítsen.

   

  Elmaradnak a város augusztusi szeptemberi nagyrendezvényei

  2020-08-05

  Sok szempontból más volt a nyár, mint az eddigiek, a pandémia teljesen újraírta a terveket. S bár az élet különböző területein tapasztalt változások és megszorítások olykor kellemetlennek tűnnek, mégis indokoltak, hiszen ezzel vehetjük elejét a vírus további terjedésének. Az intézkedések Szolnok város nagy rendezvényeit is érintik.