Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Molnárfecsketelep

A Boldog Sándor István körúti Molnárfecsketelep

A Molnárfecsketelep Szolnok legjelentősebb természeti értéke, az épített környezet és a természet együttélésének szép példája. A város régebbi építésű belvárosi házainak erkélyei, balkonjai alá molnárfecskék építették fel fészkeiket. A közeli Zagyva és a Tisza árterei, partjai mentén rengeteg rovar él, amelyek képesek eltartani több száz molnárfecskepárt a városban. A legtöbb fészek a Boldog Sándor István körúton található.
 
A Boldog Sándor István körúti (korábban Ságvári körúti) kolónia az ország legnagyobb ismert fészkelő telepe. 1980 óta védett egyedi természeti érték. Jász-Nagykun-Szolnok megye 33 helyi jelentőségű védett természeti területének egyike. Az MME (Magyar Madártani Egyesület) által is hivatalosan védelem alatt áll. Ezt az 1982-ben, a fecskék védelmének évében elhelyezett tábla jelzi.
 
A Boldog Sándor István körút jó példája annak, hogyan élhet együtt ember és környezete harmóniában a város szívében. Fecskéink nyáron tömérdek mennyiségű szúnyogot és egyéb rovart fogyasztanak, ezzel is hozzájárulva biológiai védekezésünkhöz a bosszúságot okozó szúnyogokkal szemben. 
 
A molnárfecske a verébalakúak rendjéhez, ezen belül a fecskefélék családjához tartozó madár. Testhossza 13 centiméter, szárnyfesztávolsága 26-29 centiméter, testtömege 13-23 gramm. Nagy csapatokban vonul, repülő rovarokkal táplálkozik. A molnárfecskét elsősorban a fészkelésre való helyek megfogyatkozása veszélyezteti. Magyarországon védett állat, eszmei értéke 10 000 forint.
 
A molnárfecskék Magyarországon áprilistól októberig rendszeresen fészkelő madarak. A fészek agyagból készül, elkészítéséhez körülbelül 2500-szor kell fordulnia. Egy fészekaljban 4-5 tojás van. A szülők felváltva kotlanak, körülbelül két hétig. A fiatal madarak 3,5-4 hetes korukban repülnek ki.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app