A szolnoki gulyás mellett illendő szólni a szolnoki halászléről is, hiszen nem is oly rég a tiszai halászlé hungarikummá vált.
Fontos leszögezni, hogy nincs két egyforma halászlé, hiszen mindenhol más recept alapján főzik.
A szolnoki halászlé alapvetően tiszai halászlé, mely tészta nélkül készül. Az átpasszírozott alaplé sokféle halat tartalmaz, ponty, harcsa, keszeg, kárász, utóbbi kettő helyett esetleg süllő vagy törpeharcsa a klasszikus sorrend a bográcsban, sok vöröshagymával, nyakon öntve paprikával az alábbiak szerint:
Hozzávalók:
- 1 kg ponty
- 0,5 kg harcsa
- 0,25 kg keszeg
- 0,25 kg kárász
- 3 fej vöröshagyma
- őrölt paprika
- 2-3 db tv. paprika
- 2-3 db paradicsom
- só
Elkészítés:
A megtisztított harcsát és pontyot kifilézzük, a pontyfiléket beirdaljuk, majd a harcsafilékkel együtt feldaraboljuk és besózzuk, s a hűtőbe félre tesszük.
A visszamaradt halcsontokból, a halfejekből, a kárászból, a keszegből és az összevágott vöröshagymából egy tartalmas alaplevet készítünk, melyet őrölt paprikával fűszerezünk és sóval ízesítünk.
Összevágott friss paprikát és paradicsomot teszünk hozzá, majd addig főzzük, míg a lé erőteljesen hal ízű nem lesz.
Ezután az alaplevet átpasszírozzuk, belefőzzük a lesózott ponty- és harcsafiléket, illetve a haltejet és halikrát.
A tűzről levéve azonnal forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!