Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

A szolnoki vízilabda

Szolnokon az első úszóversenyt Pilczer Sándor rendezte a Holt-Tiszában 1921-ben, és ő alakította meg a Szolnoki MÁV úszó szakosztályát is.

Az 50 méteres uszoda építése 1926-ban kezdődött. A Nemzeti Sport 1928. november 18-i számában a következőket írja: "Amit a nagy Budapest tanulhat a kis Szolnoktól: a Szolnoki MÁV az ország első egyesülete, amelynek saját uszodája van!"

1933. augusztus 6-án rendezték meg Szolnokon az Országos Vasutas Liga úszóversenyt és vízipóló-döntőt, amely a MÁV sikerét hozta.

A vízilabdások otthonául szolgáló Damjanich Uszodát 1949. május 1-én nyitották meg.

Szolnok első olimpiai bajnok vízilabdázója Hasznos István, aki az 1952-es a vízilabda-válogatott győzelmével zárult helsinki olimpián a csapat tagja volt. A Mexikó és az NSZK elleni mérkőzésen összesen 8 gólt lőtt.

A vízilabda országos bajnokságban a szolnokiak számára az első igazán kiemelkedő sikert az 1954-es év hozta. Földes László irányításával első alkalommal jutott a bajnoki dobogó legfelső fokára a Szolnoki Dózsa. Az elsőség értékét emeli, hogy a csapat egyszer sem szenvedett vereséget.

Ebben az évben avatták fel a Damjanich uszoda új lelátóját, amely 600 néző befogadására volt alkalmas.

Az 1956-os melbourne-i Olimpián ismét bajnok lett a vízilabda-válogatott, melynek két szolnoki tagja volt. Boros Ottó négy, míg Kanizsa Tivadar két alkalommal szállt medencébe az ausztrál városban.

1960-ban római olimpián tovább folytatta éremgyűjtését a magyar vízilabda válogatott, benne Boros Ottóval és Kanizsa Tivadarral, aki 6 góljával járult hozzá a harmadik helyezéshez.

Ebben az időszakban nemcsak többszörös Európa-bajnokok játszottak a hatszoros bajnok Szolnoki Dózsa vízilabda-csapatában, hanem három olimpiai bajnok is: Hasznos II. István, Boros Ottó és Kanizsa Tivadar. Így a város a világ egyik legjobb klubcsapatával büszkélkedhetett.

Országosan szinte egyedülálló, hogy a szolnoki vízilabda-csapat 1960. június 25. és 1965. június 12. között, öt évig nem talált legyőzőre.

A szolnoki vízilabda öt olimpiai arany és három bronzéremmel büszkélkedhet Hasznos István, Boros Ottó és Kanizsa Tivadar jóvoltából. Ezeken kívül egy olimpiai ezüst, hat Európa-bajnoki aranyérem, három főiskolai világbajnoki arannyal is büszkélkedhetnek a szolnoki pólósok.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app