Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

A volt Tüdőkórház területének rehabilitációja Szolnokon

Megnyílik az ormos imre park

Április 30-án átadásra kerül Szolnok legszebb és legnagyobb közparkja, az egykori Tüdőkórház park területén megépült új Ormos Imre Park. A parkban hatalmas tematikus játszótér, futókör, kosárlabdapálya, street workout pálya, több mint húszezer négyzetméter zöldfelület, új facsemeték, esztétikus zöld környezet és kávézó is várja a látogatókat.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, 2016-ban benyújtott „ZöldRE GENERÁCIÓ! – a volt Tüdőkórház területének rehabilitációja Szolnokon” című pályázatára 555,7 millió forint európai uniós támogatást nyert, melynek köszönhetően a megyeszékhely legnagyobb közparkját építette meg a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. A 2017-ben kezdődő hosszú, alapos munkák és a kert rehabilitációját megalapozó, beteg, balesetveszélyes fák eltávolítását követően megépült az Ormos Imre Park. A park területe egykor az Állami Tüdőkórház különleges kertje volt, melynek terveit 1947-ben Ormos Imre készítette el. Az új park méltán viseli a tervező nevét, kinek munkásságát 1962-ben Kossuth díjjal is jutalmazták.

A kertészeti szakemberek az állomány fiatalításával felfrissítették a sokak által Szolnok „tüdejének” emlegetett parkot. A védett övezettel óvatosan bánva, megőrizték az értékes fákat és melléjük 70 darab új facsemetét és 300 méter cserjesort ültettek.

Az új parkba belépve, a fogadóépületben egy kávézó várja látogatókat, valamint hamarosan, egy kerékpárkölcsönző is helyet kap. A park területén egy családias lakóövezet épült, továbbá egy hatalmas játszótér, futókör, kosárlabdapálya, street workout pálya is várja a kikapcsolódni vágyókat. A biztonságos, tematikus játszótér elemei Szolnok nevezetességeit ábrázolják, mint például a Szolnok Vár, Tiszavirág híd, Víztorony, Tisza folyó és megtalálhatóak Szolnok repüléstörténetének emlékezetére megalkotott játszótéri elemek is.

A park baba-mama barát, komfortos és minden igényt kielégít egy szabadtéri kikapcsolódáshoz a családoknak, sportolni vágyóknak. A kosárlabdapálya és futókör a biztonságos és minőségi sportoláshoz járul hozzá mind az amatőr, mind a profi sportolók számára egyaránt. A felnőtt játszóteret, azaz a street workout pályát pedig változatos, funkcionális edzésekre használhatják a lelkes mozogni vágyók.

A szabadidő eltöltésének kényelméről ivókutak, mosdók, padok és kerékpártárolók gondoskodnak.

A park infrastruktúrája a későbbi rendezvények befogadására teljeskörűen felszerelt. A biztonságot 6 darab térfigyelő kamera szolgálja. A körbekerített parkot két bejáraton is megközelíthetjük autóval és gyalogosan is egyaránt. A belépés ingyenes, a kapuk pedig reggel 7.00 és este 20.00 óra között nyitva állnak a látogatók számára.

A park egész területén kutyát sétáltatni és dohányozni is tilos lesz.

 

 

 

ZÖLDRE GENERÁCIÓ! – A VOLT TÜDŐKÓRHÁZ TERÜLETÉNEK REHABILITÁCIÓJA SZOLNOKON”

TOP-6.3.2-15-SL1-2016-00002

A „ZÖLDRE GENERÁCIÓ! – A volt Tüdőkórház területének rehabilitációja Szolnokon” című pályázat keretén belül 555,7 millió forint európai uniós támogatásból szépül meg a volt Tüdőkórház területe. A tervezési területen a fejlesztés eredményeként Szolnok legnagyobb közparkja jön létre. A zöldterület elsődleges célja, hogy kulturált kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a fiatalok és a családok számára, a fejlesztés hozzájárul a városi zöld környezet megteremtéséhez, gazdaságos fenntartásához. Továbbá a parkban játszótér és fittneszpont, multifunkciós sportpálya, futókör, kávézó kerül átadásra a tervek szerint.

Előzmények:

A Közgyűlési döntésnek megfelelően, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. május 17-én pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-6.3.2-15 „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a támogatási kérelmet TOP-6.3.2-15-SL1-2016-00002 azonosítószámmal, 2016. augusztus 09-i támogatói döntésében 555 700 000 Ft összegű, 100%-os támogatási intenzitású támogatásra érdemesnek ítélte.

A Támogatási Szerződés 2016. szeptember 19-én aláírásra került.

A projekt várható befejezése: 2019. december 31.

 

 

 

 

Letölthető anyagok:

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app