Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Alsó-Zagyva-völgy

Alsó-Zagyva-völgy

Az Alsó-Zagyva-völgy a hazánkban eredő és Szolnoknál a Tiszába torkolló Zagyva folyó alsó folyása mentén terül el. Sajátos tájökológiai karakterrel rendelkezik, mivel a legeltetésnek köszönhetően nem terjedtek el ezen a területen tájidegen fajok, így az őshonos növényvilág mellett az állatvilág is megőrződött. Augusztusban sóvirágok ezrei borítják halványlilába a tájat, mellettük a magyar puszta ördögszekere virít, a mezei iringó. A páratlan ökológiai kincs megőrzéséhez nem kell mást tenni, mint a legelőállományt hagyni, hogy tegye a dolgát.
 
Az Alsó-Zagyva-völgy egyik legértékesebb szeglete a malomzugi Holt-Zagyva partja, amely Szolnoktól északra terül el. Ez a vidék szépen mutatja a fertő állapotot. Kevésbé zavart, kevésbé látogatott, mint a többi szakasz. Meg is jelennek olyan fajok, amelyek nem szeretik túlzottan az ember társaságát. Egyik legszebb madarunk, a szalakóta, évek óta megfigyelhető ezen a területen. Vadászik még itt pocokra a barna rétihéja, halra a szürke gém, vagy épp a fehér és a kis kócsag.  
 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app