Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Dokumentumok és értékek

Szolnok Megyei Jogú Város Értéktára

Az értéktárról

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény (a továbbiakban Htv.), valamint a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) alapján eljárva Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a települési értéktár létrehozásával és gondozásával a Damjanich János Múzeumot bízta meg. Ebbe a települési értéktárba a múzeum által létrehozott szakmai bizottság döntése alapján kerülnek be Szolnok nemzeti értékei.

A Htv. a következőképpen határozza meg a nemzeti érték fogalmát: nemzeti érték a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, illetve nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék, amely

a) hazai szempontból meghatározó jelentőségű, így nemzetünk – de legalább egy meghatározott tájegység lakossága – a magyarságra jellemzőnek és közismertnek fogad el;

b) jelentősen öregbíti hírnevünket, növelheti megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon;

c) hozzájárul az új nemzedékek nemzeti hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez.

Az önkormányzat közigazgatási területén fellelhető, illetve a helyben létrehozott nemzeti érték felvételét a települési értéktárba bárki írásban kezdeményezheti. A javaslatot a polgármesternek címezve, a Korm. rendelet felhívásunkhoz csatolt 1. sz. melléklete szerint kell elkészíteni és elektronikus úton vagy postai út esetén elektronikus adathordozón mellékelve kell benyújtani.

Kérjük, javaslataikkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy a települési értéktár létrehozásával, folyamatos bővítésével és gondozásával tovább gyarapodjon városunk kulturális kínálata, erősödjön turisztikai vonzereje.

Nemzeti értékek a szolnoki értéktárban kategóriánként

Kulturális örökség

Sport

Természeti környezet

Egészség és életmód

Épített környezet

Turizmus

Ipari és műszaki megoldások

Agrár- és élelmiszergazdaság

Szolnoki nemzeti értékek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárban

 • Szolnoki Művésztelep
 • Szolnoki Gulyásfesztivál
 • Kósa Károly szolnok-tisza.blogspot.hu honlapja
 • Magyar cimbalom
 • Verseghy Ferenc Könyvtár helytörténeti gyűjteménye
 • Tiszavirág
 • Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhely

Várjuk a javaslatokat!

Tegyen Ön is javaslatot a letölthető adatlapon, milyen helyi érték kerüljön be az értéktárunkba!

A települési értéktár az önkormányzat területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény. Nemzeti értéknek tekinthető a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék. Ezen belül a következő kategóriákban lehet javaslatot tenni:

 • agrár- és élelmiszergazdaság
 • egészség és életmód
 • épített környezet
 • ipari és műszaki megoldások
 • kulturális örökség
 • sport
 • természeti környezet
 • turizmus és vendéglátás

A javaslatokat a következő címre kell beküldeni:

Szalay Ferenc polgármester

5000 Szolnok, Kossuth tér 9.

E-mail: polgarmester@ph.szolnok.hu

Letölthető anyagok:

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app