Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Eötvös-téri víztorony és közpark

A víztorony építésének ötlete már 1902-ben felvetődött, de csak néhány évvel később, 1908-ban írták ki a pályázatot az építésére.

A város szívében álló Eötvös téri víztornyot az „Ast Ede és Társai” vállalat építette 1909-1910-es években. A földszinti részén tulipános frízzel díszített, szecessziós stílusú épület 1910-re készült el az akkori vásártéren, a Gólya kocsma mellett.

Az akkor még új technikának számító vasbeton szerkezetű, 36 méter magas torony több mint hatvan évig állt a szolnokiak szolgálatára. A nyolc betonpillér által támogatott nyolcszög alaprajzú vízvezetéki vízmű tárolókapacitása 600 köbméter.

Az épület fejrészében 1924 és 1932 között a tűzoltóság figyelőállomása működött. A második világháború alatt végrehajtott angol szőnyegbombázáskor a víztorony erősen megsérült, helyreállítását csak 1956-ban végezték el, miután még körülbelül húsz évig üzemelt. Az 1956-os felújításkor az eredetileg szecessziós épületet szocreál ornamentikával díszítették fel: erről árulkodnak a timpanonos ajtókeretek és a tulipános fríz.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app