Gulyásfesztivál
A gulyás az Alföld egyik legjellegzetesebb, hagyományos magyar népi étele. Az Alföld szívében fekvő városunkban 1999 óta versenyezhetnek a résztvevők az arany, ezüst, és bronzérmes gulyásért. Az Észak-Alföldi Régió minősített rendezvényén főzőversenyekkel és egyéb színes programokkal várnak mindenkit szeptember második hétvégéjén Szolnokon, a Tiszaligetben.
A Szolnoki Gulyásfesztivál szervezői elhivatottak a magyar gulyás imázsának megőrzése érdekében, s céljuk a gulyásfőzés bemutatása nemcsak belföldön, de külföldön egyaránt.
A fesztiválon fontos szakmai szempont, hogy ne csak a főzőcsapatok és baráti körük igényeinek feleljenek meg a szervezők, hanem a látogatóként érkezőknek is, akiknek színpadi programokkal, hagyományőrző kézműves bemutatókkal és ízletesebbnél ízletesebb ételekkel, italokkal kedveskednek.
A szolnoki gulyás 2016-ban elnyerte a HÍR, azaz Hagyományok, Ízek, Régiók díjat, a gulyásfőzés hagyománya a magyar értéktárba, valamint a hungarikum termékek közé egyaránt bekerült.