Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Fogyasztóbarát Település címet kapott Szolnok

2014-12-10

Egy újabb címmel, a „Fogyasztóbarát Település” oklevéllel ismerték el a város vezetésének munkáját, amelynek fókuszában a Szolnokon élők állnak. Az oklevél átvételekor Szalay Ferenc polgármester hangsúlyozta: alapvetés, hogy egy város vezetése az ott élőkért dolgozik. Hangsúlyozta: fontos, hogy a településen élők érezzék, a fejlesztések értük vannak.

A városházán adta át Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a Szolnok városát képviselő polgármesternek az elismerést. Az ünnepélyes eseményen jelen volt dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott és dr. Lipták Gergely, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője.

Az eseményen elhangzott, a város fejlesztései évek óta fogyasztóbarát megközelítéssel valósulnak meg. Az elmúlt években számos olyan projekt zajlott – és jelenleg is zajlik -Szolnokon, melyek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a város „Fogyasztóbarát település” címet kiérdemelhesse.

A következő lista az elmúlt évek legfontosabb fejlesztéseit tartalmazza:

 

I. Pályázati forrásból megvalósult fejlesztések

 1. A „Szolnok a Tisza fővárosa” című projekt, a Tiszavirág-híd megépülésével, a Verseghy Gimnázium felújításával és a Tiszaligeti sportlétesítmények bővítésével, 2012. évben sikeresen lezárult.
 1. Szandaszőlősön megújult a főtér, a kulturális és művelődési központ felújítása és bővítése befejeződött. A Szandaszőlősi Decentrum létrehozása városrehabilitációval nevű projekt 2013-ban befejeződött, melynek köszönhetően a város egyik legjelentősebb alközpontja méltó külsőt és új funkciókat kapott. A megújult tér és közösségi ház, számos városi és iskolai rendezvénynek biztosít az eddigieknél méltóbb és funkcionálisan megfelelő környezetet.
 1. Az Európai Unió támogatásával az elmúlt években számos oktatási intézmény felújítása történt meg. A Szandaszőlősi Általános Iskola, Fiumei úti Általános Iskola, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Konstantin Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közel 1,5 milliárd Ft összköltségből újult meg. A tervezés során alkalmazott anyagok és szerkezeti megoldások hosszú távon gazdaságosan üzemeltethető, fenntartható épületet eredményeztek.
 1. A Kodály Zoltán Általános Iskola fenntartható fejlődés központú megújítása 2012. évben megtörtént. A projekt keretében energiatakarékos és környezetbarát műszaki megoldások valósultak meg. Az uszodavíz másodlagos hasznosítása, az energiatakarékos világítótestek és napkollektor alkalmazása nemcsak az energiaköltségek megtakarítását, de szemléletbeli változást is jelent az iskola használóinak.
 1. A Jósika úti bölcsőde felújítására sikerrel pályázott önkormányzatunk. A 37 millió Ft összköltségből megvalósuló projekt keretében a bölcsődei épület homlokzati hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje, valamint 1 db vizesblokk felújítása valósult meg az idei évben.

 

II. Pályázati forrás  folyamatban lévő fejlesztések

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata jelenleg is számos fejlesztés megvalósításán dolgozik, melyek a lakosság számára élhetőbb lakókörnyezetet biztosítanak.

 1. Út a Kiváló Gyermekszigetek felé!” – szakmai innováció a Szolnok Városi Óvodákban címmel folyamatban van a megvalósítása 19 szolnoki óvoda bel- és kültéri eszközeinek beszerzését, informatikai eszközparkjának bővítését, az óvodapedagógusok továbbképzését, a tagintézmények szolgáltatási színvonalának növelését magába foglaló projekt. A projekt 90 millió Ft támogatásból valósult meg.
 1. Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata sikerrel nyújtott be pályázatokat a Környezet és Energia Operatív Program keretében a város közvilágításának energiatakarékos felújítása tárgyában. A projektek keretében a belváros, déli ipartelep, Meggyesi telep, Pletykafalu, Tallinn és Vegyiművek lakótelep, a Széchenyi városrész illetve a Tiszaliget, és az üdülőterület közvilágítás rendszerének korszerűsítése történik meg. Az 1,167 Mrd Ft összköltségből az Európai Unió által nyújtott vissza nem térítendő támogatás közel 1 milliárd Ft.
 1. A „Szolnok, Debreceni út, Csokonai utca gyűjtő utak felújítása” című, 2014 tavaszán indult, 424 millió Ft elszámolható összköltséggel megvalósuló projekt keretében a Debreceni út-CORA körforgalom és a 4-es úti TURBÓ körforgalom közötti, valamint a Csokonai út teljes körű felújítása, burkolatcseréje készül el az év végére. A Debreceni út felújításának keretében a buszöblök felújítására is sor kerül.
 1. Szolnok nyugati városrészében, ismertebb nevén a Meggyesi-telepen élő emberek biztonságos élet- és lakókörnyezetének megteremtése, vonzóbb városrész kialakítása érdekében valósul meg a „Szolnok, Nyugati városrész szociális rehabilitációja” című kiemelt projekt. A 100%-ban támogatott, 437.032.340 Ft összköltségből megvalósuló projekt keretében megtörtént a Tücsök és Hangya utcákban az 1980-as években épült leromlott műszaki állapotú önkormányzati bérlakások felújítása, térfigyelő kamerarendszer kiépítése, valamint új közösségi ház építése. Folyamatban van a Zöldfa utcában polgárőr központ kialakítása.
 1. A Széchenyi lakóváros rehabilitációja funkcióbővítéssel című pályázat megvalósításának hosszú távú célja a mainál kedvezőbb lakókörnyezet és ellátottsági viszonyok megteremtésével és az intézmények műszaki állapotának javításával, a városrész elszigeteltségének enyhítésével a lakónépesség megtartása.

A projekt keretében a kulturális és szabadidős létesítmények fejlesztését, a fizikai környezet színvonalának emelését, közösségi terek kialakítását, a közterületek rendezését, az infrastruktúra fejlesztését, az energiahatékonyságának növelését tervezzük megvalósítani.

A projekt keretében megtörtént a Széchenyi István Gimnázium és a Zöld Ház felújítása, látványjavítása, energia racionalizálása A projekt részeként megvalósul továbbá a Széchenyi lakótelepen 9 db hurokút felújítása, a hurokutak mentén összesen 481 db parkolóhely, valamint járda felújítása. A kulturált, esztétikus és funkciógazdag környezet kialakítása a cél a közterületek rendezésével, melynek érdekében 2 db fórum kerül kialakításra, a gyűjtőút északi, és a déli oldalán. A közbiztonság javítása érdekében térfigyelő kamerarendszer építésére is sor kerül.

 1. A REPtár – Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum országos jelentőségű vonzerő fejlesztése című kiemelt projekt keretében fedett interaktív információs és szórakoztató komplexum, szabadtéri repülőgép park, repüléstechnikai restarurátor oktató és demonstrációs központ, látogató központ, tematikus játszótér gyerekeknek kerül kialakításra. A nettó 2,3 Mrd Ft-ból megvalósuló projekt Szolnok várost az országos jelentőségű turisztikai központok sorába emeli.
 1. A megvalósítás befejező szakaszához érkezett az „Agóra Terminál - a 21. század új fénye Szolnokon” című pályázat. A közel 2 Mrd Ft összköltségből megépült a Terminál épülete, megtörtént a kapcsolódó épületek átalakítása, a város jelképévé váló torony építése, valamint a projektterület környezetrendezése, új közösségi tér kialakítása.
 1. 60 millió Ft Európai Uniós támogatásból megújult a Móra Ferenc úti orvosi rendelő. A projekt keretében iskolafogászati rendelők, illetve az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó fogászati ügyelet biztosítására szolgáló új rendelő került kialakításra.
 1. A „Két kerékre Szolnok!” című pályázat keretében közel 500 millió Ft összegű európai uniós támogatásból új létesítmények építése mellett a meglévő hálózati elemek bekapcsolásával, korszerűsítésével, fizikailag egybefüggő, kényelmesen átjárható, biztonságosan, a vonatkozó útügyi műszaki előírásoknak megfelelő létesítményen végigkerékpározható, kerékpáros barát útvonalhálózat jöjjön létre. A projekt megvalósításával megteremtjük a biztonságos kerékpározás feltételét Szolnok városban.

 

III. Az önkormányzat saját forrásból megvalósított fejlesztései

 

Kiemelten fontos, hogy a szolnoki lakosok igényeit meghallgatva olyan beruházások valósuljanak meg a városban, mely a lakosok komfortérzetét jelentősen javítják.

 1. A bűncselekmények felderítésének hatékonysága valamint a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása céljából a rendőrség szakmai véleménye alapján idén augusztusban mintegy 17 millió Ft értékben a temető környéke kapott 8 térfigyelő kamerát, a városban meglévő 35 kamerából álló rendszer bővítéseként.
 1. Évtizedek óta a legjelentősebb önerős útépítési és útfelújítási program zajlott 2014. évben Szolnok városában, amelyet a város 300 millió Ft saját erőből valósított meg. A program keretében út- és járdarekonstrukció munkálatok összesen 14 helyszínen valósultak meg: közintézményeket, egészségügyi intézményeket közösségi közlekedési célokat szolgáló utak, járdák, valamint a kerékpárutak melletti  járdaszakaszok tekintetében.

3.      Az Önkormányzat az „üresen álló” belvárosi területen Angol park építését valósította meg mintegy 42 millió forintból a 2013-2014. évben

4.      A 2013. évi diákközgyűlésen merült fel a fiatalok részéről a „street workout” pályák építésének gondolata, mely kezdeményezést a város felkarolt és Ifjúsági Koncepciójában is elfogadott. A street workout (saját testsúllyal történő) edzés terjedésével szükségessé vált olyan kültéri tornapályák kialakítása, mely a testedzés mellett közösségi helyszínt a sportolni vágyók részére, összesen 3 helyszínen, mintegy 9 millió forint értékben.

 

IV. Felajánlásból megvalósuló fejlesztés

1.      A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jelenleg formálódó Jedlik Ányos programja keretében megvalósításra kerül Szolnokon - a Sólyom utcán található trafóház előtti ingatlanrészen – egy elektromos töltőállomás kiépítése az E.ON Energiakereskedelmi Kft. támogatásával a fenntartható energiagazdálkodás megteremtése céljából.

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Különleges programokban bővelkedik az idei Múzeumok Éjszakája

2024-06-18
Tárlatvezetések, szerelmi jósda, tűzugrás, zenés programok és kézműves foglalkozások is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon.
 
    

Évadzáró: Molnár László színművész a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja lett

2024-06-06

Eredményes évadot tudhat maga mögött a Szolnoki Szigligeti Színház. A csütörtöki évadzáró társulati ülésen főként ezeket ismertették.

A pedagógusokat köszöntötték a Szolnoki Galériában

2024-05-31

A legszebb hivatást gyakorolják, gyermekeket nevelnek, jellemet formálnak, példát mutatnak. A szolnoki önkormányzat csütörtökön a Szolnoki Galériában köszöntötte a pedagógusokat. Az eseményen megjelentek a vármegyeszékhely és a vármegye elöljárói, számos intézmény és hivatal képviselője, és természetesen a főszereplők: oktatók, nevelők, pedagógusok. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Fókuszban a daganatos betegségek - Egészségfórumot tartottak a városházán

2024-05-30

A mozgásszegény életmódnak, az egészségtelen táplálkozásnak is köszönhetőn egyre gyakoribb a rákdiagnózis, a civilizációs betegség mind több embert érint. A megelőzésről, a gyógyítás és gyógyulás lehetőségeiről tartottak egészségfórumot a városházán.

Megnyílt a Várkapu látogatóközpont

2024-05-28

Európa végváraként védjük a kontinens keresztény kultúráját, védjük nemzeti mivoltunkat - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szolnokon.