Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Tehetségbarát helyi önkormányzat címet kapott Szolnok

2013-12-06

Első alkalommal ítélték oda a Tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzat címet. A Magyar Nemzeti Múzeumban tartott díjátadón városunkat mintegy ötven fő képviselte, az elismerést Ferenczné Teleky Éva, az önkormányzat Oktatási és Kulturális bizottságának elnöke vette át.

Az ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára azt mondta, hogy vannak közösségek, amelyek felismerték a tehetséggondozás jelentőségét, és hajlandóak ezért áldozatot is hozni. 

Hoffmann Rózsa kiemelte: nem elég tehetségesnek lenni, mert ha a tehetség nem kapja meg a szükséges többletet, a tehetséggondozást, amely révén kibontakozhat, eredményeket érhet el, elhalványul, hiszen "támogatás nélkül nehéz a felszínen maradni". 

Véleménye szerint az oktatásügy minden irányítójának örömteli feladat, ha tehetséges fiataloknak, őket segítő szervezeteknek és embereknek adhat át elismerést. Bár a kitüntetettek erőfeszítéseiket gyakran nem a reflektorfényben teszik, azok nem eredménytelenek, hiábavalók. A felnövekvő nemzedék tagjai ugyanis sikerre vihetik erőfeszítéseket, hozzájárulhatnak közösségük és a nemzet hírének öregbítéséhez - mutatott rá. 

Az államtitkár szerint a tehetséggondozás alapvető feladata a tehetségek felszínre hozatala, ami nemcsak fogcsikorgatva elvégzett, keserves, gyötrelmes munkát jelent, hiszen örömtelivé teszi annak a hajtóerőnek a mozgásba hozása, amely minden tehetséges fiatalban rejlik. 

Az eseményen díjat kapott Balatonfüred, Szolnok, Tata és Szada önkormányzata, továbbá a hejőkeresztúri cigány kisebbségi önkormányzat és az Országos Roma Önkormányzat. 

Szolnokon 21 úgynevezett tehetségpont található: egyebek mellett pedagógiai intézet és tehetséggondozó alapítvány. Balatonfüreden az önkormányzat több olyan tehetséggondozó rendezvényt támogat, amely sok látogatót vonz, így lehetővé válik a városok tehetséggondozó tevékenységének összehangolása. Tatán három tehetségpont van, az önkormányzat segíti munkájuk összehangolását és díjakkal is elismeri szakmai tevékenységüket. 

A Pest megyei Szada különdíjat kapott, mert a község általános iskolája nagy hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra, mintegy húsz tehetséggondozó szakkört működtet. 

Elismerést kapott a Borsod megyei Hejőkeresztúr cigány kisebbségi önkormányzata, amiért egy a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását segítő modellt támogat. Ugyancsak kitüntették az Országos Roma Önkormányzatot, amely támogatja a tehetséggondozást, a tanulók képességeinek kibontakozását. 

Az Emmi a Nemzeti Tehetség Program keretében idén először hirdette meg a Tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzat címet. A kitüntetett önkormányzatokat egyebek mellett a 2013-as évben tehetséggondozásban részesült fiatalok száma, e tevékenységnek az önkormányzat működési feltételeivel arányos mértéke, valamint a regionális, országos vagy nemzetközi kapcsolatok kiépítettsége alapján választották ki. 

A fődíjat elnyerő három helyi és két kisebbségi önkormányzat három programon vehet részt: egy tíznapos nemzetközi tanulmányúton - amelynek keretében meglátogatják a CERN kutatóközpontot -, egy egyhetes művészeti alkotótáborban és egy egynapos múzeumpedagógiai programon. A különdíjas önkormányzat 200 ezer forint értékű könyvcsomagot kap.

Tehetségbarát helyi önkormányzat címet kapott Szolnok

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Különleges programokban bővelkedik az idei Múzeumok Éjszakája

2024-06-18
Tárlatvezetések, szerelmi jósda, tűzugrás, zenés programok és kézműves foglalkozások is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon.
 
    

Évadzáró: Molnár László színművész a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja lett

2024-06-06

Eredményes évadot tudhat maga mögött a Szolnoki Szigligeti Színház. A csütörtöki évadzáró társulati ülésen főként ezeket ismertették.

A pedagógusokat köszöntötték a Szolnoki Galériában

2024-05-31

A legszebb hivatást gyakorolják, gyermekeket nevelnek, jellemet formálnak, példát mutatnak. A szolnoki önkormányzat csütörtökön a Szolnoki Galériában köszöntötte a pedagógusokat. Az eseményen megjelentek a vármegyeszékhely és a vármegye elöljárói, számos intézmény és hivatal képviselője, és természetesen a főszereplők: oktatók, nevelők, pedagógusok. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Fókuszban a daganatos betegségek - Egészségfórumot tartottak a városházán

2024-05-30

A mozgásszegény életmódnak, az egészségtelen táplálkozásnak is köszönhetőn egyre gyakoribb a rákdiagnózis, a civilizációs betegség mind több embert érint. A megelőzésről, a gyógyítás és gyógyulás lehetőségeiről tartottak egészségfórumot a városházán.

Megnyílt a Várkapu látogatóközpont

2024-05-28

Európa végváraként védjük a kontinens keresztény kultúráját, védjük nemzeti mivoltunkat - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szolnokon.