Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Ikonosztáz és harang

Szolnoki Görögkatolikus Egyházközség templomának ikonosztáza és harangjai

A Szolnoki Görögkatolikus Egyházközség templomát 2002. március 24-én Virágvasárnap avatták fel. Déli 12-órakor Jaczkó György parókus a harangokat, 17-órakor pedig Keresztes Szilárd püspök a templomot szentelte fel  Szentlélek kiáradásának tiszteletére. A templom leglátványosabb eleme az ikonosztázion, amely elválasztja a külső és a belső szentélyt. A 37 darabból álló képfal Korényi János budapesti ikonfestő és nővére, Korényi Kinga ötvösművész csodálatos munkája. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő ferences öregdiákok összefogásából, Dr. Monostory László vezetésével jött létre a 9m magas harangtorony, mely külön épült. Két harang lakik benne. A nagyobbik Szent György, 207 kg, A hangú, melynek fő szponzora a Rotary Club Szolnok volt. A kisebbik Kisboldogasszony, 137 kg, E hangú, amely néhai Szakáll János adománya. A harangok Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő mester műhelyében készültek 2001-ben. Ugyanezen formára öntött ifjabb testvéreik Székelyudvarhely lakosait hívják Isten dicséretére.
 
A Szolnoki Görögkatolikus Egyházközség templomának ikonosztáza és harangjai egyedülálló, sajátos alkotások, különösen az ikonosztazion, amely – bár modern, kortárs művészeti alkotás – mégis a görögkatolikus egyház bizánci gyökereit mutatja, ahhoz nyúlik vissza. A harangok pedig nemzeti összetartozásunk gyönyörű példái, amelyek mindnyájunkat egyaránt gazdagítanak.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app