Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Komplex Telep II. –Törteli út

Komplex Telep II. –Törteli út környéki szegregátum társadalmi felzárkózást célzó fejlesztése

TOP-6.9.1-15-SL1-2016-00001

A közgyűlés döntött a pályázat benyújtásáról

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 52/2016. (III. 9.) számú közgyűlési határozatával döntött a TOP 6. prioritása keretében megvalósítandó, első ütemben tervezett pályázatok előkészítéséről és benyújtásáról, továbbá a szükséges előkészítési források biztosításáról.

A Közgyűlési döntésnek megfelelően 2016. május 19-én Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a  TOP-6.9.1-15 jelű, társadalmi együttműködést szolgáló helyi szintű komplex programok tárgyú felhívásra.

Aláírták a Támogatási Szerződést

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 52/2016. (III. 09.) számú határozatnak megfelelően, 2016. május 19-én Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-6.9.1-15 jelű,  társadalmi együttműködést szolgáló helyi szintű komplex programok tárgyú felhívásra. A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül, atámogatási kérelmet, TOP-6.9.1-15-SL1-2016-00001 azonosítószámmal, 2016. október 26-ai támogatói döntésében 140.000.000 Ft összegű, 100%-os támogatási intenzitású támogatásra érdemesnek ítélte.  A Projekt Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Foglalkoztatási Célú Nonprofit Szervezet (FOCENOSZ) konzorciumi együttműködésében valósul meg.

A Támogatási Szerződés 2016. november 28-án aláírásra került.

A projekt célja

A „Komplex Telep II. – Törteli út környéki szegregátum társadalmi felzárkózást célzó fejlesztése” című projekt az előző években megvalósított TÁMOP-5.3.6 Komplex telep-program keretében megvalósított projekt folytatása.

A projekt egyik fontos eleme a közösségi és társadalmi integrációt szolgáló közösségfejlesztő programok megvalósítása, az akcióterületen élők bevonásával.

A projekt Szolnok 6 szegregátuma közül a Törteli út környéki szegregátum társadalmi felzárkóztatásának és beilleszkedésének elősegítését célozza meg közösségfejlesztő tevékenységek, felzárkóztató és szakmai képzések, folyamatos szociális munka és egyéb - bűnmegelőzési, egészség-megőrzési és oktatási - programok biztosításával.
A program elsődleges célcsoportja a 16-54 éves korosztály, az egyes programok a családtagok részére is elérhetőek. A közösségfejlesztési programok között több olyan is megtalálható, mely a városrész és a város teljes lakossága számára nyitott.

A projekt legfontosabb konkrét célkitűzése, hogy a célcsoport körében emelkedjen az alapfokú végzettséggel, és a munkaerő-piaci szempontból releváns képesítéssel rendelkezők száma.

A szegregátumban 292 fő él, a nagyszámú célcsoport motivációját, bevonását, integrációját folyamatos szociális munka biztosítja majd az egyéni fejlesztési terveknek megfelelően.

Mivel a jelen programmal érintett szegregátumban a későbbiekben infrastrukturális beavatkozások is tervezettek, a projekt keretében a beavatkozási területen élők felkészítéséhez kapcsolódó mediáció biztosítása is megtörténik.

A projekt eredményeképpen javulnak a projektbe bevontak foglalkoztatási lehetőségei, illetve a szegregációs mutatók javulása várható.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. december 31.

Megkezdődött a projektmegvalósítás

A projekt megvalósítása 2017. február 1-jén a megvalósítási szakaszra vonatkozó szociális munka elindításával megkezdődött, folyamatban van a projektben tervezett képzések előkészítése.

A projektmegvalósítást széleskörű partnerség kíséri, amely során a város azon szervezeteinek bevonása történik meg, amelyek a roma integráció területén releváns tapasztalattal rendelkeznek.

A projekt megvalósítás folyamatában a résztvevők bekapcsolása folyamatos, egyéni segítés mellett az érintettek egymásra épülő képzésekben vehetnek részt, szakemberek egyéni igényeknek megfelelő szolgáltatások biztosításával segítik a tanulási folyamatot. A képzések mellett elindult a közösségi programok előkészítése, amelyek a helyi érintettek mellett a szélesebb, érdeklődő lakosság számára is elérhetőek lesznek.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app