Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Komplex Telep III. – Törteli út környéki szegregátum infrastrukturális fejlesztése

„Komplex Telep III. – Törteli út környéki szegregátum infrastrukturális fejlesztése”

JAVUL A SZEGREGÁTUM HELYZETE A TÖRTELI ÚTON

A Széchenyi 2020 program keretében 180 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg a Törteli út és környéke szegregátum infrastrukturális fejlesztése. Szolnok Megyei Jogú Város esélyegyenlőségi politikájában évek óta szerepel a városban található szegregátumokban élők lakókörülményeinek fejlesztése. A város 2010 után több olyan sikeres szociális célú városrehabilitációs fejlesztést valósított meg, amely a város szegregátumaiban élőket célozta.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be TOP-6.7.1-15 „Megyei jogú városok leromlott városi területeinek rehabilitációja” című pályázati felhívásra. A benyújtott „Komplex Telep III. – Törteli út környéki szegregátum infrastrukturális fejlesztése” című, TOP-6.7.1-15-SL1-2016-00001 azonosító számú pályázat 2016. november 15-i döntés szerint 180 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Szolnok városa sikeres szociális célú városrehabilitációs programot valósított meg a Tücsök-Hangya utcák környéki szegregátumban. Jelen pályázat kapcsolódik, a „Komplex Telep II. – Törteli út környéki szegregátum társadalmi felzárkózást célzó fejlesztése” című, megvalósított projekthez.

A program megvalósítása a szegregátumokban élők mindennapi élethelyzetét könnyíthetik. Különböző közösségfejlesztő tevékenységekkel, felzárkóztató képzésekkel, szociális munkával és egyéb bűnmegelőzési, egészség-megőrzési és oktatási programok biztosításával segítik elő a környéken élők társadalmi felzárkóztatását. A projekt célja a szegregátum fokozatos felszámolása, melyet az életkörülmények javításával, a közszolgáltatások hozzáférhetőségével kíván elérni. A jelen pályázatban megvalósítandó infrastrukturális beavatkozások szervesen kapcsolódnak az integrációs tevékenységekhez.

A projektben 8 lakás komplex felújítása és bővítése tervezett. Az egyszintes lakóépületek egy része azonban lakatlan, állapotuk miatt lebontásra kerülnek. A felújítás energiahatékonysági fejlesztéseket (nyílászárócsere, hőszigetelés), tartószerkezeti elemek és a tető felújítását, belső felújítási és átalakítási munkákat, komfortosítást, fürdőszoba kialakítását, kártyás üzemű mérőórák telepítését foglalja magába, illetve a telken belüli hiányzó közművek kiépítését is tartalmazza. A lakások melléképületének bontása miatt a tároló funkció a lakóépülethez épített külön tároló helyiséggel lesz pótolva. A lakások komfortosabbá válnak, így a WC a tervezett fürdő helyiségbe kerül be, mely a jelenlegi kamra helyén lesz kialakítva. A fürdő helyiség fűtését hősugárzó, valamint a melegvíz-ellátást elektromos vízmelegítő biztosítja. A lakások két szobával és egy konyhával rendelkeznek. A konyhában fa tüzelésű teatűzhely és meleg vizes mosogató lesz elhelyezve.
A szobák fűtését fatüzelésű kályha biztosítja.

A fejlesztési területen udvarrendezés, kerítés építés és tereprendezés is történik. A lakások kerítéssel lesznek elkerítve. A közösségi ház melletti telken, a parkosított közösségi tér és játszótér kerül kialakításra.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app