Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Magyar Szablyavívás és a Borsody-vívórendszer

Magyar Szablyavívás és a Borsody-vívórendszer

A Magyar Szablyavívó Iskola 2012-ben alakult, az ország számos pontján működő iskolával.

Iskoláik egységes tananyaga megegyezik a klasszikus Magyar Szablyavívó Iskolák hagyományaival. A szablya használatának az évszázados harcok során, a csatatereken kikristályosodott tudása később sporttá válva a magyar sportolókat is hosszú évtizedeken keresztül juttatta a világ élvonalába.

Ez a tudás szállt apáról fiúra, a nemesi udvarházak vívómestereitől, a kaszárnyák udvarain a kiképzőtisztektől a katonalegényekig.

A modern magyar kardvívás egyik alapítója, a Borsody-rendszer megalkotója Borsody László a Wiener-Neustadti tanfolyamon végzett, mint oda vezényelt katonatiszt 1898-1925-ben. Majd a Ludovikára került, mint alvívó mester Leszák Károyl fővívó mester mellé. 1916-1925-ig Leszákot követi a Ludovika fővívó mester beosztásában. 1925-től a Ludovikából kivált Magyar Királyi „Toldi Miklós” Honvéd Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet fővívómestere. Már Ludovikás tanári évei alatt is foglalkoztatta, hogy a sok támadó és védő mozdulat ezernyi kombinációját világos, logikus, jól felépített rendszerbe felépíteni, mert minden általa látott, tanult vívó irányzatnak voltak előnyei és gyengéi. Hetekig és hónapokig vizsgált minden egyes támadó és védő mozdulatot. Tökéletesítette, csiszolta finomította őket. A régi kardiskolával ellentétben, taktikai szempontból bevezette a hátra lépést, valamint könnyedebbé tette és felgyorsította a lábmunkát. A lábmunka különböző elemeihez mindig más és más ütemezést rendelt. A Borsody módszer jellegzetessége az úgynevezett guruló lépés és annak sorozatai. A kard különböző pozíciójában különböző fogásokat vezetett be, a stratégiára és taktikára különös hangsúlyt helyezett. Mint katona vívó mester a támadások előtti felderítés és előkészítés fontos szerepet kapott rendszerében. A Borsody rendszer az egyik legjellemzőbb eleme azonban, a tananyag tökéletesen illeszkedő módszertani felépítettsége. Mely a legegyszerűbb elemtől halad az összetett és bonyolult kombinációk felé. A mozdulatok katonai logikával történő tökéletes összefűzése, semmilyen más külföldi vívó rendszerben nem található meg. A hatékonyságra, eredményességre talán a legjobb példa: Jekelfalussy Piller György katonatiszt, kétszeres olimpiai bajnok és hatszoros Európa bajnok, aki Borsody személyes tanítványa volt.

1949-től a szolnoki vívás kimagasló eredményeihez elengedhetetlenek voltak azok a vívó mesterek, akik a Magyar Királyi „Toldi Miklós” Honvéd Sporttanár- és Vívómesterképző Intézetben végetek. A Borsody oktatási rendszer módszertana elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a várost és a megyét vívó világszínvonalon képviseljék.

 

További információ:

www.magyarszablya.hu

www.magyarszablyaszolnok.hu

 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app