Szolnoki tepsis csülök
A Tisza fővárosa számos olyan gasztronómiai kinccsel rendelkezik, melyek megfelelő gondoskodással, odafigyeléssel, törődéssel, igazán „szolnokiak” tudnak maradni.
A hagyományok lelkiismeretes ápolásával nagyanyáink, nagyapáink tudása így tovább élhet a jövő generációjában is.
Ha már Szolnok, ha már hagyomány, és ha már gasztronómia, akkor nem szabad elfelednünk a szolnoki tepsis csülköt sem, mely tradicionálisan az alábbi recept szerint készül:
Hozzávalók:
- 2 szelet ujjnyi vastag főtt-füstölt császárszalonna
- 4 szelet főtt-füstölt hátsócsülök
- 5 db közepes héjában főtt burgonya
- 4 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- ételízesítő keverék
- őrölt bors
- vaj
Elkészítés:
A csülköt megfőzzük, kicsontozzuk. Egy tepsit kivajazunk, beletesszük a felvágott csülköt, majd ráhelyezzük a karikára vágott burgonyát.
A tejfölt összekeverjük a felaprított fokhagymával, borssal és az ételízesítővel, ezt követően ráöntjük a krumplira.
A császárszalonnát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, centinként a közepéig bevagdossuk, majd a szeleteket a tejfölös réteg tetejére helyezzük.
Az egészet kb. 20-25 percig, a szalonna és a tejföl pirulásáig sütjük.
Jó étvágyat!
Szolnoki gulyás
A gulyás az Alföld egyik legjellegzetesebb, hagyományos magyar népi étele.
A külföldiek szemében a magyar gasztronómia középpontjában a gulyás áll, mely egy életmód öröksége is egyben. Ennek az életmódnak itt volt a központja, az itteni végtelen legelőkről hajtották Európa számos országába a gulyások a kiváló húsú magyar marhákat.
Bár a tradicionális gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a polgári konyha által megalkotott, a hétköznapjainkban is főzött gulyásleves, mégis azt valljuk, hogy a bogrács és a benne rotyogó gulyás a maga csodás ízvilágával egy falatnyi igazi alföldi, de legfőképpen szolnoki történelem.
Érdekességek, különlegességek
- Külföldi szakácskönyvben legelőször 1826-ban említették meg a gulyásételt Wiener oder Golasch-Fleisch, azaz bécsi- vagy gulyáshús néven. A gulyást azóta a világ számos országában készítik, de az igazi, hamisítatlan gulyás mindig a magyar bográcsokban fő meg.
- Készült már gulyásleves ízű fagyi is.
- Az első szakácskönyv, melyben a gulyás receptje megjelent, Rátz Zsuzsanna nevéhez, és az általa, 1816-1818-ban kiadott receptkönyvhöz fűződik.
Sörgulyás recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db zöldpaprika
- 2-3 db paradicsom
- 2 liter világos sör
- 1 kg burgonya
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítés:
A húst és a burgonyát kockákra, a zöldpaprikát és a paradicsomot szeletekre vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
Egy kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát és elkeverjük.
Hozzátesszük a húst, néhányszor megkeverjük, majd a saját levében rövid ideig pároljuk.
Fűszerezzük, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is, sörrel felöntjük.
Amikor a hús már félig puha, jöhet a burgonya, és az egészet készre főzzük.
Jó étvágyat!
Szolnoki halászlé
A szolnoki gulyás mellett illendő szólni a szolnoki halászléről is, hiszen nem is oly rég a tiszai halászlé hungarikummá vált.
Fontos leszögezni, hogy nincs két egyforma halászlé, hiszen mindenhol más recept alapján főzik.
A szolnoki halászlé alapvetően tiszai halászlé, mely tészta nélkül készül. Az átpasszírozott alaplé sokféle halat tartalmaz, ponty, harcsa, keszeg, kárász, utóbbi kettő helyett esetleg süllő vagy törpeharcsa a klasszikus sorrend a bográcsban, sok vöröshagymával, nyakon öntve paprikával az alábbiak szerint:
Hozzávalók:
- 1 kg ponty
- 0,5 kg harcsa
- 0,25 kg keszeg
- 0,25 kg kárász
- 3 fej vöröshagyma
- őrölt paprika
- 2-3 db tv. paprika
- 2-3 db paradicsom
- só
Elkészítés:
A megtisztított harcsát és pontyot kifilézzük, a pontyfiléket beirdaljuk, majd a harcsafilékkel együtt feldaraboljuk és besózzuk, s a hűtőbe félre tesszük.
A visszamaradt halcsontokból, a halfejekből, a kárászból, a keszegből és az összevágott vöröshagymából egy tartalmas alaplevet készítünk, melyet őrölt paprikával fűszerezünk és sóval ízesítünk.
Összevágott friss paprikát és paradicsomot teszünk hozzá, majd addig főzzük, míg a lé erőteljesen hal ízű nem lesz.
Ezután az alaplevet átpasszírozzuk, belefőzzük a lesózott ponty- és harcsafiléket, illetve a haltejet és halikrát.
A tűzről levéve azonnal forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
Szolnoki halkolbász
Irdalni, ízesíteni, darálni, bekeverni, majd betölteni, a legvégén pedig kisütni…
Így készül városunk egyik igazi kuriózuma, a halkolbász.
A halkolbász kultusza pár évvel ezelőtt indult útjára, baráti kezdeményezésként, de mára már sikere túllépett a város határain, mondhatjuk, nem véletlenül.
A 2010-ben, Szolnokon megalakult Magyar Halkolbász Lovagrend fő célja a magyar halfogyasztás és az ahhoz kapcsolódó gasztronómiai műveltség kutatása-fejlesztése, valamint a halászati-horgászati, vízgazdálkodási és természetvédelmi hagyományok ápolása, átadása a felnövekvő nemzedékek számára.
A Lovagrend kiemelt helyen kezeli a Kárpát-medencei halfogyasztási tradíciókon alapuló halkolbász-kultúra, illetve az újszerű, kreatív halgasztronómia kialakítását, népszerűsítését és minél szélesebb körben történő terjesztését.
Jöjjön el hozzánk, s kóstolja meg nálunk a méltán híres, szálkamentes, igazi szolnoki halkolbászt!
Szolnoki habos isler
A szolnoki habos isler igazi magyar találmány, mely már több, mint százéves múltra tekint vissza.
Itt, a Tisza fővárosában készült islernek nem sok köze van formáján és csokis bevonatán kívül a közismert, osztrák lekváros süteményhez, a hagyományos islerhez.
A különleges habos édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként. A helyi különlegességnek számító desszert, egy kakaós linzer lapok közé töltött, főzött, habos, cukormázzal bevont magas sütemény, melyet az egykori Kádár Cukrászdában árusítottak először.
Napjainkban is kizárólag Szolnokon és még néhány környékbeli cukrászdában készítik el, csakúgy, mint száz évvel ezelőtt.
A habos isler mára már nemcsak a szolnokiak kedvence lett: egyre népszerűbb, nagyon sokan jönnek el megkóstolni az ország különböző részeiből és külföldről is, hiszen valóban nem lehet máshol ehhez a kincshez hozzájutni.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 58 dkg finomliszt
- 32 dkg margarin
- 16 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- Fél citrom reszelt héja
- 1 tk sütőpor
- 1 ek víz
A töltelékhez:
- 5 db tojásfehérje
- 150 ml víz
- 40 dkg porcukor
- 2 ek citromlé
A mázhoz:
- 50 dkg tortabevonó (vagy étcsokoládé)
- 6 ek napraforgó olaj
Elkészítés:
Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, és hideg helyen pihentetjük 1-2 órán át.
Ezt követően kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra, és kör alakú szaggatóval kiszúrjuk.
A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsiben világos sárgára sütjük, majd kihűtjük.
Közben a vizet a cukorral felforraljuk, hagyjuk kicsit kihűlni, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk.
Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal.
Felolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a napraforgó olajat a selymesebb állag elérése érdekében, melybe egyenként belemártjuk a sütiket.
Jó étvágyat!
Sörkultusz a Tisza fővárosában
A feljegyzések szerint Szolnok városában egykoron is állt egy serfőzde:
A török ostromot követően a sok elpusztított épület között a korabeli serfőzde különös módon teljesen épen maradt, 1722-re pedig már három sörüzem is működött a településen.
A megyeszékhelynek innentől kezdve az 1960-as évekig folyamatosan volt helyben készült söre.
Ennek a hagyománynak állít emléket a Sörárium is, ahol számos magyar kisüzemi sörkülönlegesség is elérhető, sőt, van, amit helyben főznek.
Szolnok kedvenc menüje
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata komoly energiákat fordít a turizmus fejlesztésére, a város értékeinek megismertetésére a város határain túl is.
Városunk lakosságát kértük, hogy segítsenek összeállítani Szolnok kedvenc menüjét és írják meg részünkre, milyen szolnoki levest, főételt, illetve desszertet ajánlanának a városba érkezőknek, kik ezáltal belekóstolhatnának a szolnoki ízekbe, s egy kicsit megismernék ilyen formában is a Tisza fővárosát.
A beérkezett javaslatok alapján az alábbi menüsort ajánljuk a hozzánk érkező kedves vendégeinknek:
Előétel: Haltepertő
Leves: Gulyásleves
Desszert: Szolnoki habos isler
Jó étvágyat!