Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnok Megyei Jogú Város Kulturális Koncepciója

2020-10-05

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata

„Szolnok Megyei Jogú Város Kulturális Koncepciója”

Szerződött támogatási összeg: 7.500.000,- Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt befejezési dátuma: 2021.09.30.

A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01288

 

A projekt tartalma:

A jól menedzselt kulturális eseményekben rejlő gazdasági potenciál jobb kihasználása a város előtt álló feladat. Ennek érdekében a Kulturális Kollégium támogatásával és részvételével a projekt keretén belül megvalósul a város 2004-ben elfogadott kulturális koncepciójának felülvizsgálata, új koncepció kidolgozása.

Az uniós és hazai pályázatok segítségével indított projektek, illetve a számos helyi kezdeményezés a város civil szervezeteinek, a köznevelési, kulturális és közművelődési intézmények szakembereinek és az intézményekben, illetve azok támogatásával működő közösségek teljes körét mozgósítják. A programok megvalósítása során a közösségek hálózatot alkotva dolgoznak együtt, hozzájárulva ezzel a városban az emberi kapcsolatok széleskörű mennyiségi és minőségi fejlődéséhez.

A lakóhelyi és tematikus kisközösségekben, a polgárok és szervezetek alkotta közösségi hálózatokban, a jól menedzselt kulturális eseményekben rejlő gazdasági potenciál jobb kihasználása a város előtt álló olyan kiemelt feladat, melynek teljesítését a Helyi Közösségi Fejlesztési startégiát megalkotó közösség kulcsprojekt indításával tartotta indokoltnak támogatni.  A TOP CLLD program átfogó céljából adódóan a projekt során a kultúra területén szerepet vállaló közösségek, szervezetek, intézmények hatékony kommunikációját, együttműködését kell megerősíteni. A folyamatot nagy mértékben segíti, hogy a Szolnoki Kulturális Kollégium tagjai – intézmények, civil szervezetek – közötti kapcsolatrendszer egyre erősebb. Fontos a kultúra szereplői közötti hálózatosodás, mely hozzájárul ahhoz, hogy a városi közösségépítő programok egymásra épüljenek, erősítsék, kiegészítsék egymást.

A gazdasági szemlélet, a kulturális gazdaságfejlesztés fókusza a város kulturális márkázásának erősítése, melynek nélkülözhetetlen feltétele a kulturális marketing fejlesztése, ami a város kulturális értékeinek „piacra jutását” segíti hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A HKFS tervező közössége által megfogalmazott célok, feladatok, valamint az új kulturális törvény által meghatározott szabályozás nélkülözhetetlenné teszik a város 2004-ben elfogadott kulturális koncepciójának felülvizsgálatát, majd új koncepció megalkotását.

A korábbi kulturális koncepció felülvizsgálata, majd az új koncepció közösségi tervezésre épített megalkotása során arra törekszünk, hogy az összes, a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában beazonosításra került igényt, szükségletet érintsük.

A koncepcióban külön figyelmet fordítunk a kulturális esélyegyenlőségre, valamint arra, hogy a város megtartó erejének növelése érdekében a kultúra közösségfejlesztő, helyi identitást erősítő hatását és integráló szerepét kihasználjuk. A város adottságai, lehetőségei, felkészült kultúraközvetítő szervezetei jó alapot biztosítanak Szolnok kulturális szolgáltató szerepének erősödéséhez, mely a helyi közösségi igényeket kielégítő, színvonalas kulturális programok, események, akciók megvalósításával érhető el. A közösségi önképző folyamatok, a városrészi vagy más lakossági együttműködések serkentését leginkább helyi cselekvésen alapuló kulturális programokkal, jól kitalált, profi minőségben megszervezett akciókkal lehet motiválni. A képzettség, műveltség, kulturáltság, a művelt közösség kialakulása gazdasági versenyelőnyt is jelent, segíti az innovációt, vonzóvá teszi a várost, erősítik a kötődést, kedvez az új munkahelyteremtésnek.

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Különleges programokban bővelkedik az idei Múzeumok Éjszakája

2024-06-18
Tárlatvezetések, szerelmi jósda, tűzugrás, zenés programok és kézműves foglalkozások is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon.
 
    

Évadzáró: Molnár László színművész a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja lett

2024-06-06

Eredményes évadot tudhat maga mögött a Szolnoki Szigligeti Színház. A csütörtöki évadzáró társulati ülésen főként ezeket ismertették.

A pedagógusokat köszöntötték a Szolnoki Galériában

2024-05-31

A legszebb hivatást gyakorolják, gyermekeket nevelnek, jellemet formálnak, példát mutatnak. A szolnoki önkormányzat csütörtökön a Szolnoki Galériában köszöntötte a pedagógusokat. Az eseményen megjelentek a vármegyeszékhely és a vármegye elöljárói, számos intézmény és hivatal képviselője, és természetesen a főszereplők: oktatók, nevelők, pedagógusok. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Fókuszban a daganatos betegségek - Egészségfórumot tartottak a városházán

2024-05-30

A mozgásszegény életmódnak, az egészségtelen táplálkozásnak is köszönhetőn egyre gyakoribb a rákdiagnózis, a civilizációs betegség mind több embert érint. A megelőzésről, a gyógyítás és gyógyulás lehetőségeiről tartottak egészségfórumot a városházán.

Megnyílt a Várkapu látogatóközpont

2024-05-28

Európa végváraként védjük a kontinens keresztény kultúráját, védjük nemzeti mivoltunkat - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szolnokon.