Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus

A Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus Magyarország egyetlen hivatásos női kamarakórusaként kiemelt kategóriás együttes, melyet Szolnok Város Tanácsa alapított 1969-ben.

A 13 tagból álló együttes nemcsak Szolnok város, hanem a megye és az ország zenei életében is fontos szerepet tölt be. Művészeti vezetője és karnagya 1989-től Molnár Éva.

A kórus 2009. február 1-től a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. keretén belül működik, székhelye az Aba-Novák Kulturális Központban van.

A Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus alapvető feladata a magas művészeti színvonalú koncertek létrehozása. Kamara sorozatainak összeállításában a magas szakmai minőség mellett a változatosság, a zenei évfordulók, az újszerű helyszínek és témák, valamint az igen neves vendégművészek is plusz értéket közvetítenek. A "Bartók Kamara" sorozatok olyan minőségi koncertélményt nyújtanak a szolnoki közönségnek, melyeket az ország - de a világ bármely koncertszínpadán büszkén vállal a nőikar.

A kórus kiemelt feladatának tartja a komolyzenei nézőközönség zenei nevelését, a "bartóki és kodályi" hagyomány megőrzését, a kortárs művek megszólaltatását és megismertetését. Kiemelt figyelmet fordítanak Bartók Béla és Kodály Zoltán műveinek interpretálására, de szinte minden hangverseny műsorán szerepel kortárs szerző műve is.

A Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus a saját szervezésű kamaraestek során a professzionális a cappella kórusmuzsika sokszínűségét mutatja be. A kamaraestek jellemzője, hogy különböző korokba, műfajokba kirándulva vendégművészekkel együtt nyújtson olyan komplex élményt, ami a korábbi és leendő koncertre járó közönség igényeire épül.

A kórus koncerteken kívül közreműködnek karnagyi továbbképzéseken, műbemutatókon, stílusismereti előadásokon, karnagyi mesterkurzusokon, diploma- és doktorikoncerteken, kiállítás megnyitókon, konferenciákon, cégek ünnepi rendezvényein, valamint évfordulókhoz, jeles napokhoz kapcsolódó megemlékezéseken.

Az utóbbi években vendégszerepeltek Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Izraelben, Lengyelországban, Japánban, valamint  Oroszországban is.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app