Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnoki kosárlabda

A kosárlabda szolnoki története akkor kezdődött, amikor Tiboldi Tibor, a Verseghy Ferenc Gimnázium testnevelő tanára 1942 őszén felszereltette a városban az első kosárlabdapalánkokat.

1945-ben vezetésével alakult meg a Szolnoki MÁV Kosárlabda Szakosztálya női és férfi csapattal.

A MÁV-os csapat 1946-ban bejutott, majd 1949-ben kiesett az NB I-ből. Ez idő alatt az edzéseket a Verseghy Gimnáziumban tartották, de a mérkőzéseket a terem alkalmatlansága miatt Budapesten rendezték.

Ekkor már működött egy sportkör az Alföldi Kőolajfúrási Üzemnél, az "Alföldi Olajbányász SK". A sportkör akkori elnökét, Szántó Józsefet kereste meg Suba Sándor, hogy a meglévő négy szakosztály - asztalitenisz, labdarúgás, teke, sakk - mellé alakítsanak még egyet, mégpedig kosárlabdát.

Mivel a MÁV csapata 1958-ban megszűnt, nem volt férfi kosárlabda a megyeszékhelyen. Így igent mondott az új csapatnak Bohaty Lajos, aki a Műszaki Egyetemen végzett, és korábban játszott a Szolnoki MÁV NB I-es sikercsapatában. Csatlakozott Csikász Sándor, Frizzi Lajos, Dusa István, Ercsényi Sándor, dr. Juhász Pál, Szokodi Gyula és Balasi Péter, valamint Oros János és Oros Ferenc. Így 1959 őszén hivatalosan is megalakult a szakosztály.

Az ezt követő évtizedekben a csapat és a sportszervezet vezetése a folyamatos és tudatos szakmai fejlődéssel építkezett. A csapat a kezdeti években megyei bajnokságban, majd 1964-ben az NB II-es bajnokságban indult jó eredménnyel, majd 1982-től feljutott az NB I-be, ahol kisebb szünetekkel maradt is.

Az Olajbányász SE 1989 óta folyamatosan az élvonalban szerepel. Az 1990-91-es évadban, fennállása óta először ünnepelhetett bajnoki címet. A siker Rezák László vezető edző és Szalay Ferenc edző közös munkájának eredménye.

2007-ben Pór Péter, 2011-ben és 2012-ben Pór Péter és Dragan Aleksic, 2014-ben és 2015-ben Dragan Aleksic és Andrius Jurkunas irányításával a csapat a bajnokságot valamint a kupagyőzelmet is megszerezte.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app