Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnoki Országos Néptáncfesztivál

A Szolnoki Országos Néptáncfesztivál az ország egyik legrégebbi néptáncfesztiválja, története 1964-ig nyúlik vissza. Eleinte évente, majd kétévente került megrendezésre Szolnok reprezentatív művészeti központjaiban. A fesztivál célja a kezdetektől változatlan, ösztönözni új alkotások születését, újra és újra megmutatni a már ismert alkotók innovatív munkáit éppúgy, mint teret adni a fiatal generációknak.

„A fesztivál története és a színpadi néptánc története nem választható el egymástól, hiszen a helyszín inspiráló közegével szinte generálójává vált a később „magyar iskolaként” Európa szerte elhíresült koreográfiai szemléletmódnak. Itt teljesedett ki – a teljesség igénye nélkül – Györgyfalvay Katalin, Foltin Jolán, Szigeti Károly, Novák Ferenc, Kricskovics Antal, Tímár Sándor, Mosóczi István, Varga Zoltán, Zsuráfszki Zoltán, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor koreográfusi, alkotói pályája is. De meghatározó ez a rendezvény a zeneszerzők, a díszlet- és jelmeztervezők és természetesen a táncosok, az együttesek számára is. Szolnok mindig is fogalom volt, ahogy az mai is.” (Mihályi Gábor)

A Szolnoki Fesztiválok különös varázsát mindig az újításra törekvés adta. Az országban létező számos, nagyszerű néptáncfesztivál között kevés az, amelyik elmondhatja magáról, hogy legalább annyira szól a koreográfusi megmérettetésről, s ezzel együtt a zenei-alkotói munkáról, és a táncegyüttesek stabil alapokon nyugvó tánctudásáról, színpadi megjelenéséről. A fesztiválon bemutatott díjnyertes koreográfiák a Magyar Táncművészeti Egyetem tananyagai között is szerepelnek.

A fesztivál hagyományos értékeinek megtartásával, korunk igényeihez való igazításával és a kísérő rendezvények bővítésével vállalkozott 2009-ben az Aba-Novák Kulturális Központ a fesztivál újraindítására. Folytatva a Szolnoki Néptáncfesztivál tíz éve megszakadt hagyományát, ezekhez méltó, igen magas színvonalú művek születtek 2009-ben csakúgy, mint a 2011-es, a 2013-as, a 2015-ös és 2017-es fesztiválon.

2017-ben a három napon át zajló rendezvény az ország minden részéből mintegy 800 táncost vonzott Szolnokra. Az előadásokat és a versenyprogramokat, valamint a kapcsolódó szabadtéri rendezvényeket többezres közönség látta.

A rendezvény amellett, hogy öregbíti a város hírnevét, erősíti a magyarságtudatunkat, hozzájárul a nemzeti identitástudatunk kialakításához.

 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app