Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnoki szecessziós épületek

Az alábbi, jó állapotban megmaradt szecessziós épületek Szolnok máig legszebb emlékei a polgárosodó, gyarapodó város építészetének a XX. század utolsó békeévéből.

  • Szecessziós villa, Szapáry út 19. (Komor Marcell, Jakab Dezső 1908 k.)
  • Mezőgazdasági Takarékpénztár, Kossuth Lajos út 5. (Komor Marcell, Jakab Dezső 1900 k.)
  • Nemzeti romantikus villa, Magyar utca 1. (Zrumeczky Dezső 1912 k.)
  • Kádár cukrászda, Szapáry út 28. (1912 körül)
  • Hasznos-ház, Baross út 7. (1912 körül)
  • Polgári leányiskola, Templom út 6. (Rerrich Béla 1913)

Szolnok legjelentősebb épületei a XX. század elején, a többi polgárosodó alföldi városhoz hasonlóan, az akkori kortárs európai építészeti áramlatokhoz sorolható szecessziós és nemzeti romantikus stílusban épültek fel. Sok házat ezek közül lebontottak. A megmaradt szecessziós épületeket a felismerhetetlenségig átalakították, néhány azonban túlélte az azóta eltelt évszázadot. A stílusirányzat jellegzetessége a gazdagon díszített hullámzó növényi ornamentika. Erről árulkodnak a pirogránit és idomtégla homlokzatdíszek, faragott fa díszítések és kovácsoltvas kapuk, az ajtókeretek, tulipános frízek míves részleteikkel. 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app