Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnoki Szigligeti Színház

„Tiszaparti Thália”

Szolnokon, 1822 telén volt az első színielőadás, melyet Szilágyi Pál társulata tartott. 1860-ig egy pajta adott otthon az erre járó vándortársulatoknak. 1879 októberében Sípos Orbán akkori alispán kezdeményezésére megalakult a Szolnoki Színügy-Gyámolító Egylet, más néven színügyi bizottság, melynek feladata volt, hogy a színjátszáshoz helyet, szállást biztosítson. Az előadásokat akkor már a Scheftsik-kertben épült faszínházban tartották, amit táncteremnek is használtak. A faszínházat hamarosan felváltotta egy „kőszínház”, amit 1894. április 25-én avattak fel.

A színházépületet Spiegel Frigyes és Englerth Károly budapesti műépítészek tervezték, Bede Antal szolnoki építész vezetésével építették föl. A „kőszínház” – a Szolnoki Városi Színház – felavatása 1912. április 20-án történt. Az első világháborúban megsérült épület felújításra 1926-27 közt került sor. 1944-ben Szolnokot szőnyegbombázás érte, ami a színház épületét sem kímélte. Az 1912-ben elkészült épületet a hanyag kivitelezés és rossz minőségű anyagok miatt többször fel kellett újítani. 1960-ra már olyan állapotban volt, hogy rekonstrukció vált szükségessé. Az átépítést 1963-ban fejezték be és Szigligeti Liliomfi-ával nyitották meg a részben újjáépített színházat. Ennek ellenére 1989-ben az épületet életveszélyessé nyilvánították.

A jellegi formáját elnyerő, teljesen felújított, átalakított, mind belsőleg mind külsőleg teljesen átépített épületet 1990. április 11-én avatták fel.

A színház épülete 2010-ben stúdiószínházzal bővült; a 70 néző befogadására alkalmas „Szín-Mű-Hely”-jel.
A Szigligeti Színház színi-körzeti beosztással, befogadó színházként működött egészen 1954-ig, az önálló társulat megalakulásáig, 1949-ig a kecskeméti, majd 1952–54 közt a békéscsabai társulattal közösen.

A színház Szigligeti Ede nevét 1954-ben vette fel, mikor önállósult. Első igazgatója Keres Emil volt. 1959–1971 közt Berényi Gábor vezette. 1972-től Székely Gábor igazgatta a társulatot: ekkor vált a hazai színjátszás jelentős helyévé. 1978-tól Kerényi Imre vezette két évig a színházat, majd 1980-tól Lengyel Boldizsár került az igazgatói székbe. Őt követte 1985-ben Schwajda György, 1992-ben Spiró György, 2007-ig Szikora János, 2007-től pedig Balázs Péter.

Szigligeti Ede a színház névadójának szobra az épület mellet látható. Az alkotás Pogány Gábor Benő munkája.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app