Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Tájékoztató

CLLD Szolnok

Közösségi tervezés alapú kulturális és közösségi célú helyi fejlesztések Szolnokon
 
Amíg a LEADER eszköz a kisebb településeken és Szolnok külterületén jelenthet segítséget, addig a CLLD a nagyobb városokban megvalósuló kulturális és közösségfejlesztési tevékenységeket, programokat és akciókat támogatja. 
 
A kezdeményezés hatására Szolnok város kulturális és közösségi életének fejlesztésére, ezen keresztül pedig a település népességmegtartó erejének fokozására és a helyi szervezetek fenntartható működésének elősegítésére 2016. május 30-án 11 taggal megalakult SzolnOK Helyi Akciócsoport. Tagja az önkormányzat, az Aba-Novák Kulturális Központ, a Verseghy Könyvtár, a Damjanich Múzeum, a városfejlesztő társaság, civil szervezetek, egyházak és vállalkozások.
 
Megalakulásának közvetlen célja a TOP 7.1.1 kódszámú konstrukció keretében elérhető források lehívása a helyi közösségek fejlődése érdekében. A pályázati úton megszerezhető forráskeret elnyerése érdekében 2016. június 27.-én a tagok aláírták a szolnoki pályázat benyújtására vonatkozó konzorciumi megállapodást is.
 
A SzolnOK Helyi Akciócsoport (HACS) a közösségvezérelt helyi fejlesztések tervezése és megvalósítása érdekében elkészítette a Helyi Közösség Fejlesztési Stratégiát. (HKFS-t).
 
A stratégia alapjait a helyi közösségi és kulturális terek jobb kihasználtságának és fenntartható működtetésének elősegítése; minőségi, a helyi társadalom igényeit kielégítő, illetve a társadalmi befogadást elősegítő kulturális és közösségi szolgáltatások fejlesztése; helyi identitás, lokálpatriotizmus erősítése; a kultúra és közösségfejlesztés helyi gazdaságot élénkítő szerepének erősítése képezi. E négy specifikus célon túl figyelembe veszi még a közös jövőkép elérését, helyi közösségek részvételének és tudatosságának fokozását, a helyi társadalom megújítását is.        
 
Az együttműködés keretében kialakított program célterületeken, meghatározott műveletekből és kulcsprojektekből szerveződik, amelyek az érintettek feltárt igényeire, szükségleteire ad választ, illetve megfelel az általuk támasztott szempontoknak.
 
A pályázati projekt keretében a HACS munkaszervezete elkészíti a fenti célok eléréséhez hozzájáruló helyi felhívásokat, illetve menedzseli a pályázatok befogadását és értékelését, majd segíti a helyi projektek megvalósulását.
 
A jövőbeli pályázók részére a „Egy OK.-kal több SzolnOK.! – Közösségi tervezés alapú kulturális és közösségi célú helyi fejlesztések Szolnokon” projekt keretében célzott önkormányzati fejlesztésekre (kulcsprojektek) 255 millió forint, nyílt pályázatokra pedig 382,5 millió forint európai uniós támogatás áll rendelkezésre.
 
A nyílt felhívásokra Szolnok városában székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező szervezetek nyújthatnak majd be pályázatot. Az igényelhető támogatási összeg pályázati célterületenként változó módon várhatóan 1,5 millió és 40 millió forint közötti.
 
A projekttel kapcsolatos információk, friss hírek és a megjelenő helyi felhívások a HACS www.clldszolnok.hu weboldalán követhetőek.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app