Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Tisza Táncegyüttes

A Tisza Táncegyüttes a megyeszékhely egyik legrégebben alapított amatőr művészeti csoportjai közé tartozik. Az 1946. évi alapítás a Verseghy Ferenc Gimnáziumban Kaposvári Gyula, a város híres polihisztora által vezetett regőscserkész őrshöz kötődik. A nagy hivatásos társulatokat, közöttük az Állami Népi Együttest is megelőzve, így lett a szolnoki csoport az ország legrégebbi, napjainkig is folyamatosan működő néptáncegyüttese.

Kaposvári Gyula irányításával az első évektől kezdve elindították a város környéke, és főként a Kunság népdalainak és tánchagyományainak néprajzilag szakszerűen meglapozott gyűjtését, majd színpadi bemutatását. Az együttes csakhamar egyre szélesebb körből, majd az egész Kárpát-medencére kiterjedve kezdett el ismerkedni nemzetünk tánckincsével.

Az alapító tagok kiemelkedő képességű, és táncművészeti tanulmányokat is elkezdő szólistái művészeti vezetésével, valamint a táncosok tehetségének, lelkesedésének és szorgalmának köszönhetően az együttes szinte repülőrajtot véve került a néptáncmozgalom élvonalába. Már az 1940-es és 1950-es évek rangos országos táncversenyein is sorra-rendre nyerték a dobogós helyezéseket. Az együttest 1993 óta a Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület működteti.

Az eredmények elérésében a kezdetektől napjainkig meghatározó szerepük volt az együttest felkészítő művészeti vezetőknek. Az első három szakmai irányító a hajdani regőscserkészek közül került ki, akik országos szinten elismert szakemberek voltak. Tímár Sándor számos kitüntetés birtokosa, a Nemzet Művésze, városunk díszpolgára. A Megyei Tanács Művészeti Díjával kitüntetett Várhelyi Lajos a Szolnoki Országos Néptáncfesztivál és a Corvinka Gyermek Táncegyüttesnek is alapítója volt. Sajti Sándor Liszt-díjas táncművésszé vált. Őket Erdélyi Tibor és Mihályi Gábor, a Magyar Köztársaság Érdemes Művészei követték az együttes élén. Az utóbbi évek vezetőinek táncos pályafutása a szolnoki Corvinka és Tallinnka gyermek csoportokból indult, majd a Tisza Táncegyüttesben fejlődött a hozzáértésük. Varga Péter Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszttel kitüntetett kiváló táncművész lett, Simon Gyula munkáját pedig a Kaposvári Gyula Kulturális Díjjal ismerte el a város.

A kiváló művészeti vezetésnek is köszönhető, hogy a néptáncot kedvelő fiatalok újabb és újabb nemzedékei nevelkedtek az együttesben, akikkel nagy közönségsikereket elérve lehetett színpadra lépni nem csupán Szolnokon, hanem az országban és szerte a világon.

Az együttes az egyik rendezője és résztvevője a 2017-ben már XXIV. alkalommal megrendezett Szolnoki Országos Néptáncfesztiválnak, amelyet az együttes hajdani művészeti vezetője Várhelyi Lajos még 1964-ben hívott életre.

Az együttes történetének kiemelkedő eseményei voltak az eddigi külföldi vendégszereplései. Összesen 22 országban, 65 turnén, 390 műsorban, mintegy félmillió néző előtt léptek színpadra.

Az együttes alapozta meg Szolnok Riihimäkivel és Yuzával kötött testvérvárosi kapcsolatait, és hívta fel az ottaniak figyelmét városunk kulturális értékeire.

A Tisza Táncegyüttes hét évtizede tartó működését szerénytelenül nevezhetjük sikertörténetnek, amelyet számos kitüntetés, szakmai – és fesztivál díj, valamint az “Ötkölök” formációval 1996-ban elért Ki – Mit – Tud? győzelem is fémjelez.

Az Ezüst Pelikán Díj, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díj és a Megyei Príma Díj azt bizonyítja, hogy Szolnok Megyei Jogú Város és a megye a Tisza Táncegyüttest megbecsült értéknek tekinti.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app