Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Verseghy Ferenc szellemi öröksége

A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény 1954-ben vette fel Verseghy Ferenc nevét. A névadó emlékére műveiből és a róla szóló dokumentumokból különgyűjteményt állítottak össze, amely könyvritkaságokkal is várják a könyvtárhasználókat. 

Ez a Verseghy-gyűjtemény nagy múltra tekint vissza. Az intézmény elődjének, a Szolnoki Könyvtár és Múzeum Egyesület 1937-ben katalógusában már több Verseghy-mű megtalálható volt. A tudós-költő műveinek beszerzésével és rendszerezésével kezdték kiépíteni a szolnoki könyvtárosok a helytörténeti gyűjteményt, amely napjainkban az egyik legfontosabb állományrésze a megyei könyvtárnak.
 
Az intézmény az elmúlt több mint 60 év alatt többféle módon is feldolgozta a nagy becsben tartott gyűjteményt. Számos kiadvánnyal és nyelvművelő verseny szervezésével, megrendezésével járult hozzá a Verseghy-kultusz ápolásához. Ötévente megrendezik a Verseghy-emlékülést, amelynek főszervezője a megyei könyvtár. 2007-ben egy elektronikus összeállítás is készült a könyvtár honlapján a névadó tiszteletére, amely nagy látogatószámot ért el a távhasználók körében. http://archiv.vfmk.hu/verseghy/.
 
A könyvtár e gyűjteményét a névadó életművének és helyi kötődésének bemutatására, rendhagyó tanórák és emlékünnepségek illusztrálására használja, valamint a kutatók rendelkezésére is bocsátja.
Verseghy Ferenc (1757-1822) országosan ismert nyelvész, tudós, költő, akinek fordításában először szólalt meg magyarul a La Marseillaise. A szolnoki értelmiség vezető személyiségei már a 19. század végén magukhoz közelállónak érezték a város szülöttének sorsát, irodalmi és tudományos hagyatékát. Ez bizonyítja Négyesy Lászlónak, a szolnoki főgimnázium tanárának a gimnázium évkönyvében 1889-ben megjelent értekezése Verseghyről, a versújítóról. Ettől kezdve a főgimnázium tanárai és tanulói lettek a költő emlékének legszorgalmasabb ápolói. Következtethetünk erre abból is, hogy a gimnázium önképzőköre az 1895/1896. iskolai évben való újjáalakulása után felvette Verseghy nevét. 1931 őszén a város vezetősége és a Verseghy Irodalmi Kör szervezőmunkájának köszönhetően szülőföldjében helyezték örök nyugalomra a tudós költő hamvait.
 
Az irodalmi hagyományok iránt érzett megbecsülésből a jövő követelményeire való felkészülés szándéka hívta életre a Verseghy Diáknapok elnevezésű programsorozatot, amely 1966 és 1980 között a megye középiskolásainak kulturális seregszemléje volt.
 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app