Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Bizonyítványosztás után megnő a csellengők száma - Erre figyeljünk!

 • Bizonyítványosztás után megnő a csellengők száma - Erre figyeljünk!
 • Bizonyítványosztás után megnő a csellengők száma - Erre figyeljünk!
 • 2018-01-17

  Az iskola első féléve lezárult, a megyében sok ezer diák várja a féléves bizonyítványosztást, azonban lehetnek olyanok, akik nem örülnek, hiszen nem biztos, hogy úgy sikerültek az érdemjegyeik, ahogy azt ők várták volna. Sajnálatos módon lehetnek olyan fiatalok, akik ilyen esetben nem merik felvállalni a szülőkkel való találkozást, hiszen úgy gondolják súlyos szidás, vagy büntetés várhat rájuk.

  Ekkor jöhetnek azok az ötletek, amelyekkel megpróbálják elodázni ezt az eseményt. Ennek egyik mozzanata, ha hamis állításokkal próbálják meg elodázni a bizonyítvány átadását, vagy éppen ennél súlyosabb döntést hoznak, haza sem mennek. Ennek igen súlyos következményei lehetnek, amelyek megviselik a csellengő fiatalt, illetve a szüleit. Sokan közülük nincsenek azzal tisztában, hogy mindez rendőrségi eljárást von maga után, hiszen az eltűnés miatt keresett fiatalt a rendőrség körözni kezdi.

  A csellengők nem csak a bizonyítvány miatt indulnak útnak, vagy bújnak meg ismerősnél, az elvált szülőpár másik tagjánál, barátnál. Sokszor a fel nem dolgozott trauma, a családon belüli erőszak, az iskolai problémák elől próbálnak meg elmenekülni ily módon, azonban itt sem számolnak a fiatalok a következményekkel. Egy magányosan kóborló tizenéves, vagy még fiatalabb gyermek olyan élethelyzetekbe kerülhet az utcán, szökése idején, amelyekre egyáltalán nincs felkészülve. Ilyenek lehetnek például: mit fog enni/inni, hol fog aludni, hová húzódhat be, miből fog megélni csellengése idején. A televíziós filmek sorozatok olyan tévhiteket ültethetnek el a fiatalokban, amelyek szerint minden könnyen és egyszerűen megoldható. Sőt, akár arra is vezethetik őket, hogy próbáljanak meg kisebb bűncselekményeket elkövetni. Emellett a gyerekek áldozattá válása is megjelenhet. A rendőrség az ilyen jellegű esetek megakadályozása érdekében, mind a gyermekek, mind a szülők felé az alábbi ajánlásokkal él:

  - A gyerekek és szüleik közötti bizalmi viszony nagyon fontos. A gyerekek bízzanak meg szüleikben és vállalják fel, ha esetleg rosszabb jegyeket kaptak!

  - A csellengés semmire nem jelent megoldást!

  - A szülők világosítsák fel gyermekeiket a csellengés jelentette veszélyekről!

  - Egy jó beszélgetés sokkal nyomatékosabb lehet, mint egy veszekedés a rossz jegyek miatt!

  - Nem csak a csellengőkre jelenthetnek veszélyt az idegenek, akik az utcán, vagy éppen az interneten megszólíthatják a gyerekeket. A szülők világosítsák fel a fiatalokat arról, miként kell viselkedni, ha valaki ismeretlen szólítja meg őket személyesen, vagy a neten keresztül!

  - Minden ilyen esetről tájékoztassák a szülőket a gyerekek, szükség esetén a család kérje a rendőrség segítségét!

  - Mindig tudja a szülő, merre jár a gyereke, és aktuálisan kivel van!

  - A szülők ellenőrizzék gyermekeik internetes tevékenységét!

  - A szülők tartsanak aktív kapcsolatot az iskolákkal, pedagógusokkal, így azonnal értesülhetnek a gyermek jegyeiről, iskolai teljesítményéről!

  - Baj esetén mindig hívják a 112-es segélyhívót!

   

  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Új autót adott Szolnok a tűzoltóknak

  2018-08-09

  Egy vadonatúj Suzuki Vitara típusú autót adományozott Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a szolnoki tűzoltóknak. A négymillió forint értékű adomány kulcsait Nagy Róbert tűzoltó alezredes, a szolnoki kirendeltség vezetője vette át Szalay Ferenc polgármestertől.

  A világ legjobb ejtőernyősei érkeztek Szolnokra

  2018-08-07

  Idén immár 42. alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Katonai Sporttanács a Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot. Az elmúlt versenyeken rendre eredményesen szereplő magyar válogatott sikereinek köszönhetően Magyarország kapta a rendezés jogát.

  A japán nagykövet is méltatta Yuza és Szolnok kapcsolatát a városházi ünnepségen

  2018-08-03

  A szolnokiaknak Yuza neve már régóta nem ismeretlen, időről-időre olvashatunk, hallhatunk velük kapcsolatos híreket a városi médiában. Harmincöt évvel ezelőtt került kapcsolatba a Tisza-parti és távol-keleti város, az évtizedek során egyre szorosabbra fűződtek a szálak a két település között. A jubileum megünneplésére több mint harmincfős japán csoport érkezett Szolnokra. A városháza dísztermében tartott ünnepségen részt vett Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete, Hiroki Tokita, Yuza és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

  Jubileumot ünnepel Yuza és Szolnok

  2018-08-03

  A japán Yuza és Szolnok város harmincöt esztendeje került kapcsolatba egymással, időközben a két település testvérváros lett. Hogy mennyire élő a kapcsolat, azt a rendszeres látogatások száma, a kialakult barátságok is bizonyítják, legyen szó diákokról vagy felnőttekről.

  Szolnok Menüje is szerepel a város új gasztrokiadványában

  2018-08-02

  A város gasztronómiáját ismertető, a vendéglátóhelyeket felsoroló kiadványt és a Szolnok Menüt bemutató sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Szalay Ferenc polgármester, aki a városháza marketing osztályának vezetőjével, Öhlbaum Emesével szólt a részletekről a Centrum Étteremben.