Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Bizonyítványosztás után megnő a csellengők száma - Erre figyeljünk!

 • Bizonyítványosztás után megnő a csellengők száma - Erre figyeljünk!
 • Bizonyítványosztás után megnő a csellengők száma - Erre figyeljünk!
 • 2018-01-17

  Az iskola első féléve lezárult, a megyében sok ezer diák várja a féléves bizonyítványosztást, azonban lehetnek olyanok, akik nem örülnek, hiszen nem biztos, hogy úgy sikerültek az érdemjegyeik, ahogy azt ők várták volna. Sajnálatos módon lehetnek olyan fiatalok, akik ilyen esetben nem merik felvállalni a szülőkkel való találkozást, hiszen úgy gondolják súlyos szidás, vagy büntetés várhat rájuk.

  Ekkor jöhetnek azok az ötletek, amelyekkel megpróbálják elodázni ezt az eseményt. Ennek egyik mozzanata, ha hamis állításokkal próbálják meg elodázni a bizonyítvány átadását, vagy éppen ennél súlyosabb döntést hoznak, haza sem mennek. Ennek igen súlyos következményei lehetnek, amelyek megviselik a csellengő fiatalt, illetve a szüleit. Sokan közülük nincsenek azzal tisztában, hogy mindez rendőrségi eljárást von maga után, hiszen az eltűnés miatt keresett fiatalt a rendőrség körözni kezdi.

  A csellengők nem csak a bizonyítvány miatt indulnak útnak, vagy bújnak meg ismerősnél, az elvált szülőpár másik tagjánál, barátnál. Sokszor a fel nem dolgozott trauma, a családon belüli erőszak, az iskolai problémák elől próbálnak meg elmenekülni ily módon, azonban itt sem számolnak a fiatalok a következményekkel. Egy magányosan kóborló tizenéves, vagy még fiatalabb gyermek olyan élethelyzetekbe kerülhet az utcán, szökése idején, amelyekre egyáltalán nincs felkészülve. Ilyenek lehetnek például: mit fog enni/inni, hol fog aludni, hová húzódhat be, miből fog megélni csellengése idején. A televíziós filmek sorozatok olyan tévhiteket ültethetnek el a fiatalokban, amelyek szerint minden könnyen és egyszerűen megoldható. Sőt, akár arra is vezethetik őket, hogy próbáljanak meg kisebb bűncselekményeket elkövetni. Emellett a gyerekek áldozattá válása is megjelenhet. A rendőrség az ilyen jellegű esetek megakadályozása érdekében, mind a gyermekek, mind a szülők felé az alábbi ajánlásokkal él:

  - A gyerekek és szüleik közötti bizalmi viszony nagyon fontos. A gyerekek bízzanak meg szüleikben és vállalják fel, ha esetleg rosszabb jegyeket kaptak!

  - A csellengés semmire nem jelent megoldást!

  - A szülők világosítsák fel gyermekeiket a csellengés jelentette veszélyekről!

  - Egy jó beszélgetés sokkal nyomatékosabb lehet, mint egy veszekedés a rossz jegyek miatt!

  - Nem csak a csellengőkre jelenthetnek veszélyt az idegenek, akik az utcán, vagy éppen az interneten megszólíthatják a gyerekeket. A szülők világosítsák fel a fiatalokat arról, miként kell viselkedni, ha valaki ismeretlen szólítja meg őket személyesen, vagy a neten keresztül!

  - Minden ilyen esetről tájékoztassák a szülőket a gyerekek, szükség esetén a család kérje a rendőrség segítségét!

  - Mindig tudja a szülő, merre jár a gyereke, és aktuálisan kivel van!

  - A szülők ellenőrizzék gyermekeik internetes tevékenységét!

  - A szülők tartsanak aktív kapcsolatot az iskolákkal, pedagógusokkal, így azonnal értesülhetnek a gyermek jegyeiről, iskolai teljesítményéről!

  - Baj esetén mindig hívják a 112-es segélyhívót!

   

  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

  2018-02-23

  Az országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja legyen. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A polgári politikus elfogása szimbolikus erejű volt: azt bizonyította, hogy a kommunista párt erőszakos hatalomátvételt készít elő. A kommunizmus szolnoki áldozataira pénteken a Tisza Szálló falán elhelyezett emléktáblánál emlékeztünk.

  FIT Kaland Országos Tehetségverseny

  2018-02-23

  FIT Kaland Országos Tehetségverseny: megvan a szolnoki régió legjobb negyedikes csapata

  Kiadták a vörös riasztást, a szolnoki ellátórendszer készen áll

  2018-02-23

  Vörös kód riasztást adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől a várható extrém hideg miatt - írja az MTI.

  Elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését

  2018-02-22

  Februári ülését tartotta a város közgyűlése, melyen a képviselők elfogadták Szolnok 2018. évi költségvetését.

  A városban és a megyében is útfelújítások kezdődnek

  2018-02-19

  A kormány célja, hogy az elkövetkező néhány év alatt valamennyi autópálya kiérjen az országhatárra, a megyei jogú városokat pedig gyorsforgalmi utakkal kössék össze a sztrádákkal – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján dr. Kállai Mária kormánymegbízott és Szalay Ferenc polgármester.