Töklecsótól a Bodagig címmel roma gasztro-kulturális kiadványt jelentetett meg Szolnok város önkormányzata. A 70 oldalas tematikus kiadvány elkészítését és szerkesztését a város Integrációs Munkacsoportja koordinálta és támogatta, a receptek gyűjtésére Csányi Sándort, a Szolnoki Gulyásfesztivál főszervezőjét kérték fel.
A cigány/roma nemzetiség kulturális értékeinek ápolása napjainkban Szolnok Városában az önkormányzati és társadalmi együttműködés fókuszában áll. A szolnoki Roma Gasztro Kulturális Egyesület 2009 óta szervezi a Cigány/roma Hagyományos Ételek Főzőversenyét, amely Szolnok integrált kulturális programkínálatának egy rendkívül izgalmas eleme – mondta Szalay Ferenc polgármester a kiadvány bemutatóján, aki virággal köszönte meg, két, a kiadvány javát alkotó recepteket átadó hölgy együttműködését.
Az évek során felvonultatott nemzetiségi ételek, a hozzájuk kapcsolódó nemzetiségi szokások és receptúrák értékes nemzeti tudást és hagyománytiszteletet hordoztak – emelte ki Vincze Lajos, az Integrációs Munkacsoport elnöke. Mint mondta, a magyar társadalom gasztronómiai értékeit és ízlésvilágát tükröző közösségi programok során alakult ki ezen nemzeti értékek dokumentálásának igénye.
Az anyaggyűjtést Szolnokon és térségében a Magyar Gulyás Gasztro Turisztikai Egyesület elnöke, Csányi Sándor végezte. A gyűjtés a gasztro-turisztikai rendezvények mellett roma családoknál folyt, akik elmondása szerint bizalommal és odaadó szeretettel segítették a szakmai munkát. A könyvben szereplő ételek szinte kivétel nélkül el is készültek a kutatás során, melyek kivételes ízvilágáról a közreműködők személyesen meg is győződhettek.
A könyv 500 példányban jelent meg, kereskedelmi forgalomba nem került. Elsősorban a Szolnokon élő roma családok körében terjesztik, de tartalma bárki számára elérhető a város honlapján: http://info.szolnok.hu/files/Toklecsotol_a_bodagig.pdf