Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Móra úti rendelő újjáépítése

Móra úti rendelő újjáépítése

TOP-6.6.1-15-SL1-2016-00001

A közgyűlés döntött a pályázatok benyújtásáról

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016. március  09-i ülésén tárgyalta és 52/2016. (III.9.) számú közgyűlési határozatával döntött a TOP 6. prioritása keretében megvalósítandó, első ütemben tervezett pályázatok előkészítéséről és benyújtásáról, továbbá a szükséges előkészítési források biztosításáról.

A határozatban Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése jóváhagyta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a „Móra úti rendelő újjáépítése” munkacímű pályázat benyújtásra kerüljön. 

Támogatási szerződés aláírása

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül TOP-6.6.1-15  „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” tárgyú felhívást tett közzé, melyre Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata TOP-6.6.1-15-SL-20016-00001 azonosító számon regisztrált, 2016. június 29. napon befogadott támogatási kérelmet nyújtott be.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága2016. év szeptember hó 19. napon kelt támogatási döntés szerint 210.000.000,- Ftösszegű támogatásra érdemesnek ítélte 100%-os támogatási intenzitás mellett, melyről szóló Támogatási Szerződést 2016. október 3-án írt alá.

A projekt keretében fejlesztésre kerül 2 db alapellátási funkció: a házi gyermekorvosi ellátás és a védőnői szolgálat. A kötelező alapellátási szolgáltatásokon túl egészségfejlesztési feladatok ellátására, preventív szolgáltatásoknak és egészségfejlesztő programoknak helyt adó multifunkcionális helyiség kialakítása is része a projektnek. Az infrastrukturális beavatkozásokat eszközbeszerzés egészíti ki.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017.10.31. 

 

FELÚJÍTJÁK A MÓRA ÚTI RENDELŐT
 
A Széchenyi 2020 program keretében 210 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg Szolnokon a „Móra úti rendelő újjáépítése” című projekt.
 
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül meghirdetett TOP-6.6.1-15 „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” című pályázati felhívásra benyújtott „Móra úti rendelő újjáépítése” című, TOP-6.6.1-15-SL1-2016-00001 azonosító számú támogatási kérelmével 100 %-os mértékű vissza nem térítendő támogatásban részesült.
 
A Támogatási Szerződés 2016. október 3-án került aláírásra. 
 
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a megítélt támogatáson kívül bruttó 1.270.000,- Ft biztosításával járul hozzá a fejlesztéshez. A projekt keretében az alapellátási tevékenységeket fejlesztik: a házi gyermekorvosi ellátást és a védőnői szolgálatot. A kötelező alapellátási szolgáltatásokon túl egy multifunkcionális helyiség kialakítása is része a projektnek, ami egészségfejlesztési feladatok ellátására, preventív szolgáltatásoknak és egészségfejlesztő programoknak fog helyet adni az új épületben.
 
A Móra Ferenc úti rendelő Szolnok város belterületén, az Ady Endre úttól északra elterülő lakótelepi környezetben fekszik. (5000 Szolnok Móra Ferenc út 9. hrsz.:1428/45). Közvetlen környezetében több emeletes lakóépületek és a lakóterület funkciójához tartozó közhasznú épületek (bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő, üzletépületek) találhatóak. A Móra Ferenc úti rendelőben 6 házi gyermekorvosi praxis és 7 védőnői körzet lakosainak ellátása történik. Az épület infrastrukturális szempontból már rossz állapotban volt, magas fenntartási költséggel működött, akadálymentesítése nem volt megoldott.
 
A projekt keretében fejlesztésre kerül két alapellátási funkció: a házi gyermekorvosi ellátás és a védőnői szolgálat.
A fejlesztés eredményeként minden házi gyermekorvos külön rendelőben kerül elhelyezésre, továbbá az emeleti szinten a védőnői tanácsadók száma is emelkedni fog a jelenlegihez képest.
 
Az orvosi és védőnői szolgáltatások külön emeleten kerülnek elkülönítésre. Az épületnek egy közös bejárata lesz, és egy központi szélfogón keresztül lehet megközelíteni a szinteket. A védőnői szolgálathoz való akadálymentes eljutás érdekében egy 630 kg teherbírású belső lift is elhelyezésre kerül.
 
A földszinten lesz elhelyezve a 6 önálló orvosi rendelő a hozzá tartozó személyzeti vizesblokk, a nemenkénti beteg WC, akadálymentes WC, illetve takarítószertár. A külön bejárattal kialakított fertőző beteg vizsgáló az épületen belül is megközelíthető lesz a személyzet részére. 
 
A váró helyiség befogadóképessége kb. 54 fő, amely új várótermi bútorzattal és 12 db pólyázó hellyel kerül berendezésre.
Az emeleti szinten a védőnői szolgálatnak lesz kialakítva 3 iroda és 2 tanácsadó helyiség. Továbbá itt kap helyet az egészségfejlesztési feladatok ellátására, megelőző ellátások nyújtására alkalmas és nélkülözhetetlen, multifunkcionális helyiség 1 további irodahelyiséggel. Az emeleten szintén ki lesz alakítva egy személyzeti vizesblokk, nemenkénti beteg WC, akadálymentes WC és takarítószertár. 
 
A személyzet részére pedig egy közös teakonyha is kialakításra kerül. 
 
A 48 fő befogadására alkalmas váróhelyiség várótermi bútorzattal kerül berendezésre.
 
A fejlesztés eredményeként a megújuló energiaforrások beépítése az épületek gazdaságosabb, korszerűbb üzemeltetése érdekében kerül megvalósításra.
 
A hatályos jogszabályoknak megfelelően a projekt további részét képezi a kötelezően előírt darabszámú akadálymentes parkolóhely, valamint kerékpártároló és babakocsi tároló kialakítása.
 
A fejlesztés több mint 3000 lakost, 6 orvost, továbbá védőnőket és asszisztenseket érint. A házi gyermekorvosi ellátás esetében a Móra úti orvosi rendelőkben jelenleg 6 orvos rendel, az ellátási körzetének lakosságszáma: 3.324 fő a bejelentkezettek száma 3.519 fő. A fejlesztéssel érintett védőnői szolgálat ellátási körzeteinek összlakosságszáma: 1.576 fő. 
A projekt elősegíti a fejlesztendő praxisban, illetve körzetben működő orvosok és védőnők megtartását. A munkafeltételek minőségének javítása révén a projekt hozzájárul a munkahelymegtartáshoz, az életminőség javításához és a munkaképesség fenntartásához.
 
A fejlesztési területet 2017. április 11-én átvette a nyertes kivitelező. Megkezdődtek a munkálatok, melyek várhatóan idén októberben érnek véget.
 
Jelenleg a fejlesztés alatt álló területen bontási munkák zajlanak.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017. október 31. 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app