Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Móra úti rendelő újjáépítése

2018.02.12.

Átadták a felújított A MÓRA ÚTI RENDELŐt

Február 12-én megkezdődtek a házi gyermekorvosi rendelések és védőnői tanácsadások a Móra úton. A lakosokat ezentúl egy teljesen új és felújított rendelő várja.

A 210 millió forint európai uniós támogatás segítségével felújított Móra Ferenc úti rendelőben a házi gyermekorvosi ellátás és a védőnői szolgálat is megújult és kialakításra került egy nélkülözhetetlen multifunkcionális helyiség is. Az új épületben az egészségfejlesztési feladatok mellett preventív szolgáltatások és egészségfejlesztő programok is megvalósulhatnak.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a megítélt támogatáson kívül bruttó 1,27 millió forint biztosításával járult hozzá a fejlesztéshez.

A Móra Ferenc úti rendelőben 6 házi gyermekorvosi praxis és 7 védőnői körzet lakosainak ellátása történik. Az épület infrastrukturális szempontból már rossz állapotban volt, magas fenntartási költséggel működött, akadálymentesítése nem volt megoldott.

A fejlesztés hatására az orvosi és védőnői szolgáltatások elkülönültek, minden házi gyermekorvos külön rendelőt kapott és több védőnői tanácsadószoba is létesült.

A szinteket közös bejáraton és egy központi szélfogón keresztül lehet megközelíteni. Az emeleti szinten elhelyezkedő védőnői szolgálathoz való akadálymentes eljutás érdekében egy 630 kg teherbírású, belső lift is elhelyezésre került.

Mindkét emeleten személyzeti vizesblokk, nemenkénti beteg WC-k, akadálymentes WC-k és takarítószertár került kialakításra, valamint a várótermekbe új bútorzatok kerültek és a földszinten 6db 2 személyes pólyázó kapott helyett.

Az emeleten a védőnői szolgálatnak kialakítottak 3 irodát és 2 tanácsadó helyiséget is. Továbbá itt került kialakításra az egészségfejlesztési szempontokból nélkülözhetetlen multifunkcionális helyiség.

A fejlesztés eredményeként az épületben megújuló energiaforrásokkal biztosítják a gazdaságosabb, és korszerűbb üzemeltetést. A felújított rendelőhöz akadálymentes parkoló, kerékpártároló és babakocsitároló is kerültek kialakítása.

A fejlesztés több mint 3500 lakost, 6 orvost, továbbá védőnőket és asszisztenseket érint. A házi gyermekorvosi ellátás esetében a Móra úti orvosi rendelőkben jelenleg 6 orvos rendel.

A fejlesztés hatására minőségében javul a körzetben működő orvosok és védőnők munkakörnyezete-és feltétele, mely hozzájárul a parxisban dolgozók megtartásához.

 


Móra úti rendelő újjáépítése

TOP-6.6.1-15-SL1-2016-00001

A közgyűlés döntött a pályázatok benyújtásáról

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016. március  09-i ülésén tárgyalta és 52/2016. (III.9.) számú közgyűlési határozatával döntött a TOP 6. prioritása keretében megvalósítandó, első ütemben tervezett pályázatok előkészítéséről és benyújtásáról, továbbá a szükséges előkészítési források biztosításáról.

A határozatban Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése jóváhagyta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a „Móra úti rendelő újjáépítése” munkacímű pályázat benyújtásra kerüljön. 

Támogatási szerződés aláírása

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül TOP-6.6.1-15  „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” tárgyú felhívást tett közzé, melyre Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata TOP-6.6.1-15-SL-20016-00001 azonosító számon regisztrált, 2016. június 29. napon befogadott támogatási kérelmet nyújtott be.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága2016. év szeptember hó 19. napon kelt támogatási döntés szerint 210.000.000,- Ftösszegű támogatásra érdemesnek ítélte 100%-os támogatási intenzitás mellett, melyről szóló Támogatási Szerződést 2016. október 3-án írt alá.

A projekt keretében fejlesztésre kerül 2 db alapellátási funkció: a házi gyermekorvosi ellátás és a védőnői szolgálat. A kötelező alapellátási szolgáltatásokon túl egészségfejlesztési feladatok ellátására, preventív szolgáltatásoknak és egészségfejlesztő programoknak helyt adó multifunkcionális helyiség kialakítása is része a projektnek. Az infrastrukturális beavatkozásokat eszközbeszerzés egészíti ki.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017.10.31. 

 

FELÚJÍTJÁK A MÓRA ÚTI RENDELŐT
 
A Széchenyi 2020 program keretében 210 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg Szolnokon a „Móra úti rendelő újjáépítése” című projekt.
 
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül meghirdetett TOP-6.6.1-15 „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” című pályázati felhívásra benyújtott „Móra úti rendelő újjáépítése” című, TOP-6.6.1-15-SL1-2016-00001 azonosító számú támogatási kérelmével 100 %-os mértékű vissza nem térítendő támogatásban részesült.
 
A Támogatási Szerződés 2016. október 3-án került aláírásra. 
 
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a megítélt támogatáson kívül bruttó 1.270.000,- Ft biztosításával járul hozzá a fejlesztéshez. A projekt keretében az alapellátási tevékenységeket fejlesztik: a házi gyermekorvosi ellátást és a védőnői szolgálatot. A kötelező alapellátási szolgáltatásokon túl egy multifunkcionális helyiség kialakítása is része a projektnek, ami egészségfejlesztési feladatok ellátására, preventív szolgáltatásoknak és egészségfejlesztő programoknak fog helyet adni az új épületben.
 
A Móra Ferenc úti rendelő Szolnok város belterületén, az Ady Endre úttól északra elterülő lakótelepi környezetben fekszik. (5000 Szolnok Móra Ferenc út 9. hrsz.:1428/45). Közvetlen környezetében több emeletes lakóépületek és a lakóterület funkciójához tartozó közhasznú épületek (bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő, üzletépületek) találhatóak. A Móra Ferenc úti rendelőben 6 házi gyermekorvosi praxis és 7 védőnői körzet lakosainak ellátása történik. Az épület infrastrukturális szempontból már rossz állapotban volt, magas fenntartási költséggel működött, akadálymentesítése nem volt megoldott.
 
A projekt keretében fejlesztésre kerül két alapellátási funkció: a házi gyermekorvosi ellátás és a védőnői szolgálat.
A fejlesztés eredményeként minden házi gyermekorvos külön rendelőben kerül elhelyezésre, továbbá az emeleti szinten a védőnői tanácsadók száma is emelkedni fog a jelenlegihez képest.
 
Az orvosi és védőnői szolgáltatások külön emeleten kerülnek elkülönítésre. Az épületnek egy közös bejárata lesz, és egy központi szélfogón keresztül lehet megközelíteni a szinteket. A védőnői szolgálathoz való akadálymentes eljutás érdekében egy 630 kg teherbírású belső lift is elhelyezésre kerül.
 
A földszinten lesz elhelyezve a 6 önálló orvosi rendelő a hozzá tartozó személyzeti vizesblokk, a nemenkénti beteg WC, akadálymentes WC, illetve takarítószertár. A külön bejárattal kialakított fertőző beteg vizsgáló az épületen belül is megközelíthető lesz a személyzet részére. 
 
A váró helyiség befogadóképessége kb. 54 fő, amely új várótermi bútorzattal és 12 db pólyázó hellyel kerül berendezésre.
Az emeleti szinten a védőnői szolgálatnak lesz kialakítva 3 iroda és 2 tanácsadó helyiség. Továbbá itt kap helyet az egészségfejlesztési feladatok ellátására, megelőző ellátások nyújtására alkalmas és nélkülözhetetlen, multifunkcionális helyiség 1 további irodahelyiséggel. Az emeleten szintén ki lesz alakítva egy személyzeti vizesblokk, nemenkénti beteg WC, akadálymentes WC és takarítószertár. 
 
A személyzet részére pedig egy közös teakonyha is kialakításra kerül. 
 
A 48 fő befogadására alkalmas váróhelyiség várótermi bútorzattal kerül berendezésre.
 
A fejlesztés eredményeként a megújuló energiaforrások beépítése az épületek gazdaságosabb, korszerűbb üzemeltetése érdekében kerül megvalósításra.
 
A hatályos jogszabályoknak megfelelően a projekt további részét képezi a kötelezően előírt darabszámú akadálymentes parkolóhely, valamint kerékpártároló és babakocsi tároló kialakítása.
 
A fejlesztés több mint 3000 lakost, 6 orvost, továbbá védőnőket és asszisztenseket érint. A házi gyermekorvosi ellátás esetében a Móra úti orvosi rendelőkben jelenleg 6 orvos rendel, az ellátási körzetének lakosságszáma: 3.324 fő a bejelentkezettek száma 3.519 fő. A fejlesztéssel érintett védőnői szolgálat ellátási körzeteinek összlakosságszáma: 1.576 fő. 
A projekt elősegíti a fejlesztendő praxisban, illetve körzetben működő orvosok és védőnők megtartását. A munkafeltételek minőségének javítása révén a projekt hozzájárul a munkahelymegtartáshoz, az életminőség javításához és a munkaképesség fenntartásához.
 
A fejlesztési területet 2017. április 11-én átvette a nyertes kivitelező. Megkezdődtek a munkálatok, melyek várhatóan idén októberben érnek véget.
 
Jelenleg a fejlesztés alatt álló területen bontási munkák zajlanak.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017. október 31.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app