Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnok Megyei Jogú Város Kulturális Koncepciója

2020-10-05

Szolnok Megyei Jogú Város Kulturális Koncepciója

 

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata
 
„Szolnok Megyei Jogú Város Kulturális Koncepciója”
 
Szerződött támogatási összeg: 7.500.000,- Ft
 
Támogatás mértéke: 100 %
 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.11.10.
 
A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01288
 
 
A projekt tartalma: 
 
A jól menedzselt kulturális eseményekben rejlő gazdasági potenciál jobb kihasználása a város előtt álló feladat. Ennek érdekében széles társadalmi részvétellel és támogatottsággal a projekt keretén belül megvalósul a város 2004-ben elfogadott kulturális koncepciójának felülvizsgálata, új koncepció kidolgozása.
 
Az uniós és hazai pályázatok segítségével indított projektek: a város civil szervezeteinek, a köznevelési, kulturális és közművelődési intézmények szakembereinek és az intézményekben, illetve azok támogatásával működő közösségeknek a teljes körét mozgósítják. A programok megvalósítása során a közösségek hálózatot alkotva dolgoznak együtt, hozzájárulva ezzel a városban az emberi kapcsolatok széleskörű mennyiségi és minőségi fejlődéséhez.
 
A lakóhelyi és tematikus kisközösségekben, a polgárok és szervezetek alkotta közösségi hálózatokban, a jól menedzselt kulturális eseményekben rejlő gazdasági potenciál jobb kihasználása a város előtt álló olyan kiemelt feladat, melynek teljesítését a Helyi Közösségi Fejlesztési startégiát megalkotó közösség kulcsprojekt indításával tartotta indokoltnak támogatni.  A TOP CLLD program átfogó céljából adódóan a projekt során a kultúra területén szerepet vállaló közösségek, szervezetek, intézmények hatékony kommunikációját, együttműködését kell megerősíteni. A folyamatot nagy mértékben segíti, hogy a Szolnoki Kulturális Kollégium tagjai – intézmények, civil szervezetek – közötti kapcsolatrendszer egyre erősebb. Fontos a kultúra szereplői közötti hálózatosodás, mely hozzájárul ahhoz, hogy a városi közösségépítő programok egymásra épüljenek, erősítsék, kiegészítsék egymást.
 
A gazdasági szemlélet, a kulturális gazdaságfejlesztés fókusza a város kulturális márkázásának erősítése, melynek nélkülözhetetlen feltétele a kulturális marketing fejlesztése, ami a város kulturális értékeinek piacra jutását segíti hazai és nemzetközi szinten egyaránt. 
 
A HKFS tervező közössége által megfogalmazott célok, feladatok, valamint az új kulturális törvény által meghatározott szabályozás nélkülözhetetlenné teszik a város 2004-ben elfogadott kulturális koncepciójának felülvizsgálatát, majd új koncepció megalkotását. 
 
A korábbi kulturális koncepció felülvizsgálata, majd az új koncepció közösségi tervezésre épített megalkotása során arra törekszünk, hogy az összes, a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában beazonosításra került igényt, szükségletet érintsük.
 
A koncepcióban külön figyelmet fordítunk a kulturális esélyegyenlőségre, valamint arra, hogy a város megtartó erejének növelése érdekében a kultúra közösségfejlesztő, helyi identitást erősítő hatását és integráló szerepét kihasználjuk. A város adottságai, lehetőségei, felkészült kultúraközvetítő szervezetei jó alapot biztosítanak Szolnok kulturális szolgáltató szerepének erősödéséhez, mely a helyi közösségi igényeket kielégítő, színvonalas kulturális programok, események, akciók megvalósításával érhető el. A közösségi önképző folyamatok, a városrészi vagy más lakossági együttműködések serkentését leginkább helyi cselekvésen alapuló kulturális programokkal, jól kitalált, profi minőségben megszervezett akciókkal lehet motiválni. A képzettség, műveltség, kulturáltság, a művelt közösség kialakulása gazdasági versenyelőnyt is jelent, segíti az innovációt, vonzóvá teszi a várost, erősítik a kötődést, kedvez az új munkahelyteremtésnek.
 
 
VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Újra Szépkorúak Akadémiája Szolnokon

2021-09-17

Az idősek körében igen népszerű programsorozat, a Szépkorúak Akadémiája idén is folytatódik.

Ismét Bringás reggelizett Szolnok

2021-09-17

Az előző évekhez hasonlóan, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is megrendezte a nagysikerű Bringás reggelijét. 

A hősök köztünk élnek

2021-09-13

Horváth Károly és Szabovik Tamás, két Szolnoki Hősök díjra jelölt kiváló szolnokival találkozott hétfőn Szalay Ferenc polgármester, akik ezen az alkalmon adta át elismeréseiket.

Egy év kihagyás után újra gulyásünnep volt Szolnokon

2021-09-12

Bográcsok sokaságában készültek a különféle gulyásvariációk a zsúfolásig telt Tiszaligetben egy év kényszerű szünet után újra gulyásfesztivált rendeztek Szolnokon.

Gulyásfesztivál huszonharmadjára is

2021-09-08

Szolnok tradicionális gasztronómiai fesztiválja a bográcsrengeteg mellett számos kulturális programmal is csalogatja a látogatókat.