Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnok Megyei Jogú Város Kulturális Koncepciója

 

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata

„Szolnok Megyei Jogú Város Kulturális Koncepciója”
 
Szerződött támogatási összeg: 7.500.000,- Ft
 
Támogatás mértéke: 100 %
 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.11.10.
 
A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01288
 
 
A projekt tartalma: 
 
A jól menedzselt kulturális eseményekben rejlő gazdasági potenciál jobb kihasználása a város előtt álló feladat. Ennek érdekében széles társadalmi részvétellel és támogatottsággal a projekt keretén belül megvalósul a város 2004-ben elfogadott kulturális koncepciójának felülvizsgálata, új koncepció kidolgozása.
 
Az uniós és hazai pályázatok segítségével indított projektek: a város civil szervezeteinek, a köznevelési, kulturális és közművelődési intézmények szakembereinek és az intézményekben, illetve azok támogatásával működő közösségeknek a teljes körét mozgósítják. A programok megvalósítása során a közösségek hálózatot alkotva dolgoznak együtt, hozzájárulva ezzel a városban az emberi kapcsolatok széleskörű mennyiségi és minőségi fejlődéséhez.
 
A lakóhelyi és tematikus kisközösségekben, a polgárok és szervezetek alkotta közösségi hálózatokban, a jól menedzselt kulturális eseményekben rejlő gazdasági potenciál jobb kihasználása a város előtt álló olyan kiemelt feladat, melynek teljesítését a Helyi Közösségi Fejlesztési startégiát megalkotó közösség kulcsprojekt indításával tartotta indokoltnak támogatni.  A TOP CLLD program átfogó céljából adódóan a projekt során a kultúra területén szerepet vállaló közösségek, szervezetek, intézmények hatékony kommunikációját, együttműködését kell megerősíteni. A folyamatot nagy mértékben segíti, hogy a Szolnoki Kulturális Kollégium tagjai – intézmények, civil szervezetek – közötti kapcsolatrendszer egyre erősebb. Fontos a kultúra szereplői közötti hálózatosodás, mely hozzájárul ahhoz, hogy a városi közösségépítő programok egymásra épüljenek, erősítsék, kiegészítsék egymást.
 
A gazdasági szemlélet, a kulturális gazdaságfejlesztés fókusza a város kulturális márkázásának erősítése, melynek nélkülözhetetlen feltétele a kulturális marketing fejlesztése, ami a város kulturális értékeinek piacra jutását segíti hazai és nemzetközi szinten egyaránt. 
 
A HKFS tervező közössége által megfogalmazott célok, feladatok, valamint az új kulturális törvény által meghatározott szabályozás nélkülözhetetlenné teszik a város 2004-ben elfogadott kulturális koncepciójának felülvizsgálatát, majd új koncepció megalkotását. 
 
A korábbi kulturális koncepció felülvizsgálata, majd az új koncepció közösségi tervezésre épített megalkotása során arra törekszünk, hogy az összes, a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában beazonosításra került igényt, szükségletet érintsük.
 
A koncepcióban külön figyelmet fordítunk a kulturális esélyegyenlőségre, valamint arra, hogy a város megtartó erejének növelése érdekében a kultúra közösségfejlesztő, helyi identitást erősítő hatását és integráló szerepét kihasználjuk. A város adottságai, lehetőségei, felkészült kultúraközvetítő szervezetei jó alapot biztosítanak Szolnok kulturális szolgáltató szerepének erősödéséhez, mely a helyi közösségi igényeket kielégítő, színvonalas kulturális programok, események, akciók megvalósításával érhető el. A közösségi önképző folyamatok, a városrészi vagy más lakossági együttműködések serkentését leginkább helyi cselekvésen alapuló kulturális programokkal, jól kitalált, profi minőségben megszervezett akciókkal lehet motiválni. A képzettség, műveltség, kulturáltság, a művelt közösség kialakulása gazdasági versenyelőnyt is jelent, segíti az innovációt, vonzóvá teszi a várost, erősítik a kötődést, kedvez az új munkahelyteremtésnek.
 
VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Harmadfokú hőségriasztás csütörtöktől szombatig

2022-08-04
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 4-én (csütörtök) 0 órától  2022. augusztus 6-án (szombat) 24 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Változások Szolnok parkolási rendjében

2022-08-02

Több napirendi pontot is tárgyaltak a szolnoki közgyűlés tagjai hétfőn délután a városháza dísztermében. Többek között a parkolóbérletek árainak, illetve az önkormányzat által biztosított gyermekjóléti ellátások intézményi térítési díjainak változtatásáról, valamint a Szolnoki Rendőrkapitányság vezetőjének kinevezéséről is. 

Szolnok is bemutatkozik az Abonyi Vágtán

2022-08-01

Augusztus 6-án rendezik az Abonyi Vágtát, a Budapesti Nemzeti Vágta egyik előfutamát. A rendezvény helyszíne a helyiek által nagyon kedvelt szabadidős terület, a Parkerdő és környéke lesz. 

Első alkalommal rendezik meg szombaton a Vízre, Szolnok! eseményt

2022-07-21

Vízre, Szolnok! címmel hagyományteremtő rendezvényt indít útjára szombaton, a Holt-Tiszai Vízisport Központban a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. és Ligeti József, a térség önkormányzati képviselője.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás

2022-07-19

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.