Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolnok Vár!

Szolnok Vár! - Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése

TOP-6.1.4-15-SL1-2016-00001

A közgyűlés döntött a pályázat benyújtásáról

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 52/2016. (III. 9.) számú közgyűlési határozatával döntött a TOP 6. prioritása keretében megvalósítandó, első ütemben tervezett pályázatok előkészítéséről és benyújtásáról, továbbá a szükséges előkészítési források biztosításáról.

A Közgyűlési döntésnek megfelelően 2016. szeptember 19-én Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-6.1.4-15 jelű, társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívásra.

Aláírták a Támogatási Szerződést

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága atámogatási kérelmet, TOP-6.1.4-15-SL1-2016-00001 azonosítószámmal, 2016. november 15-ei támogatói döntésében 950.000.000 Ft összegű, 100%-os támogatási intenzitású támogatásra érdemesnek ítélte.

A Támogatási Szerződés 2016. december 16-án aláírásra került.

Projektfejlesztésről és célokról

A Támogatási Szerződés aláírását követően és a 2017. évben a projekt szakmai és műszaki előkészítése zajlik. A projekt keretében a régi szolnoki végvár területe kerül fejlesztésre, ahol várhatóan az egykori vár ikonikus pontjai jelennek meg épített és virtuális eszközökkel.

A Művésztelep az egykori szolnoki vár területén fekszik, amely a török-korban országos jelentőségű volt, mára azonban szinte nyomtalanul eltűnt. A vár ennek ellenére a szolnoki identitás nagyon fontos része.

A projekt közvetlen célja, hogy az egykori erődöt építészet, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítse meg és élményszerűen mutassa be a látogatók számára.

A projekt keretében a város kulturális adottságaira épülő új vonzerő kerül létrehozásra. Megépül a Szolnok VÁR! látogatóközpont, mely építészeti megjelenésében az itt álló végvár kaputornyát stilizálja majd modern építészeti megoldásokkal.

Felújításra kerül, illetve rendezvénytérként és kiállítóhelyként új funkciót kap a Művésztelep kertjében található ún. „Művésztorony”, melyet a század elején itt élő művészek építettek fel az egykori vár köveiből.

A fejlesztés tartalmazza a szolnoki végvár egyéb részeinek a megjelenítését is. A Zagyva-gáton, a Nyáry Lőrinc hídtól a Bástya utcáig tartó szakaszon „Bástya-sétány” elnevezéssel sétány kerül kiépítésre közvilágítással. A sétány mellvédje az egykori várfalat imitáló formában épül meg. Nem a pontos rekonstrukció a cél, csak a palánkvár megidézése, láthatóvá tétele.

A fejlesztés keretében „Múltjelek” elnevezéssel a vár látható, meglévő részeit megjelölő, és az idők folyamán elpusztult részeit pedig megjelenítő állomások kerülnek kialakításra a helyi és a művésztelepre látogató művészek segítségével. (pl. Budai kapu, Egri kapu, Vízikapu, bástyák, török dzsámi, török kút)

Az építkezés tervezése során az akadálymentesítésre és az energiahatékonyságra vonatkozó kritériumokat figyelembe vesszük. A látogatóközpont teljes körűen akadálymentes lesz.

A projekt várható befejezése: 2019. november 30.

Szolnok Vár! Szolnok Vár!

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app