Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Akadálymentesítési nyilatkozat

Akadálymentesítési nyilatkozat

A 2018. évi LXXV. törvénynek nem feleltethetők meg az alábbiak:A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség Megfelelőségi és Biztonsági Főosztály által, Szolnok Megyei Jogú Város honlapjának egyszerűsített ellenőrzése első alkalommal 2021. 03. 30. időpontban történt meg. A honlap 2022-ben bekerült az ismételt ellenőrzésre kiválasztott honlapok közé, amely alapján a honlap (1.) utóellenőrzése 2022. 08. 30. - 2022. 09. 01. időpontban lezajlott.

(1.)  Ellenőrzés előzményei

Az intézmény honlapjának egyszerűsített ellenőrzése első alkalommal 2021. 03. 30. időpontban történt meg. A honlap 2022-ben bekerült az ismételt ellenőrzésre kiválasztott honlapok közé, amely alapján a honlap (1.) utóellenőrzése 2022. 08. 30. - 2022. 09. 01. időpontban lezajlott.

1. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan űrlap, amely kitöltése során jelentkező egyes hibaüzenetek a megjelenésük pillanatában nem hallhatóak, így az könnyen elkerülheti egy képernyőolvasó szoftverrel böngésző felhasználó figyelmét. Szükséges ennek javítása, melyre megoldási lehetőség a hibaüzeneteket egy role=”alert” típusú élő régióba elhelyezni. Példa: A Szolnok Hazavár Program „Regisztráció – Fiataloknak” oldalán lévő űrlapon megjelenő hibaüzenetek nem kerülnek automatikusan felolvasásra.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A hiba részben javításra került, de a sikeres beküldésről szóló "Sikeres regisztráció!" üzenet nem kerül felolvasásra a megjelenése pillanatában.

2. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan menürendszer, amelynek elemei nem logikus sorrendben követik egymást billentyűzet használatával. Mivel egy weboldalon történő navigáció legfőbb támpontja annak menüstruktúrája, elsődleges fontosságú a menü akadálymentes használhatósága. Példa: Billentyűzet használatával a menü összes almenüpontján át kell lépnie a felhasználónak ahhoz, hogy a következő főmenüponthoz érjen.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A hiba részben javításra került, de a "Turizmus" főmenüpont esetén nem lehetséges az almenüelemek bejárásának kihagyása, a többi, almenüvel rendelkező főmenüpont esetén elérhetetlenek az almenüpontok. Szükséges beállítani a továbbiakat: Az almenük kinyithatóak és becsukhatóak legyenek Enter és Space billentyű aktiválásának hatására. Az almenük becsukhatóak legyenek ESC billentyűvel. Az almenük ne nyíljanak ki automatikusan, csak Enter vagy Space billentyű megnyomásának hatására. Az almenük bejárhatóak legyenek nyíl billentyűkkel, és a nyilakkal történő bejárás ne vezessen ki az almenüből.

3. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan videó, amely nem rendelkezik felirattal. Minden olyan videós tartalom esetén, amely beszéd útján ad át információt, szükséges biztosítani automatikusan elinduló szöveges alternatívát. Példa: A Kisfilmek Szolnok szépségeiről oldalon található videók (amelyek beszéd útján adnak át információt) nem rendelkezek felirattal.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A hiba továbbra is fennáll.

4. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan elem vagy link, amelyre a billentyűfókusz nem kerül rá, így a csak billentyűzetet használó felhasználók számára elérhetetlen. Példa: A főoldalon található Szolnok Hazavár Program „Fiataloknak” és „Munkáltatóknak” gombjai, illetve a „vissza az oldal tetejére” gomb nem érhetőek el csak billentyűzet használatával.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A hiba továbbra is fennáll, de más esetben: A főoldalon lévő "Programajánló hírlevél" szöveg alatti szövegmező mellett lévő nyíl ikonra nem kerül rá a billentyűfókusz.

5. Korábbi hiányosság: Egyes aktuálisan nem látható (rejtett) elemekre is rááll a billentyűfókusz. Ez nagyban nehezíti a csak billentyűzetet használó felhasználók oldalon belüli navigációját. Példa: A billentyűfókusz első eleme a főoldal bejárási sorrendjében egy hivatkozás a wowslider.com-ra, ami vizuálisan nem látható.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A hiba továbbra is fennáll kis változással: A főoldalon lévő keresés űrlapmező bejárása után a wowslider.com hiperhivatkozásra kerül a billentyűfókusz, amely láthatatlan elemhez van hozzárendelve.

6. Korábbi hiányosság: Nem találhatóak ugrólinkek az oldalon. Szükséges az ugrólinkek pótlása úgy, hogy annak aktiválásakor a képernyőolvasó szoftverek fókusza is kövesse a képernyőt. Példa: A honlap egyik vizsgált oldalán sem találhatóak ugrólinkek. Elérhetőségek, hírek (ezen tartalmak esetében, ahol egyértelműen beazonosítható a fő tartalmi szakasz kezdete, az oldal tetején elhelyezett ugrólink nagyban könnyíti az oldalon belüli navigációt).

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A kialakított ugrólink hibás, mivel a content ID-val rendelkező elemre mutat, amely ID viszont nincs hozzákapcsolva egy szakaszjelzőhöz vagy konténerelemhez sem. Maincontent ID található, valamint content class, content ID nem.

7. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan információval is bíró kép vagy ikon, amelynek nincs, vagy nem megfelelő a szöveges alternatívája, így a képernyőolvasó szoftverek számára nem érhető el az információ. Szükséges módosítani a szöveges alternatívát úgy, hogy az megfelelően leírja a grafikus elem tartalmát. Példa: A főoldalon szereplő hírekhez tartozó képek, a „Virtuális légi túra Szolnokon”, és a főoldal alján található EUROPOLY és Interreg képek nem rendelkeznek alternatív szöveggel.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A hiba más módon áll fenn: A főoldalon lévő "Hírek" címsor alatti cikkekhez tartozó képeket az ismétlés elkerülése érdekében díszítőelemként szükséges megjelölni, a képet tartalmazó linket szükséges kivenni a tabulátor sorrendből (tabindex='-1'), a képernyőolvasó szoftverek elől is el kell rejteni (aria-hidden='true'), mivel az alatta lévő szöveg leírja a kép tartalmát és a szöveghez is ugyanaz a hiperhivatkozás van társítva, mint a képhez. A főoldal alján lévő "EUROPOLY" és "Interreg" feliratot tartalmazó képek esetén olyan alternatív szöveg hozzáadása szükséges, amely leírja, hogy milyen oldalra mutatnak a képekhez társított hiperhivatkozások. A "Hasznos információk" oldalon a Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát ábrázoló képhez társított "Hasznos információk" alternatív szöveg nem írja le megfelelően a kép tartalmát.

8. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan információ, amely grafikus elem formájában került beágyazásra. Minden olyan szöveges tartalom esetén, amely képként kerül megjelenítésre, szükséges a képernyőolvasó szoftverek számára is hozzáférhető szöveges alternatívát biztosítani. Példa: A főoldalon található „Szolnok hazavár program” plakátja kép formájában ad át információt, azonban ebből a képernyőolvasót használók nem észlelnek semmit.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A hiba továbbra is fennáll: A főoldalon található "Szolnok Hazavár Program plakátja" alternatív szövegű képhez szöveges átirat hozzáadása szükséges.

9. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan űrlap, amelynek egyes beviteli mezőinek nincs, vagy a kódban nem megfelelően van összekapcsolva a hozzájuk tartozó címkével. Így egy képernyőolvasó szoftverrel böngésző felhasználó nem tudja eldönteni, hogy pontosan milyen célt is szolgál az adott elem. Szükséges ennek javítása, melyre megoldási lehetőség a jelölőelem használata. Példa: A Szolnok Hazavár Program regisztrációs űrlapján egy mezőhöz sem tartozik címke. A fejlécben található keresőmezőnek nincs címkéje, csak placeholder-e. A placeholder nem felel meg az akadálymentesség követelményének, mivel az eltűnik, amint a felhasználó gépelni kezd.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A Szolnok Hazavár űrlap "szak megnevezése" mező helytelenül lett összekapcsolva a hozzá tartozó címkével. A checkbox típusú vezérlők továbbra sem rendelkeznek címkével.

10. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan menü, amelynek almenüi képernyőolvasó program használatával lenyithatóak, azonban ennek státuszát a weboldal nem jelzi aktívan a képernyőolvasó szoftver számára. Szükséges ennek javítása, melyre megoldási lehetőség az aria-exanded definiálása a lenyitható menüpontokon. Példa: A weboldal főmenüje (az almenü lehetőségét, státuszát nem jelzi aktívan az oldal a képernyőolvasó programok számára.)

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A hiba továbbra is fennáll. Szükséges az aria-expanded és aria-haspopup attribútumok definiálása a lenyitható menüpontokon.

11. Korábbi hiányosság: A weboldal fej-, illetve láblécében sem található az akadálymentesítési nyilatkozat, vagy arra mutató link. Szükséges pótolni az akadálymentesítési nyilatkozatot.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: Az akadálymentesítési nyilatkozatra mutató link megtalálható, azonban alatta csupán egy "feltöltés alatt" felirat jelenik meg.

12. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan link vagy szöveges elem, amelynek az elvárt szint alatti a kontrasztaránya. A szabvány szint szerinti minimum kontrasztarány - amely megfelelő láthatóságot biztosít a felhasználó aktuális körülményeitől függetlenül - a szöveges tartalom esetén 18 képpont méret alatt a háttérhez viszonyítva 4,5:1, 18 képpont felett 3:1, a linkek esetén a szöveghez viszonyítva 3:1. Javasolt a kontrasztarányt erre létrehozott célszoftverrel vizsgálni, pl. Colour Contrast Analyser (CCA). Példa: A fejlécben található Szolnok címer alsó sorának kék szövegének kontrasztja világosszürke háttérrel 3:1. A mobilnézet menüjében lévő polgármesteri hivatal kék szövegének kontrasztja sötétkék háttérrel 1,9:1. Főoldali hírekhez tartozó dátumok szürke szövegének kontrasztja fehér háttérrel 3,5:1. A főoldal Szolnok Hazavár Program részén belüli fehér szövegek kontrasztja lila háttérrel 3,9:1, az egér hatására kék háttérrel 3,9:1. A Hasznos információk oldalon lévő hiperhivatkozások kék szövegének kontrasztja a körülöttük lévő fekete szöveggel 2,3:1.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: Alacsonyabb lett a kontraszt a következő esetben: A Hasznos információk oldalon lévő hiperhivatkozások kék szövegének kontrasztja a körülöttük lévő fekete szöveggel 1,4:1. További hiba, hogy a "Regisztráció - Fiataloknak" oldalon lévő űrlap piros csillag karaktereinek kontrasztja a mögöttük lévő világosabb szürke háttérrel 4:1 és a sötétebb szürke háttérrel 3,4:1.

13. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan grafikus elem, amelynek az elvárt szint alatti a kontrasztaránya. A szabvány szint szerinti minimum kontrasztarány - amely megfelelő láthatóságot biztosít a felhasználó aktuális körülményeitől függetlenül - a grafikus elemek esetében 3:1. Javasolt a kontrasztarányt erre létrehozott célszoftverrel vizsgálni, pl. Colour Contrast Analyser (CCA). Példa: A fejlécben lévő kereső szövegdoboz fehér hátterének kontrasztja a világosszürke háttérrel 1,2:1. A fejlécben található narancssárga RSS ikon kontrasztja a fehér szegéllyel 2,8:1, a gyengénlátó verzió sárga ikon kontrasztja a fehér szegéllyel 1,1:1. A menüpontok melletti lenyithatóságot jelző kék nyíl kontrasztja világosszürke háttérrel 2:1, az almenükben lévő világoskék nyíl kontrasztja a kék háttérrel 1,5:1. A főoldal tetején található slideshow navigációs nyilainak kontrasztja a háttérrel átlagosan 2,3:1. A Szolnok Hazavár Program „Regisztráció – Fiataloknak” oldalán lévő szövegdobozok szürke szegélyének kontrasztja a fehér háttérrel 1,6:1.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A felsorolt hibák javításra kerültek, de más esetekben még jelen van a hiba: A vizsgált oldalak főmenüjében a főmenüpontok melletti nyíl ikon billentyűfókuszba kerülve vagy egér hatására fehér lesz, és ekkor a kontrasztja a világosszürke hátterével 1,2:1. A vizsgált oldalak főmenüjében az almenüpontok melletti nyíl ikon egér hatására fehér lesz, és ekkor a kontrasztja a világoskék hátterével 1,4:1.

14. Korábbi hiányosság: A weboldal a nagyíthatóság követelményeinek nem tesz eleget. A vizsgált 200%-os nagyítás esetén a weboldal egyes elemei nem alkalmazkodnak megfelelően a nagyítás szintjéhez, így esetenként a tartalom nem, vagy csak vízszintes görgetés mellett olvasható. Egy weboldal esetében elsődleges fontosságú a nagyíthatóság megfelelő működése, mivel annak nagyításhoz alkalmazkodó felületével találkozik minden olyan felhasználó is, akik különféle eszközökről böngésznek, így a nagyíthatóságból eredő hibákkal a fogyatékkal élő emberek csoportjánál sokkal szélesebb kör érintett. Példa: A Szolnok Hazavár Program „Regisztráció – Fiataloknak” oldalán megjelenő hibaüzenetek egy része olvashatatlan, vagy csak oldalirányú görgetéssel érhető el 200%-on nagyítás esetén 1280 x 1024 px-es méretben.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A konkrét hiba megjavult, de további hiba a következő: A főoldalon 1280x1024 px-es méretben 200%-os nagyítás mellett nem jelenik meg a slideshow és a "Színház", "Agóra", "Sportcentrum", "TV" hiperhivatkozások sem. A főoldalon 1280x1024 px-es méretben 200%-os nagyítás mellett levágásra kerülnek a "Múzeum" és "REPTÁR" hiperhivatkozások. A főoldalon 1280x1024 px-es méretben 200%-os nagyítás mellett nem jelenik meg 6 db. újságcikk, pl.: a "Jelentkezz szerződéses határvadász képzésre!".

15. Korábbi hiányosság: A weboldalon található olyan elem, vezérlő vagy link, amely esetén a billentyűfókusz láthatósága nem megfelelő, az elvárt szint alatti a kontrasztaránya. A szabvány szint szerinti minimum kontrasztarány - amely megfelelő láthatóságot biztosít a felhasználó aktuális körülményeitől függetlenül - a billentyűfókusz esetében 3:1. Javasolt a kontrasztarányt erre létrehozott célszoftverrel vizsgálni, pl. Colour Contrast Analyser (CCA). Példa: A fejlécben lévő logón, a hírekhez tartozó képeken, illetve a híreken belüli pályázatok és felhívások gombon nem megfelelő pozícióban (továbbá Mozilla Firefox böngészőben nem megfelelő méretben) jelenik meg a fókusz kerete. A főoldal tetején lévő slideshow vezérlőelemein nem látható a fókusz, mivel nincs kerete és hover effekt sem jelenik meg. Mozilla Firefox böngészőben a Szolnok Hazavár Program „Regisztráció – Fiataloknak” oldalán lévő szövegdobozok körül fókusz hatására megjelenő kék keret kontrasztja az eredeti szürke szegéllyel 2,8:1.

(1.) utóellenőrzés során talált hiányosság: A hiba továbbra is fennáll ezekben az esetekben: A vizsgált oldalak tetején lévő "Facebook", "RSS" és "Gyengénlátó verzió" ikonok és a főoldalon lévő "Virtuális légi túra Szolnokon" feliratú kép esetén Firefox böngésző használatakor a billentyűfókusz keret nem veszi körbe a képeket, csak egy kisebb területet az képek alján. A főoldal alján lévő "EUROPOLY", és "Interreg" feliratot tartalmazó képek esetén a billentyűfókusz keret nem veszi körbe a képeket, csak egy kisebb területet a képek közepén.

A fentebb felsorolt tartalom akadálymentesítésének határideje: 2022. november 30.

Az Akadálymentesítési Nyilatkozat elkészítése

E nyilatkozat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága Informatikai Főosztálya által elvégzett önértékelés ajánlásai alapján készült.

Visszajelzés és elérhetőségek

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a Honlap a lehető legrövidebb időn belül, teljeskörűen akadálymentessé váljon. Az esetleges megfelelőségi hiányosságokat az polgarmester@ph.szolnok.hu címen jelezheti. A visszajelzési mechanizmuson küldött értesítések feldolgozásáért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága felelős. A törvény 4. § (2) bekezdése értelmében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a jelzésre 30 napon belül köteles válaszolni.

Végrehajtási eljárás

Az akadálymentesítési ellenőrzés részletes szabályait a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvényben foglalt kötelezettségek teljesítése ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 162/2019. (VII. 5.) Kormányrendelet tartalmazza.

Ellenőrző szervezet: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

Székhely, levelezési cím: 1134 Budapest, Váci út 35.

Ügyfélszolgálat: +36 1 450 3070

E-mail: ugyfelszolgalat@kifu.gov.hu

Amennyiben a visszajelzési eljárásban az értesítést vagy kérelmet benyújtó személy a törvény 4. § (2) bekezdése szerinti határidőben nem, vagy nem kielégítő választ kap a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától, bejelentése alapján az ellenőrző szervezet akadálymentesítési ellenőrzést végez.

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app