Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szigligeti Színház fejlesztése

A Közgyűlés döntött a Színház felújításáról
 
Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 231/2017. (VIII.28.) sz., valamint a 168/2018. (VI.28.) sz. közgyűlési határozatában egyetértett a Szolnoki Szigligeti Színház teljes körű felújításával.
 
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási igénnyel fordult Magyarország Kormánya felé a Színház épülete teljes körű felújításának megvalósítása érdekében.
 
A Kormány első körben támogatta a Színház felújítása előkészítési tevékenységeit, melynek során 248.900.000 Ft összeggel járult hozzá az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítéséhez. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal az építési engedély megadásáról szóló határozatát 2018. március 9-én állította ki, a határozat 2018. március 14-én jogerőre emelkedett.
Az előkészítési költségek támogatására vonatkozó szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága elfogadta.
 
A második körben a Kormány az 1451/2018. (IX.21.) sz. Korm. határozatában – a már elkészített tervek, az előkészítési fázisban megszületett dokumentumok, tervek, költségvetési számítások alapján – hozott döntést a kivitelezéshez szükséges forrásokról.
 
A kiviteli tervek alapján a Színház felújításának kivitelezési költsége 3.790.125.630 forint + ÁFA, a teljes felújítás forrásigénye – a támogatáshoz kapcsolódó egyéb költségekkel együtt - mindösszesen 3.997.435.244 forint + ÁFA.
A kormányhatározat értelmében a projektet érintően a finanszírozás az alábbi ütemezés szerint történik meg:
 
2019. évben: 1.000.000.000 Ft
2020. évben: 2.997.435.244 Ft
 
A Támogatói Okirat hatályba lépése 2019. április 26-i nappal megtörtént.
 
A beruházás célja
 
A Színház az energiahatékonyság jegyében valósul meg, a rekonstrukció érinti – a teljesség igénye nélkül – a belsőépítészetet, az akusztikát, a statikát és színpadgépészetet is.
 
A műszaki tartalom
 
A színház nettó alapterülete több mint 5000 négyzetméter, a nézőtér jelenleg 468 néző befogadására alkalmas. A nézőtéri székek közötti távolságot megnövelik, így kényelmesebbek lesznek. A nézőtér álmennyezetét átalakítják, melynek meghatározó eleme lesz az új kristálycsillár. 
 
A színpadtechnikai fejlesztés során:
az álmennyezet felett új híd készül a színpad jó megvilágításának érdekében,
a színpadon egy új, 9,5 m átmérőjű forgó létesül,
a zenekari árok átépül egy ötrészes süllyedő pódium beépítésével,
valamint megújulnak a szcenikai, világítási és hangrendszerek.
A nézőtér részére új, elárasztásos rendszerű szellőztető berendezés épül, a nézőtéri székek alatti befúvással. A színház épületének fűtési energiáját előállító gáztüzelésű kazánok helyett
A beruházás folyamán tetőtéri raktár és gépészeti szint készül, melynek során korszerűsítésre kerül a légtechnikai rendszer is. A megfelelő energiagazdálkodás elérésének érdekében a homlokzati nyílászárókat korszerű háromrétegű üvegezésű szerkezetekre cserélik le, valamint megújul a színház szigetelése is. Az energiahatékonyság növeléséhez hozzájárul az elavult világítási és erőátviteli hálózatok, berendezések cseréje. A helyiségekbe a mai kor színvonalának megfelelő LED-es, nagy hatásfokú és hosszú élettartamú berendezéseket építenek be.
Az akadálymentesítésre vonatkozólag a tervezési program szerint a nézőtéri - közönségforgalmi részen kialakított akadálymentesítés kerül korszerűsítésre, amely a jelenlegi szabályozásoknak megfelelő rámpa kialakítását, akadálymentes bejáratokat, ajtókat jelenti. Továbbá az emeleti büfé kiegészül a földszinti előcsarnokba tervezett mobil büfékkel, valamint egy korszerű akadálymentes vizesblokk is kialakításra kerül a földszinten.
 
A kivitelezés
 
A felújításra vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult. A kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés 2019. május 17-i nappal aláírásra került.
 
A munkálatokat a Böjtös-Bau Kft. (1117 Budapest, Irinyi József utca 40.) fogja végezni.
 
A megvalósítás tervezett időtartama: 2019. 07. 15 – 2020. 09. 15.
 
Az aláírt szerződésben foglaltak szerint a munkaterület átadása 2019. július 15-ig megtörténik.
 
 
A felújítási munkálatok érintik a Színház belső és külső területét, ezért a kivitelezés zavartalanságának biztosítása érdekében a kivitelezés időtartama alatt időszakosan, illetve szakaszosan forgalomtechnikai korlátozások lépnek érvénybe.
 
Az építés alatt a folyamatos gyalogos és gépjárműközlekedés biztosított lesz, teljes szélességű lezárás nem várható.
 
 
 
A beruházás eredménye
 
A fejlesztés révén – többek között – megtörténik a színpadtechnika megújulása, és a mai kor igényeinek való megfelelése, ideértve a beépített forgószínpadot, a megnövelt zenekari árkot, a fény- és hangtechnika megújulását, ami színvonalasabb előadások színre vitelét feltételezi, emellett a nézőtér kényelmességének növelése és a hozzá tartozó kiszolgáló-helyiségek komfortjának emelése bérlet- és jegyár-növelést alapozhat meg a színház részéről, azonos nézőszám mellett. 
Kifejezett cél, hogy a nézők fiatalítása és a fiatal korosztály nézőszámának növelése érdekében színpad-technikailag, hang- és fénytechnikailag meglepetésben részesíthessék őket, a jelenlegi viszonyokhoz képest.
 
 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. 09. 15.
 
A kommunikációs dokumentáció készült: 2019. július 25.
 
(Beillesztett képek forrása: Szolnoki Szigligeti Színház rekonstrukciós munkáinak a kiviteli tervben szereplő látványterve)

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app