Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szolgáltató város

 A „Szolgáltató Város”® modell és annak mintaprojektje

Szolnok kiemelt figyelmet fordít a város falain belül megjelenő szolgáltatói kultúra minőségére

Talán nincs olyan ember Magyarországon, akit még nem bosszantott fel, nem szomorított el, hogy a szolgáltatást, amit kapott nem ítélt megfelelőnek.
A „Szolgáltató Város”® modellje cselekvő módon szeretné felhívni a figyelmet az emberek mindennapjait kísérő szolgáltatói kultúra fontosságára, amely visszahat az emberek értékrendjére, gondolkodásmódjára, egymáshoz való viszonyára. Így, ha mikroelemként is, de a modell alkalmazása szándéka szerint hozzájárul az értékalapú társadalom megteremtéséhez.

A modell négy érték mentén vizsgálja a szolgáltatói kultúrát a város közszolgáltatóinak és vállalakozó szervezeteinek körében: a szolgáltatók szakmai hitelességét, a szolgáltatói képviseletben megjelenő munkatársak emberi hitelességét, minőségét, a szolgáltató által működtetett rendszerek nyilvánosságát, a szolgáltató és a szolgáltatást igénybevevők közötti partnerséget.
A „Szolgáltató Város”® terepe maga a város, a benne megjelenő közszolgáltatók és vállalkozó szervezetek, akik között jelen van a közoktatás, a közigazgatás, a rendőrség, a tűzoltóság, a kulturális és szociális szervezetek, az alapellátást biztosító egészségügy, a víz- és energiaszolgáltatók, a közösségi közlekedést biztosítók.

A „Szolgáltató Város”® mintaprojektjének Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata adott otthont, felvállalva a kohéziós szerepet a projekt lebonyolításában, amelybe hívó szavára számos köz-és vállalkozásban működő szolgáltató kapcsolódott be.
Szolnokon a mintaprojekt keretén belül 2009/2010-ben – megkeresve a megfelelő csatornákat – szinte teljeskörű lakossági megkérdezés történt, melynek eredményeképp közel a lakosság közel egy harmada értékelhető választ adott. A vizsgálat tanúsága szerint a megkérdezetteknek fontos a szolgáltatói kultúra általuk észlelt minősége, rangos helyet ért el véleményük alapján – a szolgáltatók átlagát tekintve – az emberi minőség, hitelesség, amelyet a szakmai hitelesség követett. Jól látható, hogy a legtöbb fejlesztési lehetőség a szolgáltatatást nyújtók és a szolgáltatást igénybevevők között megjelenő partneri viszonyban és a szolgáltatók által működtetett rendszerek nyilvánosságánál jelenik meg.

A szolnoki mintaprojekt stratégiai eredménye, hogy Szolnok deklarálta, számára értéket jelent a város lakosságának mindennapi életét befolyásoló közszolgáltatói és a város alapműködését biztosító vállalkozói szolgáltatások kultúrájának minősége. Ezzel az önkormányzat értéket közvetít, szocializál, elsősorban a felnövekvő nemzedéknél, másodsorban a szolgáltatók és a szolgáltatást igénybevevőknél.
A folyamatos fejlesztésben elkötelezett modellt 2-3 éves periódus szerinti működés jellemzi, fenntarthatóságát annak ciklusjellemzői biztosítják: a meglévő állapot rögzítése után, az erre épülő cselekvési és fejlesztési programok meghatározása következik, majd ezek megvalósulásának értékelése, az új célérték meghatározása történik, amely után ismét életbe lép egy új fejlesztés.
A szolnoki mintaprojektben a mérést követően a szolgáltatók közel fél száz fejlesztő cselekvést határoztak meg maguk számára szűk két esztendős időkeretben. A fejlesztések forrása alapvetően nem pénz, hanem a működési folyamatok javításában jelenik meg, amelyet városi benchmark támogat.

A „Szolgáltató Város”® modell gazdája, a mintaprojekt finanszírozója és szakmai irányítója a Homo Regius Tanácsadó Iroda.

Konferencia a Szolgáltató Város mintaprojektről 2012. 05. 23.

Szolgáltató város

 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app