Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Általános tájékoztató

SZOLNOK HAZAVÁR PROGRAM

A Szolnok Hazavár Program elsődleges célja a piacképes diplomával, illetve szakképesítéssel rendelkező fiatalok helyben maradásához munka- és megélhetési lehetőség biztosításával, lakhatási problémáik segítésével a város lakosságmegtartó erejének növelése a programelemekben meghatározott kritériumok szerint.

            A Szolnok Hazavár Program törekvései szorosan kapcsolódnak Szolnok Megyei Jogú Város Ifjúsági Koncepciójához, mely figyelembe veszi a fiatalok kulturált szórakozási, sportolási és művelődési lehetőségeire vonatkozó igényét.

            A Szolnok Hazavár Program két pillérre épül, melynek elemei és programjai a következők:

 1. Munka, munkahely, karrier
  1. Felsőoktatási ösztöndíjprogram
  2. A szolnoki felsőoktatásban résztvevő hallgatók támogatása
  3. „Szolnokon a Jövőd!” - gyakornoki program
 2. Lakhatás
  1. önkormányzati bérlakás biztosítása
  2. első lakáshoz jutó fiatalok támogatása

1. Munka, munkahely, karrier

1.1. Felsőoktatási ösztöndíj program

            A felsőoktatási ösztöndíj célja, hogy jelentős mértékű anyagi támogatással hozzájáruljon ahhoz, hogy a jelenleg más városokban felsőfokú tanulmányokat folytató szolnoki fiatalok a jövőben Szolnokon a végzettségüknek megfelelő munkát vállaljanak.

1.2.A szolnoki felsőoktatásban résztvevő hallgatók támogatása

A program célja a Neumann János Egyetem közreműködésével a Jász-Nagykun-Szolnok Megye településein élő fiatalok megtartása a megyeszékhelyen, a helyben folytatott felsőfokú tanulmányaik támogatása, ösztönzése.

1.3. „Szolnokon a Jövőd!” – gyakornoki program

            A Munka, munkahely, karrier programelem részelemként „Szolnokon a Jövőd!” gyakornoki program célja, hogy szakmai gyakorlat, munkatapasztalat megszerzésével támogassa a szolnoki szakképző intézményekben végzett, szakmát szerzett pályakezdő fiatalok elindulását a munka világában.

2. Lakhatás

2.1. Önkormányzati bérlakás

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzataa Szolnok Hazavár Program második pillérének keretében lehetőséget biztosít a szolnoki kötődésű (általános iskolai, vagy középfokú tanulmányait Szolnokon végezte)fiatalok lakhatásának megoldására az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló 12/2023.(V.26.) önkormányzati rendelet szabályai szerint.

 1. Szolnok Hazavár Programban résztvevők lakásvásárlás célú támogatáshoz jutásának feltételei

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzataa Szolnok Hazavár Program második pillérének keretében a szolnoki kötődésű (általános iskolai, vagy középfokú tanulmányait Szolnokon végezte)fiatalok lakáshoz jutásának támogatását az első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatásáról szóló 30/2017. (XI.6.) önkormányzati rendeletében szabályozza.

 

A Szolnok Hazavár Program működtetése

A Szolnok Hazavár Program megjelenítése a Szolnok Megyei Jogú város honlapjáról elérhető Szolnok Hazavár Portálon történik (http://info.szolnok.hu/alap.php?mid=3&aktid=29) a legfrissebb információk közzétételével.

A programmal kapcsolatban a döntéshozók munkáját a Szolnok Hazavár Munkacsoport segíti, melynek tagjai:

1./ az Egészségügyi, Szociális és Környezetvédelmi Bizottság delegáltja

2./ az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság delegáltja

3./ a Pénzügyi, Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság delegáltja

4./ a Sport, Turisztikai és Civil kapcsolatok Bizottság delegáltja

5./ a Városüzemeltetési, Városfejlesztési és Fenntartható Fejlődés Bizottság delegáltja

6./ a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara delegáltja

7./ a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály, Munkaerőpiaci Osztály delegáltja

8./ a Debreceni Egyetem Szolnok Campus delegáltja

 

Letölthető anyagok:

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app