Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Képzés, szakképzés

A felsőfokú oktatásra és érettségire történő gimnáziumi felkészítés mellett a szakképzésben a munka-erőpiaci igényekhez igazodva történik a beiskolázás. A színvonalas szakoktatást segíti 2010-ben átadott Jász- Nagykun- Szolnok Térségi Integrált Szakképző Központ Oktatási Központjában új és felújított tanműhelyek. 650 m2–en lézer-labor, hegesztő-oktató tanműhely, központi sűrített-levegő hálózat, taniroda, pénztárgép-kabinet, idegen- nyelvi labor, mikrovezérlők - szenzortechnika kabinet egy időben 120 tanuló számára biztosít lehetőséget oktatásra és a szakmai vizsgákra való felkészülésére.

A gazdaság és a szakképzés rendszerének együttműködése révén új munkahelyek teremtődhetnek a városban. Várhatóan a képzés minőségének javulásával megnő a szakmunkások és a szakmák presztízse is.

Szakképzés a két nagy oktatási intézményben a Szolnoki Szolgáltatási Szakközép és Szakiskolában (www.szolgszi.hu), valamint a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában (www.szolmusz.hu) az alábbi szakmacsoportokban folyik: kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció, vendéglátás-idegenforgalom könnyűipar, élelmiszeripar, egyéb szolgáltatások, közgazdaság, egészségügy, szociális szolgáltatások, informatika, faipar, építészet, közlekedési, gépészeti, vegyipar, környezetvédelem-vízgazdálkodás,  elektrotechnika- elektronika.

Mind két intézményben a munkaerő - piaci igényeket figyelembe véve felnőttoktatás és felnőttképzés is folyik. A legmagasabb szakmai felkészültséget garantáló mesterképzésben és mestervizsga letételére is lehetőséget biztosítanak iskoláink.

Lemorzsolódáson és a hazánkat sújtó szakmunkáshiányon kíván segíteni  a három éves  duális szakképzés bevezetése. Jelenleg minden szakiskolai beiskolázásunk e szerint történik. A tanulók a második  és harmadik tanévben vállalatoknál, vállalkozóknál töltik a szakmai gyakorlatot, ezért   rendkívül fontosnak tartjuk a vállalkozások, gazdálkodó szervezetek szerepvállalását is a tanulók gyakorlati képzése és a szakmai utánpótlás nevelése terén.

[Intézményi címlista: önkormányzati, nem önkormányzati intézmények listája]

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app