Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Különleges programokban bővelkedik az idei Múzeumok Éjszakája

 • Különleges programokban bővelkedik az idei Múzeumok Éjszakája
 • Különleges programokban bővelkedik az idei Múzeumok Éjszakája
 • 2024-06-18
  Tárlatvezetések, szerelmi jósda, tűzugrás, zenés programok és kézműves foglalkozások is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon.
   
  Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a nemrég átadott Várkapu Szolnoki Vártörténeti Látogatóközpontban tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: huszonegy helyszínen várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján. Hozzátette: büszke arra, hogy a városban erősödik ez a program, amelyhez idén is csatlakozott Rákóczifalva és Tiszaföldvár.
   
  Szombat este a regisztráló érdeklődők megtekinthetik a városháza épületét és megismerkedhetnek a történetével is a polgármester idegenvezetésével. Tapasztó Ildikó, a szolnoki polgármesteri hivatal kulturális oktatási és sport osztályának vezetője elmondta: sok intézmény csatlakozott a Múzeumok éjszakája idei tematikájához, amely a foci-Eb miatt a gólpassz lett. Megemlítette, hogy a Múzeumok éjszakája egybeesik a szolnoki Tiszavirág fesztivállal is.
   
  Kovács Ákos, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum ügyvezető igazgatója, a Tiszavirág fesztivál fő szervezője elmondta: fényfestéssel dekorálják a repülőmúzeumban az Indóház épületét, a fesztivál helyszínén levő református templomot és a Várkapu látogatóközpont homlokzatát. Hozzátette: a RepTárban tárlatvezetéseket is tartanak. A pilótapont, a 4D mozi, a MiG-29 szimulátorpark, a 3D karika és a csúszópálya mellett katonai kiképzőpálya, valamint tematikus játszótér várja az érdeklődőket.
     
  Az eseményen kiosztott programfüzet szerint a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban a Jászfényszarui művésztelep kiállítását lehet megtekinteni, Lelki rezdülések címmel pedig Vágvölgyi Istvánné művésztanár alkotásaiból nyílik kiállítás.
   
  A Damjanich János Múzeumban és társintézményeiben, a Szolnoki Galériában és a Tabáni Tájházban kiállítások, tárlatvezetések, tűzugrás, koncertek, kézműves foglalkozások és gyerekprogramok is lesznek. A múzeum díszudvarán a Magyar Történelmi Íjász Alapítvány bemutatóját láthatják az érdeklődők, majd a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus ad koncertet, a vendég Bábel Klára hárfaművész lesz. Este a Makai & Peleskei gitárduó lép fel.
   
  A Jubileum téri MÁV óvóhelyen folyamatos tárlatvezetés és "tűzoltás" is lesz puttonyfecskendővel gyermekeknek, valamint bemutatják a mobil labor műszereit, tevékenységét. A MÁV Vagon (Vasúti Jármű Gyártó és Javító) Kft. szolnoki járműjavítójában az érdeklődők szakszerű kísérettel megnézhetik a felújított, 116 éves, muzeális értékű víztornyot vagy a kevésbé közismert óvóhelyet, továbbá bepillantást nyerhetnek a KISS motorkocsi karbantartási tevékenységébe és megtekinthetik a karbantartás helyszínéül szolgáló felújított Pálmaházat is.
   
  A Várkapu Szolnoki Vártörténeti Látogatóközpontban tárlatvezetéssel, a kávézóban éjszakai társasjátékkal, a teraszon hangulatos zenével várják a látogatókat.
     
  A Verseghy Ferenc Könyvtárban előadás, belga est, középkori szabadulószoba, szerelmi jósda, családi nyereményjáték és régi fotók mentése is szerepel a programok között. A könyvtár előtti Kossuth téren retró és ügyességi játékok, sport- és táncbemutatók lesznek. A KultúrPincében az amatőr csocsó és darts mellett biliárdbajnoksággal is várják az érdeklődőket.
     
  A Szigligeti Színházban a Tanulmány a nőkről című zenés darabot tekinthetik meg a regisztrálók. A Sorkatona Múzeumban szakmai tárlatvezetés lesz, a rendezvény ideje alatt toborzópont üzemel. Látható lesz az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének felszerelésbemutatója, de a látogatók kipróbálhatják a lézer szimulációs lőpályát is.
     
  Az érdeklődők üzemlátogatáson tekinthetnek be a Tisza folyóra települt felszíni vízmű víztisztítási technológiájába, a vadasparkban pedig éjszakai etetésen vehetnek részt.
     
  A szolnoki vasútállomáson tárlatvezetés mellett lesz megtekinthető a Szolnoki Vasúti Almárium című vasúttörténeti kiállítás, de vasúti utazási "okmányokat" is készíthetnek és retró vasúti oktató- és propagandafilmeket is láthatnak a látogatók. A vasútállomás melletti toronyház tetején előadásokat tartanak majd, és lehetőség nyílik távcsöves megfigyelésre is a tetőről derült idő esetén.
     
  A Szolnokon és a környékbeli településeken szervezett programok többnyire térítésmentesen, néhány esetben kedvezményesen vagy regisztráció ellenében vehetők igénybe. Néhány programon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, ezekről és a részletes programokról további információt tartalmaz a rendezvényről kiadott programfüzet.
  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Két kiváló szakember kapott Kálmándi Mihály-díjat Semmelweis-nap alkalmából

  2024-07-02

  Semmelweis-nap alkalmából tartottak ünnepséget a városháza Hubay Ferenc dísztermében, ahol átadták a Kálmándi Mihály díjat, illetve öt fogorvos címzetes főorvosi címet igazoló oklevelet kapott.

  Évadzáró: Molnár László színművész a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja lett

  2024-06-06

  Eredményes évadot tudhat maga mögött a Szolnoki Szigligeti Színház. A csütörtöki évadzáró társulati ülésen főként ezeket ismertették.

  A pedagógusokat köszöntötték a Szolnoki Galériában

  2024-05-31

  A legszebb hivatást gyakorolják, gyermekeket nevelnek, jellemet formálnak, példát mutatnak. A szolnoki önkormányzat csütörtökön a Szolnoki Galériában köszöntötte a pedagógusokat. Az eseményen megjelentek a vármegyeszékhely és a vármegye elöljárói, számos intézmény és hivatal képviselője, és természetesen a főszereplők: oktatók, nevelők, pedagógusok. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lázár János építési és közlekedési miniszter.

  Fókuszban a daganatos betegségek - Egészségfórumot tartottak a városházán

  2024-05-30

  A mozgásszegény életmódnak, az egészségtelen táplálkozásnak is köszönhetőn egyre gyakoribb a rákdiagnózis, a civilizációs betegség mind több embert érint. A megelőzésről, a gyógyítás és gyógyulás lehetőségeiről tartottak egészségfórumot a városházán.

  Megnyílt a Várkapu látogatóközpont

  2024-05-28

  Európa végváraként védjük a kontinens keresztény kultúráját, védjük nemzeti mivoltunkat - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szolnokon.