Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

RepTár Szolnok

REPtár Interaktív Repülőmúzeum

REPtár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum
 
Projekt azonosító száma: ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0002
 
Projekt címe: REPtár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum
 
Kedvezményezett: Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata
 
Támogatás összege: 2.691.671.215 Ft
 
Támogatás mértéke: 100%
 
Befejezés dátuma: 2015.12.31.

Közel 2,36 milliárd forintos beruházás eredményeképpen nyílik meg Szolnokon a REPtár Interaktív Repülőmúzeum

Jól haladnak a mintegy 2,36 milliárd forint 100%-os EU támogatásból finanszírozott REPtár Interaktív Repülőmúzeum előkészítési munkálatai Szolnokon. A Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyen jelenleg is megtekinthető, nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép gyűjtemény 2015. év folyamán költözik új helyszínre, Szolnok belvárosához közel. A műtárgy értékű repülő eszközök restaurálása mellett a kiállítás számos haditechnikai eszközzel, valamint a mai kor igényeinek megfelelő interaktív élményelemekkel egészül ki, mintegy 60.000 m2 területen.

RepTár Szolnok

REPtár – kiemelt turisztikai fejlesztés

Szolnok MJV Önkormányzata tisztában van vele, hogy egy város versenyképességének növelése megköveteli a stratégiai gondolkodást, amelynek egyik fontos pillére a turizmus előre meghatározott stratégia alapján történő fejlesztése. Ennek szellemében 2012-ben elkészült a város turisztikai stratégiája, egyúttal több turisztikai vonzerő koncepciója is kidolgozásra került.

A kidolgozott turisztikai fejlesztések legjelentősebbike a REPtár Interaktív Repülőmúzeum. A múzeumban kerülnek elhelyzésre a jelenleg az MH 86. Szolnok Helikopterbázis tőszomszédságában található „nyugállományú” repülő szerkezetek. Többről van szó azonban, mint költözésről – a gyűjtemény darabjai restaurálásra kerülnek, újabb darabokkal egészülnek ki, és így helyezik majd át azokat új helyükre.

A REPtárnak a belvároshoz közeli Indóház, Magyarország legrégebbi, még álló vasúti műemlék épületegyüttese és az azt övező, funkcióját vesztett terület ad otthont. A beruházással tehát nem csak egy nívós turisztikai attrakció jön létre, de a város szívéhez közeli terület rehabilitációja is megvalósul. A Tisza partján végigfutó sétány pedig - tematikus elemekkel kiegészülve - a belvároshoz és Tiszaligethez kapcsolja a területet, ezzel tovább tágítva Szolnok belvárosának turisztikai szempontból érdekes határait.

A felújított műemléki épületegyüttes, az Indóház, a Vízház és a helyreállított raktárépület mellett egy 3000 m2-es hangár is épül. Az épületegyüttest övező teljes terület kültéri kiállítótérként funkcionál majd. Az Indóház ad otthont a Látogatóközpontnak, a 150 fős konferenciateremnek, repüléstörténeti kiállításnak, valamint étterem és kávézó is elhelyezésre kerülnek, ahol speciális „pilóta” menüt is fogyaszthatnak majd a vendégek, az ajándékboltból pedig kisebb emlékeket vihetnek majd magukkal. Az Indóház emeletéről folyosón megközelíthető lesz a Hangár épület, ahol a beltéri elhelyezést igénylő repülőgépek, repüléstör téneti eszközök, illetve az interaktív elemek tekinthetőek meg: telepített szimulátorok, 4D-mozi, pihenő- és mozisarok, panorámafal, óriás érintőképernyős infoasztalok, mozgásvezérelt eszközök. Szintén a Hangár üvegfallal leválasztott részében kap helyet a látvány
restaurátorműhely, ahol a kisebb alkatrészek, eszközök helyreállítása folyik majd, részben oktatási céllal. A REPtár külső területén kerül elhelyezésre egy stilizált kifutópálya mentén a több mint 30 db repülőgép, légvédelmi eszközök, illetve a roncskutatási bemutatótér. A kisebbeket az étteremhez közeli részen tematikus játszótér is várja.

A megvalósítás – alig több, mint egy év múlva nyithat

Jelenleg a REPtár előkészítési munkálatai folynak, az építési beruházás tervdokumentációi engedélyezésre benyújtásra kerültek.. A kiviteli tervezés várhatóan ez év októberében kezdődhet. A HM-Hadtörténeti Intézet és Múzeum aktív közreműködésével folyik a belső és külső terek tematikus elrendezése, a múzeumi koncepció és az interaktív élményelemek véglegesítése. A közeljövő fontos feladatai közé tartozik az átköltözésre váró gépek restaurálásának megkezdése. A 2,36 milliárd forint értékű, EU-s támogatásból megvalósuló projekt építési és felújítási munkálatai várhatóan még 2014. őszén megkezdődnek, és a múzeum nyitása 2015. III. negyedévében várható.

Példás összefogás

A Szolnoki Városfejlesztő Zrt., a Szolnok MJV Önkormányzatának 100%-os tulajdonában álló cég tölti be a Projektmenedzsment szervezet szerepét, koordinálja a múzeum megvalósításával kapcsolatos feladatokat. A projekt összetettsége megkívánta, hogy szakmai munkacsoportok alakuljanak a műszaki, múzeumpedagógiai, üzemeltetési, kommunikációs és pályázatmenedzsmenti feladatok elvégzésére. Már az előkészítési szakaszban is bebizonyosodott, hogy példaértékű összefogás alakult ki a Magyar Honvédség, szakmai szerve, a HM-Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis valamint a város, a szakmai és civil szervezetek között. A szakmai munkacsoportok párhuzamos, egymást támogató munkája teszi lehetővé, hogy a projekt előkészítése a tervezett ütemben halad.

Hatások, várt eredmények

A fejlesztés eredményeképpen olyan, a turisztikai stratégiájába illeszkedő turisztikai attrakció jön létre, amely Magyarországon és Európában is csaknem egyedül álló, és amely segíthet Szolnok városát felhelyezni magyarországi és európai turisták mentális térképére. A beruházás eredményeképpen az Indóház felhagyott területe rehabilitálásra kerül és a belváros szerves részévé válik. A HM-Hadtörténeti Intézet és Múzeum tulajdonában lévő ritkaságszámba menő és muzeális értéket képviselő katonai repülő eszköz gyűjtemény felújítása megtörténik. A gyűjtemény nagyobb területen való elhelyezésével lehetőség nyílik annak bővítésére és modern, interaktív élményelemekkel igazi Élményközponttá alakítására.

A REPtár beruházás eredményeképpen tovább erősödik a honvédség és a lakosság összefogása, a honvédség által teremtett és megőrzött értékek így a civilek közelébe kerülhetnek, ezzel segítve az értékek és a tudás átadását.

Az új, interaktív Repülőmúzeum létrehozása hiánypótló, mivel Szolnokon és tágabb környezetében jelenleg nincs komplex élménypark. A közeljövőben létrejövő további turisztikai attrakciók, mint a Sörárium, amely egy gasztrokulturális kiállító tér a Városháza pincéjében, jól kiegészítik a Szolnok legfőbb vonzerejévé váló projektet, hiszen közelsége és modernitása is biztosan nagy érdeklődésre számíthat. A REPtár Interaktív Repülőmúzeum fejlesztése multiplikátor hatással bír, hiszen növeli egyrészt a térségbe érkező egynapos látogatók, másrészt a Szolnokon eltöltött vendégéjszakák számát is, ezáltal pozitív hatással lesz a helyben keletkező turisztikai bevételekre is.

2015. december 28.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 
AZ ÉAOP-2.1.1/E-12-K2-2012-0002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT ZÁRÁSÁRÓL
 
Sikeresen zárult a közel 2,7 milliárd forint, 100%-os EU támogatásból finanszírozott REPtár Interaktív Repülőmúzeum projekt. A műtárgy értékű repülő eszközök restaurálása mellett a kiállítás számos haditechnikai eszközzel, valamint interaktív élményekkel gazdagodott a mintegy 60.000 m2 alapterületnyi műemléki védelem alatt álló területen. 
 
Szolnok hosszú távú városfejlesztési stratégiája nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Tisza fővárosát vonzó turisztikai célponttá formálja. Ennek a nagyszabású és átfogó fejlesztésnek az egyik meghatározó eleme a Közép-Kelet-Európában kivételes Repüléstörténeti Múzeum, melyet a nagyközönség 2016. március 21-étől látogathat. A kiállítás tulajdonosa Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, működtetéséről a megnyitás után az önkormányzat által alapított RepTár Szolnok Nonprofit Kft. gondoskodik majd. A RepTár kiemelt partnereként a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértői vettek részt a kiállítás anyagának összeállításában és szakmai ellenőrzésében.
 
A fejlesztés egyik célja az volt, hogy a több kisebb hazai katonai repüléstörténeti kiállítás anyaga egyetlen, kifejezetten erre a célra kialakított helyen legyen látogatható. Így a látogatók jól strukturált, a modern elvárásoknak megfelelő terekben gyűjthetnek ismereteket és élményeket, és a történeti jelentőségű gépek állagának megóvása is könnyebb. Továbbá a nyugati országokból érkező turistáknak is újdonságot kínál majd, hiszen sok olyan gép és fegyver szerepel a kiállítás anyagában, amelyet ők történelmi okoknál fogva otthon nem találnak meg.
 
A látogató az újonnan felépített hatalmas Hangárban alaposan körbejárhatja a kiállított gépeket, sőt, egyesekbe be is ülhet! A helyben bérelhető tableteken és az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül áttanulmányozhatja a repülőgépek történetét és technikai adatait, és ha egy kis emléket is magával vinne, lehetősége lesz dögcédulát készíttetnie magának.
 
A Hangár galériájában 4D moziban és szimulátorok segítségével lehet átélni, milyen érzés katonai repülőkkel és helikopterekkel szárnyalni a levegőben. A kiállítás hatalmas szabadtéri részén körbe lehet járni a magyar hadsereg által használt helikoptereket, repülőgépeket és légvédelmi lövegeket.
 
Az Indóházban a hazai katonai repülés történetét feldolgozó kiállítás várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a korabeli egyenruhákkal, rangjelzésekkel, a fegyverekkel és azokkal a fontos eseményekkel, amelyek meghatározták a magyar légierő történetét akár nagyméretű, érintőképernyős digitális asztalokon is. Az üvegfalú Restaurátor Műhelynél pedig meg lehet lesni a restaurátor mestereket munka közben, akik a történelmi értékű gépek megőrzésén dolgoznak. 
 
A hadsereg szellemiségének megfelelően a vállalkozó kedvű látogatók a fizikai képességeiket is próbára tehetik a military kalandpályán. A kisgyermekeket pedig a kiállításhoz kapcsolódó, tematikus játszótér várja a Hangár melletti udvaron, ahol játékos formában élhetik át a repülés örömét. 
 
Az Indóház földszintjén étterem és kávézó fogadja az elpilledt látogatókat, akik a frissítők és szendvicsek mellett akár egy családi ebédet is elfogyaszthatnak itt, továbbá RepTáras szuvenírekkel várja a vendégeket az Ajándékbolt.
 

Hírarchívum

 

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app