Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája Szolnokon
2022. évi tavaszi program

 

március 17.
Depresszió a pandémia idején: kihívások és megoldások

Előadó:Kőműves Zsuzsanna Judit (klinikai szakpszichológus Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar, Debreceni Egyetem Klinikai Központ)

Az előadás megtekintése

Az előadás tartalma:
A pandémia lélektani jellemzőinek (a lehetőségek beszűkülésének megélése, a kompetenciák átrendeződése) bemutatása mellett, olyan pszichés stratégiákat, módszereket mutat be az előadó, amelyek más, hasonló lélektanilag megterhelő helyzetekben is sikerrel használhatóak.

március 31.
Költőkkel a világ körül
Előadó: Dr. Sipos László (PhD docens, Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)

Az előadás tartalma:
A világ mindenütt gyönyörű, az emberiség csodálatos dolgokat alkotott. A költők pedig – éljenek bárhol – testünk és lelkünk vágyait öntik verseikbe. Ezek a költemények repítenek el minket Magyarországról távoli kontinensek világörökségeihez. Reményeink szerint ez a virtuális föld körüli utazás nem lesz tanulságok nélküli.

április 14.
A Speciális Olimpiai mozgalom Magyarországon és Szolnokon
Előadó: Kardos Krisztián (sportoló, Magyar Speciális Olimpia Szövetség) és Wiesnerné Oravecz Éva (társelnök, Magyar Speciális Olimpia Szövetség)

Videó1

Az előadás tartalma:
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség várja az érdeklődőket, amelynek során bemutatják a szervezet működését, programjait, és ismertetik a szövetséghez kapcsolódó csatlakozási lehetőségeket. A MSOSZ 1989 óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját. Az előadáson egy sportoló szemszögéből is betekintést nyerhetnek a Szövetség életébe.

A Special Olympics International (S.O.I.), az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washington D.C.-ben. A Speciális Olimpia mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A Speciális Olimpia alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy ezek az emberek is képesek – megfelelő segítséggel – tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket – a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is. A sportolás által fizikai, értelmi, szociális és lelki téren egyaránt fejlődnek, erőfeszítéseik eredményéből pedig ugyanúgy kamatozhatnak családtagjaik, társaik, segítőik, mint a tevékenységüket figyelemmel kísérő “civil” környezet.

Az esküjük szövegét a Magyar Speciális Olimpia Szövetség a következő fordításban használja:

“Engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran! A mozgalom egyik jelmondata: Mindenki győztes!”

április 28.
Fogyasztóvédelem a digitális térben, internetes átverések elleni védekezés

Előadó:dr. Kiss-Benedek Damarisz (Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete jogásza, fogyasztóvédelmi szakjogász)

Az előadás megtekintése

Az előadás tartalma:
Az online világ, így az internetes vásárlás is sok előnyt, de számos buktatós is rejt magában. Fontos, hogy az idősebb korosztály is tudatos fogyasztóvá váljon. A világhálót böngészve számtalan reklámmal, hirdetéssel, rendelési lehetőséggel találkozunk, elengedhetetlen, hogy megfelelő szempontok szerint szelektálni tudjuk, és ne váljunk csalás áldozatává.

május 12.
Generációk találkozása a Damjanich János Múzeumban és a nagyvilágban

Előadó:Barláné Kulánda Krisztina (múzeumpedagógus, Damjanich János Múzeum, Szolnok)

Az előadás megtekintése

Az előadás tartalma:
A 2017 óta sikerrel megrendezésre kerülő Generációk találkozása vetélkedő bemutatása mellett nemzetközi példákon keresztül (portugál, spanyol, görög) ismerhetik meg a résztvevők az aktív időskorúak szabadidős tevékenységeit.

május 26.
Az egészséges táplálkozás jelentősége időskorban - étrendi ajánlások és kockázati tényezők

Előadó:Hanuferné Dr. Horváth Brigitta (egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar, Szolnok Campus)

Az előadás megtekintése

Az előadás tartalma:
Az időskorban bekövetkező élettani változásoknak köszönhetően fokozott figyelmet kell fordítanunk a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozásra az egészségünk megóvása érdekében. Az előadás elsődleges célja az, hogy az egészséges táplálkozás tükrében olyan étrendi ajánlásokat ismertessünk meg a Hallgatósággal, amellyel visszaszoríthatók a leggyakoribb kockázati tényezők, mint az elhízás és az alultápláltság időskorban.

 

Letölthető anyagok: