Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

A lakosság ötleteit is várják a jubileumi programsorozatra

 • A lakosság ötleteit is várják a jubileumi programsorozatra
 • A lakosság ötleteit is várják a jubileumi programsorozatra
 • 2023-10-12

  Szolnok 950 éves jubileuma közeleg, 2025-ben a kerek évfordulót egy éven át számos eseménnyel, programmal, rendezvénnyel ünnepli majd a város. A részletek kidolgozása elkezdődött, örömmel várjuk a lakosság ötleteit is. – mondta el sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester, aki mellett a részletekről Szutorisz-Szügyi Csongor, a 950 éves évfordulót előkészítő munkacsoport tagja és Gacov Katalin - aki szintén a munkacsoport tagja -, a szolnok950.hu honlapot működtető Verseghy Ferenc könyvtár igazgatója beszélt a városházán.

  A polgármester hangsúlyozta: a programsorozat azon túl, hogy méltó módon emlékezik meg a jubileumról, alkalmas arra is, hogy erősítse az itt élőkben a megyeszékhelyhez való kötődést, a szolnokiságot. Mivel a város a 2035-ös Európa Kulturális Fővárosa címre is pályázik, a jubileum megünneplése akár főpróbának is tekinthető.

  Szolnok alapítására vonatkozóan mindeddig nem kerültek elő írásos emlékek. I. Géza király 1075-re datált, a garamszentbenedeki bencés apátság megalapítására vonatkozó oklevelében jelenik meg először városunk neve. Az eredeti oklevél azonban nem maradt fenn, annak csak későbbi átiratai ismeretek.

  1975-ben „900 éves Szolnok” szlogennel és nagyszabású beruházásokkal ünnepelték meg a város jubileumát. Ekkor nyerte el a település mai arculatának jelentős részét is. Ebben az évben készült el többek között a 24 emeletes lakóház, a vasútállomás, a Domus és a Szövetség Áruház, a József Attila úti lakótelep, a 18. emeletes irodaház, a Vízügyi Szakközépiskola Ady Endre úti épülete, a Tallinn Mozi, a Tiszaligeti Sportcsarnok. 1975-ben avatták fel Gyurcsek Ferenc: Tanuhegy című szoborkompozícióját is a Jubileum téren.

  Gacov Katalin elmondta: a felkészülés jegyében elkészült a szolnok950.hu weboldal, amit a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény működtet. Az oldal jelenleg fejlesztés alatt áll, tartalma folyamatosan frissül. Azonban már most is elérhetők ezen az oldalon a város 900 éves jubileumáról szóló korabeli híradások. Ezen az oldalon keresztül, vagy a város honlapján és hivatalos facebook oldalán elérhető plakát QR kódjának beolvasásával bárki beküldheti a jubileum megünneplésére vonatkozó ötletét, javaslatát, de a szolnok950.hu weboldalon keresztül is feltöltheti.

  2025-ben nagyszabású programsorozattal és számos, a lakosság ajánlásait is figyelembe vevő projekttel szeretnénk méltóképp megünnepelni Szolnok első írásos emlékéhez köthető évfordulóját – emelte ki Szutorisz-Szügyi Csongor,

  Szeretettel, érdeklődéssel várjuk a javaslatokat, melyek megvalósítása természetesen az aktuális költségvetési lehetőségektől is függ majd.

  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Ötvenéves jubileumát ünnepli a pedagógiai szakszolgálat

  2024-04-17

  Fennállásának félévszázados jubileumát ünnepli a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézménye, ebből az alkalomból Múlt és jövő a jelenben címmel rendeztek konferenciát a városháza dísztermében.

  A roma kultúra sokszínűségét mutatták meg a Szigligeti Színházban

  2024-04-12

  Második alkalommal ünnepelték gálaműsorral Szolnokon a roma kultúra napját. A Szigligeti Színházban tehetséges roma fiatalok és felnőttek álltak színpadra, hogy bemutassák tudásuk legjavát. A rendezvényen részt vett Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Szalay Ferenc polgármester.

  Változik a Véső úti strandfürdő nyitva tartása

  2024-03-28

  A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft., mint a Véső úti strandfürdő üzemeltetője tájékoztatja Kedves Vendégeit, hogy a strandfürdő ideiglenes jelleggel - a nyári üzemeltetésre történő átállás miatt 2024. április 8-tól kezdődően nem üzemel.

  FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

  2024-03-27

  FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

  A szabadságharc hősei előtt tisztelgett Szolnok

  2024-03-15

  A százhetvenhat évvel ezelőtti 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk országszerte, így Szolnokon is. A Kossuth téren látványos és színes programmal várták az ünneplőket.