Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Elfogadták Szolnok klímastratégiáját

 • Elfogadták Szolnok klímastratégiáját
 • Elfogadták Szolnok klímastratégiáját
 • 2022-12-01

  Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének csütörtöki ülésén a képviselők elfogadták Szolnok Megyei Jogú Város Klímastratégiáját, mely a KEHOP-1.2.1-18-2019-00253 azonosítószámú, „Szolnok város helyi klímastratégiájának kidolgozása” című projekt keretében került kidolgozásra. A stratégia elfogadását országosan is kiemelkedő szintű szakmai és társadalmi egyeztetés előzte meg.

  A projekt legfontosabb célja egy fenntartható, megvalósítható klímastratégia megalkotása volt, mely választ ad arra, hogy miként lehet települési szinten, Szolnokon a klímaváltozás folyamatát lelassítani, illetve milyen lehetőségek vannak a megváltozott éghajlati körülményekhez való alkalmazkodásra. A stratégia keretet teremt az éghajlat-változáshoz való alkalmazkodáshoz, annak társadalmi feltételeinek megteremtéséhez. A szakmai anyagból kiolvasható, hogy mindez egy rendkívül összetett és sokrétű feladat, ugyanakkor az Önkormányzat már számos területen lépett az elmúlt években.

  A Klímastratégia a korábban elkészült SECAP-pal összhangban, viszonylag ambíciózus üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentési célokat fogalmaz meg. Ezt elsősorban az épületek energiafelhasználásának csökkentésével és a megújuló energia részarányának az energiatermelésben való növelésével, továbbá a közlekedési kibocsátások csökkentésével tervezett elérni.

  A Közgyűlésen kiemelt téma volt az energiaválság várható hatása a fatüzelés növekedésével és az általa okozott környezeti ártalmakkal kapcsolatban. Baloghné Gaál Zsófia vezető szakértő elmondta, hogy alapvetően nem a fatüzeléssel van a probléma, inkább a nem megfelelő minőségű faanyag használatával, illetve a hulladékégetéssel. Kiemelte, hogy Szolnok rendelkezik Levegőminőségi Tervvel, melynek felülvizsgálata folyamatban van a HungAIRy projekt keretében, melyről részletesebbben a projekt honlapján is lehet tájékozódni: http://life.szolnok.hu/.

  A Klímastratégia a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás terén is pontos célokat határoz meg, kiemelve a klímaváltozás kedvezőtlen egészségügyi hatásait is.

  A projekt keretében éppen ezért - az Önkormányzat saját forrásával kiegészítve - elkészült a város teljes belterületére vonatkozó hőtérkép, mellyel egyértelműen azonosíthatóak a problémás területek.

  A Klímastratégia rendszerszintű összefoglalást ad a klímaváltozás okozta kockázatokról, célokat határoz meg mind az üvegházhatású gáz kibocsátások csökkentésére, mind az alkalmazkodási irányokra, továbbá lehetséges intézkedéseket vázol fel a jövőre nézve. Legfőbb intézkedésként pedig az Önkormányzat vállalta, hogy a jövő év folyamán elkészíti a Klímavédelmi Cselekvési Tervet, melyben konkretizált intézkedéseket határoz meg.

  A Klímastratégia Közgyűlés által elfogadott változata a város honlapján érhető el a http://info.szolnok.huweboldalon, a Fejlesztések / Pályázatok / EU pályázatok / Szolnok város helyi klímastratégiájának kidolgozása menüpont alatt.

   

  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Új körforgalom és kerékpárút könnyíti a Véső úti strand és sporttelep megközelítését

  2023-02-02

  Szolnok önkormányzata jelentleg két projektet valósít meg a Véső úti Sporttelepen és annak környékén, a részletekről Szalay Ferenc polgármester és Molnár Iván önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót.

  Kálmándi Mihály-díjra várja a jelöléseket a város

  2023-02-01

  Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a város egészségügyi intézményeiben és a város egészségügyi ellátásának biztosításában tevékenykedők iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül évente kiadható „Kálmándi Mihály-díj”-at alapított azok részére, akik a fenti szakterület helyi eredményei, értékei gyarapításában kiemelkedő tevékenységet nyújtanak.

  Módosultak a gázárkedvezmény igénybevételi szabályai

  2023-01-30

  A kormányrendelet módosítása jelentősen enyhíti az önálló lakásokkal szemben korábban megállapított követelményeket, és ezzel kiterjeszti a jogosultak körét.

  Újabb ötvenmillió forint a temető útjainak felújítására

  2023-01-26

  Egyperces felállással és néma főhajtással kezdődött a közgyűlés rendes januári ülése csütörtökön, Szalay Ferenc polgármester távollétében Fejér Andor vezetésével. A városháza dísztermében a jelenlévők a tavaly decemberben elhunyt dr. Kormosné Szombati Mártára, az önkormányzat korábbi Fidesz-KDNP színeiben munkálkodó képviselőjére emlékeztek.

  Káyhákkal segítik a rászoruló családokat

  2023-01-23

  Rászoruló szolnoki családok kaptak támogatást két alapítvány jóvoltából. A Katona József Úti Szolgáltató Pontban a pályázó a Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány vezetője, Pappné Szabó Anita dr. Kállai Mária országgyűlési képviselővel és Szalay Ferenc polgármesterrel adott át három kályhát hátrányos helyzetű családoknak.